Antiobioticele, efecte negative. Medic: Este considerată o amenințare mondială la adresa existenței speciei umane

antibioticele - FOTO: Freepick
Antibioticele sunt utilizate pentru tratarea unor infecții. Numai că acestea pot avea și efecte negative.

Antibioticele luate după ureche, fără recomandarea medicilor pot face mai mult rău decât bine. România se află în topul consumului de antibiotice, mare parte dintre acestea fiind administate fără prescripție medicală.

Medicii atrag atenția asupra consumul de antibiotice fără recomandarea specialiștilor.

”În afară de faptul că au o toxicitate ca orice alt medicament, ele au și niște efecte particulare. Și anume, selectează rezistența bacteriilor față de ele însele, ceea ce face ca tu să administrezi antibiotic unui pacient și să te trezești cu o problemă de rezistență a bacteriilor la acel antibiotic la mai multe persoane.

În momentul de față este considerată o amenințare mondială la adresa existenței speciei umane”, a precizat la Digi 24, Gabriel Popescu - medic primar boli infecțioase.

Vezi și: România, premieră în chirurgia cardiovasculară. Victor Costache, totul despre intervenție și evoluția pacientului: Medicina a progresat

Ce este antibiograma

Antibiograma reprezintă o analiză de laborator care oferă informații specifice în privința rezistenței unei bacterii la anumite categorii de antibiotice.

Scopul antibiogramei este de a alege antibioticul potrivit pentru a trata eficient infecția. În funcție de rezultatul obținut, medicul va stabili care este cea mai bună metodă de tratament și care sunt antibioticele indicate fiecărui caz.

De reținut că antibiograma este o analiză importantă, dar orientativă. Nu există o garanție totală că antibioticul care poate ajunge în focarul de infecție sau că o anumită concentrație este suficientă pentru înlăturarea infecției.

Chiar și așa, în majoritatea cazurilor, se dovedește folositoare la distrugerea bacteriilor și microbilor din organismul uman.

Un expert medical a numit paracetamolul, analgezicul obișnuit, drept "cel mai periculos medicament fără prescripție medicală", notează The Mirror.

Profesorul John Brems a declarat, pentru ABC News, că paracetamolul a fost asociat cu insuficiență hepatică în cazurile în care nu a fost administrat corespunzător.

De altfel, acesta unul dintre cele mai frecvente medicamente luate pentru durerile de dinți, cap sau pentru scăderea temperaturii, mai ales că el se poate achiționa fără prescripție medicală.

Dar, dacă este luat incorect, medicamentul este capabil să ne provoace daune grave - inclusiv insuficiență hepatică.

Iar o formă de paracetamol, acetaminofenul, a fost numită de un expert medical american ”cel mai periculos medicament fără prescripție medicală” din America.

Vorbind pentru ABC News, profesorul John Brems, de la Universitatea Loyola din Chicago, a declarat că au existat cazuri în care analgezicul, cunoscut și sub numele de Tylenol, a fost asociat cu insuficiența hepatică.

Citește mai departe AICI.

Antibioticele, doar la nevoie

Antibioticele pot crește riscul unei persoane de infecții fungice prin cauza defecte la activitatea sistemului imunitar în intestin, în timp ce un alt studiu sugerează utilizarea antibioticelor grele la bătrânețe este legată de rate mai mari de boli inflamatorii intestinale, cum ar fi boala Crohn. Două noi studii au evidențiat importanța utilizării judicioase a antibioticelor. 

 

În timp ce o mare atenție a fost îndreptată către problema tot mai mare a bacteriilor rezistente la antibiotice, acesta nu este singurul motiv pentru care ar trebui să fim precauți cu privire la cât de des folosim antibioticele. Două noi studii oferă motive puternice că antibioticele nu sunt medicamente inofensive și ar trebui luate numai atunci când este necesar.

Primul studiu, o colaborare internațională între cercetătorii din SUA și Marea Britanie, a vrut să înțeleagă de ce persoanele din spital tratate cu antibiotice tind să experimenteze rate mai mari de infecții fungice. Accentul a fost pus pe o infecție fungică deosebit de periculoasă cunoscută sub numele de candidoză invazivă.

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

10 metode care stimulează nervul vag în mod natural

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel