Arsuri la stomac. Remedii rapide să scapi de arsurile la stomac. Cum te poate ajuta bicarbonatul

Arsuri la stomac - Foto: Freepick @sitthiphong
Arsuri la stomac. Cum te poate ajuta bicarbonatul să scapi de arsurile stomacale.

Arsurile la stomac se produc atunci când acidul gastric intră în esofag din cauza unei deficiențe a sfincterului gastroesofagian. În unele cazuri, arsurile la stomac sunt simptomele ale bolii refluxului gastroesofagian.

Arsurile la stomac, cauze și simptome

Printre cauzele care pot duce la apariția arsurilor la stomac se numără:

- poziția orizontală care favorizează simptomele arsurii la stomac

- porțiile prea mari de mâncare

- dieta

- stilul de viață dezordonat, mese târzii și grele, hidratare necorespunzătoare

- sedentarismul.

Pe lângă boala de reflux gastroesofagian, există și o serie de alte afecțiuni care pot cauza arsurile la stomac. Printre acestea se numără:

-stenoza pilorica

-ulcer gastro/duodenal

-astm

-pneumonie

-angina pectorală

-boala arterială coronariană

-esofagita

-gastrita

-indigestia

-intoleranța alimentară

-cancerul stomacal

-hiperaciditate. 

Deși pot diferi de la o persoană la alta, factorii de risc care duc la apariția arsurilor la stomac sunt legați de alimentele pe care pacienții le consumă. Astfel, lista include:

- mesele copioase

- alcoolul, vinul roșu în special

- cafeaua și băuturile cu cofeină

-băuturile carbogazoase

- citrice

- exercițiile fizice făcute după masă

- medicamentele antiasmatice, sedative, anticoncepționale, antiparkinsoniene, antidepresive.

În ceea ce privește simptomatologia arsurilor la stomac, acestea se manifestă cu senzație de acid în gură, cu dificultate la înghițit, senzație de nod în gât, tuse, dar și durere toracică

Arsurile la stomac, diagnostic și tratament

În cazul în care episoadele de arsuri la stomac se manifestă de mai mult de două ori pe săptămână este nevoie de ajutor de specialitate, la medicul gastroenterolog. Acesta, în baza unor analize și a anamnezei va pune diagnosticul și va recomanda tratamentul adecvat.

Dacă episoadele sunt rare și vin pe fondul unui consum exagerat de mâncare și/sau băutură (alcool sau răcoritoare carbogazoase), atunci acestea se pot rezolva cu ajutorul unor remedii simple, cu ce aveți prin casă.

Bicarbonatul de sodiu este cel mai la îndemână antiacid. Este suficient să puneți o linguriță într-un pahar cu apă, însă acest remediu nu trebuie folosit decât ocaziona. Potrivit unui studiu din 2013, utilizarea frecventă poate să vă dăuneze sănătății.

Rădăcina de lemn dulce. Un studiu din 2020 a arătat că lemnul dulce ar putea ajuta la creșterea mucoasei de la nivelul esofagului, iar acest lucri poate proteja esofagul de daunele cauzate de acidul gastric, mai mult de atât, îi permite să se vindece, notează Healthline.

Oțetul din cidru de mere este un alt remediu naturist pentru a scăpa de arsurile de stomac. Este suficient să adăugați o lingură de oțet într-un pahar de apă călduță și să îl beți după masă. Nu trebuie abuzat de oțetul de mere, deoarece în timp acesta poate avea impact asupra sănătății, în special a dinților, dar și asupra gâtului, prin iritarea acestuia, precum și să devină un factor declanșator pentru refluxul gastric.

Guma de mestecat poate ajuta dacă o consumați timp de jumătate de oră după mese. Guma de mestecat stimulează producția de salivă, iar acest lucru ar putea ajuta la diluarea și eliminarea acidului gastric din esofag.

Ghimbirul are, de asemenea, efect în tratarea arsurilor la stomac. De altfel, acesta este eficient și pentru a scăpa de senzația de greață. Poate fi consumat sub formă de ceai, dar și adăugat în alimente.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel