Baricitinib, primul tratament împotriva căderii părului. Cum se administrează

Baricitinib - FOTO: Freepick
Baricitinib este primul tratament aprobat pentru tratarea alopeciei.

Baricitinib este primul medicament aprobat de FDA pentru tratarea căderii părului. Este un comprimat oral care se administrează pentru alopeciei areata severe. 

Medicamentul aprobat (cunoscut sub denumirea comercială Olumiant în Statele Unite ale Americii) aparține unei clase de medicamente numite inhibitori ai kinazei Janus. Acesta acționează prin interferarea cu calea celulară care duce la inflamație.

Aprobarea sa pentru utilizarea împotriva alopeciei areata s-a bazat pe rezultatele a două studii clinice randomizate și controlate la care au participat în total 1.200 de adulți cu alopecie severă, relatează Science Alert.

„Accesul la opțiuni de tratament sigure și eficiente este crucial pentru numărul semnificativ de americani afectați de alopecia severă. Aprobarea de astăzi va contribui la satisfacerea unei nevoi semnificative nesatisfăcute pentru pacienții cu alopecia areata severă”, a declarat într-un comunicat oficialul FDA, Kendall Marcus.

Vezi și: Cearcănele, cauze și tratament. Medic. NU apelaţi la soluţii „definitive”. Efectele adverse sunt frecvente

Efectele secundare ale medicamentului

Baricitinib, medicamentul aprobat de FDA pentru a trata alopecia are o serie de efecte secundare. Este vorba despre:

- infecții ale tractului respirator superior

- dureri de cap

- acnee

- colesterol ridicat

- creșterea unei enzime numite creatinfosfokinază

Vezi și: Coada calului, benefică pentru mai multe afecțiuni. Cum se folosește planta

Ce este alopecia

Alopecia areata este o afecțiune autoimună, care face ca părul să cadă pe alocuri

Căderea părului, denumită medical alopecia sau calviția este o afecţiune dermatologică a foliculilor piloși. Căderea părului poate fi asociată cu factorii ereditari, cu modificările hormonale specifice vârstei sau altor condiţii fiziologice sau medicale, cu prezenţa unor boli sau cu unele tratamente.

Specialiștii susțin că zilnic pierdem între 50 și 100 de fire de păr, care sunt înlocuite cu altele noi. Dacă observăm că într-o zi cad mai mult de 150 de fire de păr este cazul să ne adresăm medicului dermatolog, care va analiza cauza și va prescrie tratament în funcție de gravitatea afecțiunii. Coafatul excesiv sau tratamentele capilare pot determina căderea părului.

Simptomele căderii părului

Simptomele diferă în funcție de tipul de cădere al părului. Cel mai frecvent tip de pierdere a părului este rărirea treptată la nivelul creștetului și apare odată cu înaintarea în vârstă.

Apariţia unor zone rotunde sau sub forma unor pete. La unele persoane pot să apară porţiuni de chelie de dimensiuni mari. Acest tip de pierdere a părului afecteză de obicei doar scalpul, dar uneori poate să apară şi la barbă sau la sprâncene. Uneori apar mâncărimea (prurit) şi durerea la nivelul pielii înainte de căderea părului.

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel