Boala Crohn - boala inflamatorie a intestinului care ar putea explica multe stări de rău

Boala Crohn este o afecțiune inflamatorie a tractului intestinal. Ar putea explica unele dintre durerile abdominale, sângele din scaun sau scăderea în greutate.

Boala Crohn este o boală inflamatorie cronică, cu localizare la nivelul peretelui tractului digestiv, putând afecta, teoretic, orice segment, de la esofag până la anus. Totuși, cel mai adesea este localizată în ultima porțiune a intestinului subțire (ileita terminală) și la nivelul colonului, potrivit Spitalulului Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila”.

„Aspectul caracteristic al acestei afecțiuni îl reprezintă leziunile inflamatorii ulcerative transmurale (cuprind întreg peretele intestinal) ce pot determina complicații de tipul stricturilor sau fistulelor”, se arată în material.

Cauza bolii Crohn nu este cunoscută. Cauze genetice, infecțioase sau tulburări imunolgice au fost propuse, dar nici una nu a fost demonstrată cert.

Simptomele, asemănătoare cu cele ale colonului inflamat

Simptomatologia este apropiată de celelalte boli inflamatorii ale colonului – rectocolita ulcerohemoragică și colonul iritabil: durere abdominală, diaree, sângerări în scaun, febra, stare generală alterată, scădere în greutate.

Pentru diagnostic este obligatorie prezența la medic. „Diagnosticul va consta în evaluarea atentă a medicului cu experiență în chirurgia colorectală sau gastroenterolog, cu precizarea istoricului afecțiunii și a antecedentelor personale ale pacientului, dietă, medicație, particularități ale tranzitului intestinal, urmată de examenul digital rectal, pentru a evalua eventualele leziuni anale sau rectale atipice, tonusul sfincterian, etc.”

De asemenea, vor fi solicitate analize sangvine pentru a evalua o eventuală infecție, precum și analiza materiilor fecale, pentru a evalua eventuale pierderi de sânge, o eventuală inflamație sau infecție.

Colonoscopia – examinarea colonului cu un telescop flexibil și luarea unei biopsii (o mică porțiune din peretele colonic) pentru a preciza cu acuratete diagnosticul și a exclude un eventual cancer de colon, sau un RMN abdominal, sunt alte metode de a pune diagnosticul.

Tratamentul bolii Crohn 

Tratamentul în Boala Crohn vizează controlul inflamației, controlul deficiențelor nutriționale și ameliorarea simptomelor. „Tratamentul constă în administrarea de medicamente și suplimente alimentare și intervenții chirurgicale. Steroizii sunt antiinflamatoarele cele mai folosite în tratamentul puseelor acute moderate sau severe. Puseele severe trebuie tratate în spital, prin administrare intravenoasă și, de multe ori, în asociație cu chimioterapice de tiplul ciclosporinei”, mai arată medicii.

Azatioprina este utilizată în afecțiunile cronice cu pusee repetate, care ar necesita tratament corticoterapic îndelungat.

Terapiile inovatoare anti-TNF sunt dedicate cazurilor severe și numai sub îndrumarea medicului gastroenterolog.

Tratamentul chirurgical, în cazuri grave

Tratamentul chirugical în Boala Crohn vizează rezolvarea unor complicații cum sunt ocluzia intestinală, fistulele, abcesele abdominale sau sângerările, sau se efectuează cu scopul de a îndepărta o porțiune afectată a intestinului și în felul acesta, de a ameliora simptomatologia severă care nu răspunde la tratamentul medicamentos.

„Trebuie înțeles că îndepărtarea zonei de intestin afectate ameliorează simptomatologia, dar nu vindecă pacientul, boala de regulă recidivând în zonele de intestin apropiate de cea excizată.”

Uneori, mai arată medicii, este necesară terminarea intervențiilor chirurgicale prin efectuarea unei deschideri artificiale (stoma) a intestinului subțire (ileostoma) sau gros (colostoma) la nivelul peretelui abdominal. Frecvent este o condiție temporară, deși în anumite situații, stoma poate fi o soluție definitivă.

„Daca este nevoie de efectuarea unei stome, acest lucru va fi prezentat în amănunt de chirurgul care va efectua intervenția chirurgicală, iar echipa de asistente care se ocupă de îngrijirea stomelor va oferi pacientului tot suportul.”

Pe site-ul unității medicale se găsește, de asemenea, un ghid pentru pacienții cu Boala Crohn, care poate fi descărcat AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel