Bacteriile intestinale în Parkinson: cum pot influența eficiența unor medicamente
23 iun 2019, 16:31

Bacterii intestinale
Bacteriile intestinale - microbiomul - pot influența eficiența unor medicamente. Cercetătorii au analizat un medicament pentru boala Parkinson, pentru a înțelege de ce la unii pacienți nu are același efect.

Bacteriile intestinale ar putea modifica modul în care funcționează medicamentele în corpul nostru, uneori cu rezultate nedorite sau chiar toxice, arată unele studii recente . Un microbiom intestinal uman sănătos este format din peste 1.000 de specii de bacterii care lucrează pentru a ajuta la descompunerea alimentelor și pentru a menține sistemul digestiv în formă bună de funcționare.

Bacteriile sunt o parte esențială a sănătății generale. Cu toate acestea, cercetătorii de la Universitatea din California, San Francisco au descoperit că, uneori, bacteriile intestinale pot interfera cu modul în care un anumit medicament ar trebui să funcționeze.

"De asemenea, metabolismul microbian poate fi dăunător", spune Vayu Maini Rekdal, student absolvent al profesorului Prof. Emily Balskus. Cercetarea lor apare acum în revista Science. "Poate că medicamentul nu își va atinge ținta în organism, poate că va fi toxic dintr-o dată, sau  că va fi mai puțin util", adaugă Maini Rekdal.

Medicament pentru boala Parkinson, analizat

Pentru a înțelege cum se poate întâmpla acest lucru, prof. Balskus și colegii săi au lucrat cu levodopa (L-dopa), un medicament pe care medicii îl prescriu, de obicei, pentru a trata boala Parkinson.

Boala Parkinson interferează cu producția de dopamină, așa că cercetătorii investighează L-dopa în speranța că va contracara simptomele acestei afecțiuni. Numai aproximativ 1-5% din acest medicament ajung la creier, aceste rezultate variind în rândul pacienților.

Medicii prescriu, de asemenea, un alt medicament, denumit carbidopa, în asociere cu L-dopa, în speranța că va contracara modul în care organismul o descompune și, în acest fel, va permite ca medicamentul să funcționeze mai bine.

Deși această metodă este eficientă pentru mulți oameni, cercetătorii observă că există încă o mulțime de variații în modul său de acțiune, deoarece diferiți oameni pot avea răspunsuri diferite.

Există o altă parte a problemei: L-dopa poate provoca reacții adverse cum ar fi probleme gastro-intestinale și cardiace.

Aceste reacții adverse se pot intensifica atunci când o persoană crește doza de L-dopa, deoarece nu primesc suficient dopamină. Acest lucru se întâmplă deoarece corpul o reduce și nu ai ajunge suficientă dopamină în creier.

Molecula care inhibă bacteriile, fără să le distrugă complet

În primul rând, cercetătorii au analizat enzimele digestive care transformă L-dopa în dopamină, observând că există doar câteva care pot face acest lucru. Cercetatorii au căutat bacterii care aveau genele necesare pentru a face același lucru; în această cercetare, au descoperit că există o singură bacterie specifică, ce consumă L-dopa. Se numește Enterococcus faecalis.

Aceasta a reprezentat o nouă problemă de rezolvat, deoarece introducerea celuilalt medicament (carbidopa) este menit să oprească această reacție - dar nu funcționează întotdeauna așa cum ar trebui.

Deși cercetătorii nu știu încă de ce se întâmplă acest lucru, ei sugerează că cele două tipuri de enzime (umane și bacteriene) ar putea să nu funcționeze în același mod, deoarece sunt ușor diferite.

Cu toate acestea, noul studiu a avut ca rezultat cel puțin o constatare pozitivă; cercetatorii au descoperit o moleculă specifică ce poate inhiba bacteriile, fără să le distrugă complet. "Moleculele opresc acest metabolism bacterian nedorit, fără a ucide bacteriile, ci vizează doar o enzimă neesențială", spune Maini Rekdal.

Parkinson este o afecțiune neurodegenerativă care afectează celulele din zona creierului menite să producă dopamină. Parkinson are o serie de simptome, cum ar fi tremor, pierderea mirosului, dificultate în mișcare, tulburări de somn și constipație.

În prezent, nu există nici un remediu pentru Parkinson, dar sunt disponibile opțiuni de tratament. Terapiile variază în funcție de persoană, dar pot include medicamente și intervenții chirurgicale.

Cercetări suplimentare privind tratamentul bolii Parkinson sunt în curs de desfășurare, iar speranța este că acest nou studiu - care a descoperit de ce L-dopa nu funcționează așa cum ar trebui - poate duce la tratamente mai bune pentru Parkinson în viitor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?