Un studiu recent sugerează că există...
Boala cardiovasculară este un termen general care descrie afecțiunile care afectează inima și vasele de sânge. Boala cardiacă ischemică este o afecțiune care apare atunci când fluxul de sânge către mușchiul inimii (miocardul) este redus sau blocat, ca urmare a îngustării sau blocării arterelor coronariene, care sunt responsabile cu furnizarea de sânge și oxigen inimii.
Această afecțiune este adesea cauzată de ateroscleroză, care implică acumularea de plăci de grăsime și alte substanțe pe pereții arterelor coronariene, ceea ce duce la îngustarea acestora și la reducerea fluxului de sânge.
Dr. Diana Mihalcea, medic primar cardiologie, a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL ce este boala cardiacă ischemică.
Ateroscleroza este cauza principală a bolii cardiace ischemice. Ateroscleroza se dezvoltă atunci când plăcile de grăsime, colesterol, și alte substanțe se acumulează pe pereții arterelor coronariene, formând o substanță denumită placa aterosclerotică. Această plăcă poate îngusta treptat arterele, limitând fluxul de sânge și oxigen către inimă.
"Din păcate, cea mai frecventă boală cardiovasculară este așa-numita boală cardiacă ischemică, care este extrem de frecventă la nivel mondial și mai îngrijorător este faptul că aceasta este cauza cea mai mare de deces, la nivel mondial. Presupune, de fapt, o afectare a arterelor inimii, arterele coronare. Acest lucru se face cel mai frecvent prin depunerea de plăcuțe de colesterol, de grăsime, cu multiple manifestări și consecințe severe. Afectează calitatea vieții, dar provoacă și deces.
Pacienții au niște factori de risc cardiovasculari frecvent întâlniți, adică sunt hipertensivi, sunt dislipidemici, sunt diabetici. Nu toți pacienții care au factorii de risc trebuie să aibă și boala. Noi trebuie să îi tratăm foarte bine, ca să nu ajungă să facă și boala", a explicat dr. Diana Mihalcea, medic primar cardiologie, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.
Vezi și: Obiceiul care te ajută să adormi ușor. Dr. Răzvan Alexandru Roșu: Dacă vă place
Atunci când fluxul de sânge către inimă este insuficient pentru a satisface necesitățile acesteia, pot apărea simptome precum angina pectorală sau, în cazuri severe, un atac de cord (infarct miocardic). Angina pectorală este o durere sau disconfort în piept cauzată de un aport insuficient de sânge și oxigen către inimă, în timp ce un atac de cord apare atunci când o arteră coronariană este complet blocată, ducând la moartea unei părți a mușchiului inimii.
Bolile cardiace ischemice pot fi influențate de factori de risc precum fumatul, hipertensiunea arterială, nivelurile ridicate de colesterol, diabetul zaharat, obezitatea, inactivitatea fizică și istoricul familial de boli de inimă.
Boala cardiacă ischemică - FOTO: Freepik@sanvong73
Simptomele bolii cardiace ischemice pot fi destul de variate și pot include:
Durere sau disconfort în piept: Uneori, aceasta este descrisă ca o senzație de strângere, presiune sau arsură în piept. Uneori poate fi confundată cu o greutate în piept sau chiar cu o senzație de indigestie. Această durere poate radia către brațe, gât, maxilar sau spate.
Dificultăți de respirație: Uneori vă simțiți că respirația este îngreunată, chiar și atunci când faceți activități obișnuite.
Oboseală excesivă: Vă puteți simți foarte obosiți chiar și după activități minore sau după odihnă.
Bătăi neregulate ale inimii: Aveți senzația că inima dvs. bate mai rapid sau că simțiți palpitații.
Greață și/sau vărsături: Poate apărea un sentiment de greață, iar uneori vă puteți simți nevoiți să vă vomitați.
Transpirații reci: Poate fi însoțită de o senzație de frisoane sau de transpirații reci, chiar și atunci când nu faceți efort.
Amețeli sau senzație de leșin: Puteți simți că vă învârtește capul sau că sunteți pe punctul de a vă pierde cunoștința.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Un studiu recent sugerează că există...
Un nou studiu arată că diagnosticarea...
Produsele ecologice nu sunt automat...
Medicul Cătălina Poiană a vorbit...
Adevărul despre sare. Greșeala pe...
Cum îți dai seama singur că ai...
Acestea sunt problemele grave pe care...