Antibiotice prescrise de dentiști, inutile în aproape 81% din cazuri

Antibiotice
Antibiotice care sunt prescrise de medicii dentiști ca o măsură preventivă împotriva infecțiilor sunt inutile în aproape 81% din cazuri, conform unui studiu publicat ieri în JAMA Network Open.

Când ați fost ultima dată la medicul dentist acesta v-a prescris antibiotice? E posibil să le fi luat inutil, arată un nou studiu publicat ieri în JAMA Network Open. Constatările sunt importante deoarece stomatologii sunt responsabili pentru 10% din toate prescripțiile de antibiotice din Statele Unite.

Antibioticele prescrise atunci când nu sunt justificate expun pacienții la riscul de reacții adverse inutile și, de asemenea, contribuie la problema rezistenței la antibiotice - bacterii care evoluează pentru a face medicamentele ineficiente.

Antibioticele sunt recomandate ca profilactice înainte de a efectua anumite proceduri dentare pentru pacienții cu anumite tipuri de afecțiuni cardiace.

Cercetătorii, printre care se numără și Jessina McGregor de la Universitatea de Stat din Oregon, au folosit o bază de date națională americană de îngrijire a sănătății pentru a examina aproape 170.000 prescripții antibiotice date de dentiști din 2011 până în 2015.

Rețetele au fost bscrise pentru mai mult de 90.000 de pacienți, dintre care 57% erau femei, cu o vârstă medie de 63 de ani.

Aproape 81% dintre rețetele de antibiotice, inutile

În cohorta acestui studiu, de 91.438 pacienți care au primit profilaxia antibiotică pentru 168.420 de vizite stomatologice, din 2011 până în 2015, un total de 90,7% dintre vizitele dentare au avut o manipulare a gingiilor sau a periapexului dinților, dar doar 20,9% dintre pacienți au prezentat o afecțiune cardiacă la cel mai mare risc de reacție adversă la endocardita infecțioasă.

Prin urmare, 80,9% din prescripțiile de profilaxie cu antibiotice au fost discordante cu orientările și, prin urmare, inutile!

Mai mult de 90% dintre pacienți au suferit o procedură care, eventual, justifica administrarea unui antibiotic preventiv. Cu toate acestea, mai puțin de 21% dintre acești oameni au avut o afecțiune cardiacă ce făcea recomandată prescripția de antibiotice, conform ghidurilor medicale.

Riscuri mai mari decât beneficiile

Pentru restul... „antibioticele preventive prescrise acestor pacienți le-au dat riscuri care au depășit beneficiile", a spus McGregor, profesor asociat la Colegiul de Farmacie al OSU.

Conduși de autorul corespondent Katie Suda de la Universitatea Illinois din Chicago, cercetătorii au analizat, de asemenea, prescripțiile la nivel regional și au descoperit rețete inutile a fi mai răspândite, în procente, în partea de Vest a SUA; 11.601 din cele 13.735 de prescripții scrise, sau 85%, nu erau în concordanță cu ghidurile medicale.

Celelalte procente regionale au fost 78% pentru nord-est, 83% pentru vestul mijlociu și 80% pentru sud.

Optzeci și două procente din rețetele inutile au fost scrise pentru aglomerările urbane, 79% în zonele rurale.

Clindamicina, cel mai prescris antibiotic

Printre pacienții care aubeneficiat de rețetele unitile pentru antibiotice, clindamicina a fost cel mai frecvent consumat antibiotic, iar implanturile au fost cel mai tipic motiv pentru care au fost prescrise.

„Stomatologii sunt foarte atenți atunci când realizează planuri de îngrijire pentru pacienții lor și există mulți factori care susțin recomandările medicilor dentiști, dar acest studiu arată că există o oportunitate pentru dentiști să reevalueze situația dacă este necesar", a declarat Susan Rowan de la Colegiul de stomatologie Illinois-Chicago. „Cred că stomatologii ar trebui să vadă acest studiu, care este primul care se uită la prescrierea preventivă de antibiotice pentru procedurile dentare, ca un apel puternic la acțiune, nu o mustrare".

Studiul a fost limitat la pacienții cu asigurare dentară comercială, iar analiza a utilizat o definiție largă a pacienților cu risc cardiac, sugerând că rezultatele pot subestima prescrierea inutilă a antibioticelor.

Cinci alți cercetători din Illinois-Chicago și unul de la Universitatea Northwestern au colaborat, de asemenea, în cadrul studiului, care a fost finanțat de Agenția americană pentru Cercetare și Calitate în Domeniul Sănătății.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel