Durerea și disconfortul în jurul...
Anemia Biermer se mai numește și anemia pernicioasă și apare din cauza deficitului de Vitamina B12 (ciancobalamina). Afecțiunea are mecanism de declanșare autoimun care interferează cu sinteza și absorbția Vitaminei B12.
Vitamina B12 are un rol esențial în formarea celulelor roșii din sânge, creșterea celulară și funcționarea normală a sistemului nervos. Vitamina B12 nu poate fi produsă de către organism, iar aportul ei din exterior este esențial. Potrivit WebMd, aceasta se găsește în special în produsele de origine animală (carne, ouă, produse lactate), dar și în anumite alimente vegetale (spanac, sfeclă, ciuperci). De asemenea, există pe piață suplimente accesibile de Vitamina B12.
Studiile medicale arată că sunt predispuse la acest tip de anemie persoanele care nu mănâncă carne, vegetarienii și în special veganii, cei care nu mănâncă deloc produse de origine animală. De asemenea, persoanele care suferă de boala Crohn sau de tulburări de absorbție intestinală prezintă un risc crescut de a dezvolta anemie Biermer.
Deficitul de Vitamina B12 va cauza anemie și lipsa oxigenării corespunzătoare. Odată ce țesuturile sunt private de oxigen, vor apărea anumite manifestări specifice, precum:
-oboseală persistentă;
-scădere în greutate;
-dureri abdominale;
-constipație;
-creșterea bătăilor inimii;
-slăbiciune musculară;
-tulburări ale sistemului nervos: parestezii, delir etc.
Cei care prezintă simptomele de mai sus trebuie să se prezinte la medicul specialist pentru investigarea stării medicale. Diagnosticul de anemie Biermer se pune în urma analizării probelor de sânge și a testului Schilling, care depistează dacă absorbția de Vitamina B12 se face corect sau nu.
Tratamentul anemiei pernicioase se stabilește întotdeauna de medicul specialist. Acesta constă în suplimentarea Vitaminei B12. De obicei, este nevoie atât de consumul alimentelor bogate în această vitamină, cât și de suplimente alimentare cu Vitamina B12. În cazurile grave, când apar tulburări cardiovasculare sau anemia este gravă, se impune transfuzia de sânge.
Vezi și: Ce se întâmplă dacă NU mănânci carne. Despre Vitamina B12 și fier
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Durerea și disconfortul în jurul...
Vitamina D, supranumită ”vitamina...
Printr-un gest care durează doar...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
La vârsta a doua, prevenția...
Diabetul nu doare, dar dacă simți...