Aragazul, nociv și interzis în UE. Cum distruge întreaga lume. Atenție la asta când gătești. Paparau: Asta reduce oxigenul respirat! În România mulți se încălzesc direct la flacăra aragazului

Aragazul - Foto: Freepick @lina_mo @sashamak1991 @olegdoroshin
EXCLUSIV
Aragazul este nociv pentru sănătate, arată cele mai recente studii. Monoxidul de carbon, dar și alte substanțe chimice ne afectează sănătatea atunci când gătim.

Aragazul este o sursă de poluare, dar și de îmbolnăvire, arată un raport al Organizației pentru Cercetări Științifice Aplicate (TNO) pentru grupul nonprofit pentru eficiență energetică CLASP și Alianța Europeană pentru Sănătate Publică (EPHA).

Studiul sugerează faptul că gătitul cu gaz metan într-o bucătărie obișnuită, fără un sistem de aerisire mecanică, conduce la poluarea locuinței cu dioxid de azot (NO2) care depășește recomandările Organizației Mondiale a Sănătății legate de calitatea aerului și standardele UE cu privire la poluarea aerului la exterior.

”Teste de laborator efectuate de TNO au arătat că aragazele pe bază de gaz metan produc monoxid de carbon, particule în suspensie și alți poluanți care pot avea efecte severe asupra sănătății, în special asupra copiilor. În ultimele 12 luni, numărul copiilor din UE cu simptome de astm provocate de gătitul cu gaz metan este estimat a fi de peste 700.000, sau 12% din totalul cazurilor de astm la copii din UE, potrivit raportului”, arată raportul Greenpeace.

Vezi și: Planta aromatică ce tratează insomnia. Ajută în diete și reduce durerile osteoarticulare. Se folosește în ciorbe și parfumuri

Aragazul, generator de substanțe poluante

Reprezentanții Greenpeace România susțin că aragazul este generator de substanțe poluante, care pun în pericol sănătatea umană.

”Toate aragazele pe bază de gaz metan eliberează substanțe poluante dăunătoare pentru sănătatea umană și mediul înconjurător. Pe lângă dioxidul de carbon, un gaz cu efect de seră eliberat în urma arderii gazului metan care accelerează criza climatică, gătitul cu gaz metan duce și la poluarea interiorului locuinței cu dioxid de azot, monoxid de carbon, particule în suspensie și metan care pot persista în spațiile închise timp de ore după utilizarea aragazului”, a precizat Alin Tănase, coordonator de campanii Greenpeace România.

Cât de periculos este metanul pentru sănătate

 

Dr. Cristian Paparau, expert medico-legal, a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL cât de periculos este metanul pentru sănătate. 

”Metanul este un gaz natural care se întâlnește în mod normal în atmosferă. Întrucât este incolor și inodor, pentru folosința industrială și casnică a fost necesară adăugarea unor substanțe care să îi confere un miros particular, numite mercapani, pentru detectarea rapidă a scurgerilor de gaz.

Se pot produce intoxicații atât prin inhalarea direcă a unei cantități mari de metan, cât și prin inhalarea produșilor obținuți din arderea acestuia (monoxid de carbon și dioxid de azot). Nivelurile ridicate de gaze toxice rezultate din arderea metanului conduc la reducea cantității de oxigen respirată din aer, producându-se practic o asfixie.

Persoanele intoxicate pot prezenta:

- greță,

- vărsături,

- dureri de cap,

- tulburări de echilibru,

- afectarea stării de conștiență,

- convulsii

- chiar comă.

Dacă doza la care se expune persoana este foarte mare, se poate instala rapid decesul.

Una din sursele frecvente de intoxicație o reprezintă aparatele de gătit cu flacără, care în condiții de slabă ventilație a încăperii sau încăperi cu suprafețe mici, pot duce la acumularea peste valorile admise ale monoxidului de carbon și dioxidului de azot (200 µg/m3).            

Pe lângă expunerea din timpul gătitului pe flacăra aragazului, în România există destul de multe persoane care se încălzesc direct la flacăra aragazului, ceea ce sporește riscul unei intoxicații”, a explicat dr. Cristian Paparau, în exclusivitate pentru DC MEDICAL. 

Dr. Cristian Paparau, expert medico-legal - FOTO: Cristian Paparau

Aragazul, când devine nociv

TNO a efectuat o simulare a gătitului mesei cu gaz metan pe o perioadă de o săptămână folosind tehnici de gătit obișnuite în condiții de bucătărie obișnuită, fără aerisire din exterior. În toate simulările în care nu a fost utilizată aerisirea mecanică, valoarea limită orară UE de 200 µg/m3 NO2 în aer exterior a fost depășită în interior peste limita permisă de 18 ore pe an. Dimensiunea bucătăriei influențează aceste valori, iar aerisirea reduce poluarea, însă sistemele de aerisire mecanică sunt adeseori ineficiente, insuficiente sau prea puțin utilizate, se menționează în raport.

Vezi și: Iod povidona sau "Betadine": bactericid, fungicid, virucid. Când și la ce se folosește

Poluarea din interiorul locuinței accelerată de criza energetică

Mai mult de 100 milioane de cetățeni ai UE gătesc cu aragaze pe baza de gaz metan, incluzând mai mult de jumătate din gospodăriile din Italia, Franța, Spania, Olanda, România și Ungaria. Organizațiile pentru sănătate se tem că situația ar putea deveni extrem de gravă din cauza crizei energetice din această iarnă, deoarece oamenii reduc aerisirea pentru a face economie la căldură și la bani.

”Oamenii petrec majoritatea timpului la interior. Calitatea aerului în spații închise poate avea un impact major asupra sănătății și stării noastre de bine. Puține persoane sunt conștiente de riscurile utilizării aragazelor pe gaz metan – în timpul ce gătim, putem fi expuși la tot atât de mulți poluanți ca și în cazul fumatului pasiv. Aparatele de gătit pe bază de gaz metan ar trebui să fie comercializate împreună cu etichete de conștientizare despre riscurile asupra sănătății, cum este cazul pachetelor de țigări. Oficialii UE au obligația de a lua în considerare aceste riscuri asupra sănătății”, a precizat CEO-ul CLASP, Christine Egan.

Vezi și: Disforia de gen sau transsexualitatea: ce înseamnă și la ce vârstă apare. Care sunt primele semne. Badiu: Asta atrage atenția

Gătitul convențional crește riscul de astm

Asociația Medicală Americană a subliniat recent că aragazele care folosesc gaz metan sporesc poluarea aerului în gospodărie precum și riscul de astm și severitatea acestuia la copii,. Cercetări anterioare au făcut legătura între utilizarea gazului metan și tulburarea de hiperactivitate și deficit de atenție (ADHD) la copiii de vârstă mică.

Un studiu recent sugerează faptul că gătitul cu gaz metan în timpul sarcinii poate avea ca rezultat hiperactivitatea la copiii mici. S-a dovedit că poluarea de la aragazele pe bază de gaz metan are un impact negativ și asupra sistemului respirator și nervos al adulților.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel