Bame: remediu natural pentru diabet și colesterol. Iată cum să le gătești

Denumite științific „Hibiscus esculentus” sau „Abelmoschus esculentus”, bamele sunt cultivate în general în regiuni tropicale temperate și sunt originare din Africa. Se diferențiază de alte alimente prin formă, culoarea verde, textura lipicioasă și boabele mici. Dincolo de utilizările culinare, multe studii continuă să laude virtuțile extraordinare ale acestei plante asupra sănătății. 

Datorită gustului său unic, bamele (reginele legumelor africane) pot fi folosite în salate, ciorbe sau tocănițe. Dacă sunt apreciate de foarte mulți oameni se datorează faptului că bamele au un conținut scăzut de calorii, dar bogate în apă, fibre, minerale (potasiu, magneziu, cupru, calciu etc.) și vitamine A, B , C și K. Prin urmare, combinația dintre toate aceste componente face din acest aliment un remediu puternic împotriva multor probleme de sănătate.

Bamele reglează nivelul colesterolului

 

Dacă trebuie să scazi sau să previi nivelul colesterolului, bamele sunt alimentul potrivit deoarece previn acumularea de grăsimi în sânge și echilibrează nivelul colesterolului, conform unui studiu din 2015.

Controlează diabetul

 

Bamele controlează nivelul zahărului din sânge prin inhibarea alfa-glucozidazei, care este, în primul rând, responsabilă pentru absorbția glucozei din tractul gastro-intestinal. Semințele de bame, potrivit unui studiu publicat în 2013, ar reduce glicemia și, prin urmare, ar fi un aliment antidiabetic. În plus, un alt studiu s-a axat pe eficacitatea miricetinei, o substanță care reglează nivelul zahărului din sânge, prin transferarea acestora către mușchi.

Întăresc sistemul imunitar și corectează vederea

 

Bamele sunt un superaliment pentru corectarea vederii și activarea sistemului imunitar. În plus, un studiu a arătat că antioxidanții din acest aliment, precum flavonoidele, pectina și aminoacizii, fac posibilă încetinirea îmbătrânirii celulelor și, prin urmare, reduc tulburările de vedere.

Mâncare anti-oboseală

 

Dacă suferi de oboseală, consumul de bame poate fi de mare ajutor pentru tine. Potrivit unui studiu publicat în MDPI (Molecular Diversity Preservation International), polifenolii și flavonoizii sunt responsabili de activitatea anti-oboseală a acestui aliment. Acestea ar reduce nivelul de acid lactic din sânge, ar da energie organismului, asigurând, în același timp, stocarea glicogenului în ficat.

Soluție împotriva poftelor alimentare

 

Conținând fibre, bamele ajută la reducerea poftei de mâncare. Deci, dacă consumi regulat bame, te vei simți din ce în ce mai plin, ceea ce este minunat dacă vrei să slăbești ușor.

Curăță pielea

 

Bamele sunt un aliment versatil, îmbunătățind chiar și calitatea pielii. Flavonoidele din bame luptă împotriva îmbătrânirii premature a celulelor pielii și limitează efectele distructive ale razelor UV-B. 

Remediu pentru gastrită

 

Bamele sunt unul dintre alimentele mucilaginoase capabile să combată problemele gastritei. Potrivit unui studiu din 2014, bamele previn absorbția bacteriilor Helicobacter Pylori în intestin, responsabile de gastrită și inflamație. În plus, un alt studiu din 2018 indică faptul că această plantă ar proteja împotriva tulburărilor gastrice și, prin urmare, ar reduce riscul de ulcer gastric.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel