Aspirină în doze mici, periculoasă la persoanele sănătoase. Hemoragie intracraniană

Aspirina
Aspirina luată zilnic în doze mici crește riscul de hemoragie intracraniană - în special la persoanele sănătoase și în formă, fără istoric de probleme cardiace, constată un nou studiu, publicat aseară în revista JAMA Neurology.

Dozele mici de aspirină au fost recomandate în trecut pentru adulții mai în vârstă ca metodă de reducere a riscului de atac de cord și de accident vascular cerebral prin prevenirea formării cheagurilor de sânge. Dar, mai multe studii recente au constatat că acest beneficiu pozitiv este negat de creșterea riscului de sângerare internă.

Aspirina, periculoasă pentru cei sănătoși

Cel mai recent studiu, publicat ieri în JAMA Neurology, arată că adminstrarea de aspirină în doză mică, prevenitivă, ar putea crește riscul de hemoragie intracraniană, în special în randul celor care sunt perfect sănătoși, adică au o formă fizică bună și nu au istoric de probleme cardiace.

O doză mică de aspirină la adulți este definită ca fiind cuprinsă între 75 și 100 miligrame. Printre cei care au avut cel mai mare risc au fost adulții cu un indice de masă corporală sub 25, adică cei într-o foarte bună formă fizică.

Echipa, condusă de cercetători de la Colegiul de Medicină al Universității Chang Gung din Taiwan, spune că rezultatele arată că medicația ar trebui luată doar de către adulții care au cel mai mare risc de boli cardiovasculare, cum ar fi cei care au suferit interventii chirurgicale de tip bypass. Lucrarea publicată în JAMA Neurology, a însemnat analiza a 13 studii anterioare pe acest subiect.

2 din 1.000 de persoane care iau aspirină, în pericol

Celor peste 130.000 de persoane cu vârste cuprinse între 42 și 74 ani cuprinde în studiile analizate - niciuna cu istoric de accident vascular cerebral sau boli de inimă - li s-a administrat fie o doză mică de aspirina, fie un placebo. Cei care au luat placebo au avut un risc de hemoragie intracraniană de 0,46%, dar cei care au luat o doză mică de aspirină au avut un risc de 0,63% (echivalentul a aproape două din fiecare 1.000 de persoane).

Atunci când apare o hemoragie intracraniană, sângele bogat în oxigen nu poate ajunge la țesutul cerebral. În schimb, se scurge în jurul creierului. Acest lucru poate exercita o presiune asupra creierului și poate provoca daune permanente sau chiar deces, potrivit cercetătorilor.

„Măgnitudinea absolută a acestor efecte adverse este modestă, dar relevantă din punct de vedere clinic", a subliniat co-autorul dr. Wen-Yi Huang, profesor de neurologie la Colegiul de Medicină al Universității Chang Gung.

Hemoragia intracraniană, cel mai mare risc

„Având în vedere că multe persoane din populația generală au un risc foarte scăzut de evenimente cardiovasculare aterosclerotice, în cazul în care aspirina cu doze mici le este administrată universal, efectele adverse, precum hemoragia intracraniană, pot depăși efectele benefice ale aspirinei cu doza mic", a continuat el.

Analiza vine la doar două luni după ce Colegiul American de Cardiologie (American College of Cardiology) și Asociația Americană a Inimii (American Heart Association) au lansat noi ghiduri privind administrarea de aspirină cu doze mici.

Cele două organizații au recomandat adulților de peste 70 de ani să nu ia medicamentele ca măsură preventivă din cauza unui risc crescut de sângerare.

„Clinicienii ar trebui să fie foarte selectivi în a prescrie aspirina pentru persoanele fără boli cardiovasculare cunoscute", a arătat dr. Roger Blumenthal, un cardiolog de la Johns Hopkins Medicines, care a lucrat la noile ghiduri.

„Este mult mai important să optimizăm obiceiurile din stilul de viață și să controlăm tensiunea arterială și colesterolul, comparativ cu a recomanda aspirina. Aspirina trebuie limitată la persoanele cu cel mai mare risc de boli cardiovasculare și un risc foarte scăzut de sângerare", a punctat acesta, pentru Daily Mail Online.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel