Boala cu efecte devastatoare. Diana Mihalcea: Poate să fie complet asimptomatică. Determină modificări ireversibile la nivelul corpului în aproape toate organele

hipertensiunea arteriala - FOTO: Freepik@DCStudio
EXCLUSIV
Boala cu efecte devastatoare poate să fie complet asimptomatică. Grav este că aceasta afectează mare majoritate a persoanelor. De cele mai multe ori este descoperită întâmplător.

Boala cu efecte devastatoare este descoperită întâmplător. De cele mai multe ori nu are simptome evidente, dar atunci când primele semne se pot observa este într-o fază avansată. 

Hipertensiunea arterială (sau tensiunea arterială ridicată) este o afecțiune în care sângele exercită o presiune crescută asupra pereților vaselor de sânge. Este o problemă de sănătate serioasă, deoarece poate crește riscul de boli cardiovasculare, accident vascular cerebral și alte complicații medicale.

Vezi și: Un cardiolog spulberă mitul că îți crește tensiunea de la cafea: Dacă vă place cafeaua, să o beți!

Hipertensiunea arterială, afecțiune tăcută cu efect devastator

Dr. Diana Mihalcea, medic primar Cardiologie, a explicat în exclusivitate la Pastila de Frumusețe de la DC MEDICAL și Spectacola cum este descoperită hipertensiunea arterială. 

”Când pacientul are hipertensiune arterială, ea poate să fie complet asimptomatică. Deci poți să ai ca și pacient undeva la 160-180, de 16 sau 11, cum îi spunem popular, și să fii complet asimptomatic. Însă ea este ca o apă în stâncă. Își vede de drum și determină niște modificări la nivelul corpului în aproape toate organele corpului, care din păcate sunt ireversibile.

Se întâmplă frecvent să găsești pacienți la 50-55 de ani cu valori tensionale mari. Habar n-au că au aceste valori. Eventual sunt trimiși de pe la Medicina Muncii, că pe acolo i-au găsit cu valori mai mari și când îi evaluezi și le vezi organele ținte, că ele sunt afectate, lor nu le vine să creadă”, a explicat dr. Diana Mihalcea, medic primar Cardiologie, în exclusivitate la Pastila de Frumusețe de la DC MEDICAL și Spectacola.

Hipertensiunea arterială - FOTO: Freepik@tashasinchuk

Hipertensiunea arterială, simptome

Există însă și cazuri în care persoanele cu hipertensiune arterială prezintă simptome. Hipertensiunea arterială este adesea diagnosticată după mai multe măsurători ale tensiunii arteriale luate în diferite momente.

”Există însă și varianta în care hipertensiune arterială are niște simptome. De cele mai multe ori pacienții au dureri de cap, au cefalee, poate să fie ea frontală, deci să te doară fruntea, poate o să zici la un moment dat, că poate îți trebuie ochelari. Poate să te doară tot capul, poate să te doară ceafă, deci sunt tot felul de bucăți din această cefalee.

Poți să ai de asemenea amețeală sau poți să ai, de exemplu, o respirație un pic mai grea, să vezi că tot gâfi și nu înțelegi de unde ai acest lucru”, a mai explicat dr. Diana Mihalcea, medic primar Cardiologie, în exclusivitate la Pastila de Frumusețe de la DC MEDICAL și Spectacola.

Vezi și: Semnul din timpul nopții care îți arată că ai o boală mortală. Diana Mihalcea: Trebuie să îi sperii. Ăsta e un semn

Hipertensiunea arterială, complicații

Hipertensiunea arterială este un factor major de risc pentru boli de inimă, cum ar fi infarctul miocardic și insuficiența cardiacă. În plus, hipertensiunea arterială crește riscul de accident vascular cerebral, fie ischemic, fie hemoragic.

Hipertensiunea cronică poate afecta rinichii și poate duce la insuficiență renală și poate cauza leziuni ale vaselor de sânge din ochi, afectând vederea.

Vezi mai multe în VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel