La vârsta a doua, prevenția...
Cercetătorii de la Universitatea Lund au dezvoltat o metodă de creare a unui nou marker de sânge capabil să detecteze dacă o persoană are sau nu boala Alzheimer. În cazul în care metoda este aprobată pentru uz clinic, cercetătorii speră ca în cele din urmă să fie un instrument de diagnosticare în asistența medicală primară. În această toamnă vor începe un proces în domeniul asistenței medicale primare pentru a testa această tehnică.
În prezent, un sprijin major în diagnosticarea bolii Alzheimer este identificarea acumulării anormale a substanței beta-amiloid, care poate fi detectată fie într-o probă de lichid spinal, fie prin imagistica creierului folosind un scaner PET.
Acestea sunt metode costisitoare care sunt disponibile numai în asistența medicală specializată. „În cercetare, am căutat de mult timp instrumente de diagnostic mai simple”, spune Sebastian Palmqvist, profesor asociat la Universitatea Lund, medic de la Spitalul Universitatii Skåne și principalul autor al studiului.
În acest studiu, care este o colaborare între mai multe centre medicale, cercetătorii au analizat dacă un simplu test de sânge ar putea identifica persoanele la care beta-amiloid-ul a început să se acumuleze în creier, adica persoanele cu boala Alzheimer subiacente. Folosind o metodă simplă și exactă, pe care cercetătorii o cred adecvată pentru diagnosticarea clinică și screening-ul în asistența medicală primară, cercetătorii au fost în măsura să identifice beta-amiloid în sânge, cu un grad ridicat de precizie.
„Studiile anterioare privind metodele care utilizează testele de sânge nu au arătat rezultate deosebit de bune, a fost posibil să se vadă doar diferențe mici între pacienții cu Alzheimer și cele snătoase, mai în vârstă. Doar cu un an în urmă, cerctătorii au găsit metode analizând o probă de sânge să arate cu o mare curatețe detectara prezenței bolii Alzheimer.
Dificultatea până acum este că acestea necesită în prezent tehnologie avansată și nu sunt disponibile pentru utilizarea în procedurile clinice de astăzi", spune Sebastian Palmqvist.
Rezultatele sunt publicate în JAMA Neurology și pe baza studiilor analizelor de sânge colectate de la 842 de persoane din Suedia (Studiul suedez BioFINDER) și 237 de persoane din Germania. Participantii la studiu sunt pacientii cu Alzheimer, cu demență, persoane în vârstă sănătoase și persoane cu insuficiență cognitivă ușoară.
Metoda studiată de cercetători este o tehnică complet automatizată care măsoară beta-amiloidul în sânge, cu o mare precizie în identificarea acumulării de proteine.
Cercetătorii cred că această nouă analiză de sânge ar putea fi important pentru screening sau pentru a îmbunătăți diagnosticul în asistența medicală primară, care va permite mai multor persoane să obțină tratamentul disponibil.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
La vârsta a doua, prevenția...
O boală tăcută și devastatoare,...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Diabetul nu doare, dar dacă simți...
Printr-un gest care durează doar...
Hidratarea este un obicei esențial...