Analiza obligatorie pentru bărbați. Dijmărescu: E cel frecvent cancer la bărbați. Poate să descopere niște leziuni extraordinar de mici

Cancerul de prostata - Foto: Freepick @peoplecreations
EXCLUSIV
Care este cel mai frecvent tip de cancer la bărbați și care este analiza devenită obligatorie pentru ei.

Adenocarcinoamele pot apărea aproape oriunde în organism. Acestea se formează în celulele epiteliale glandulare care căptușesc interiorul organelor și secretă mucus, sucuri digestive sau alte fluide. În cazul prostatei, adenocarcinomul se mai numește și cancer glandular de prostată.

Prostata este o glandă de mărimea unei nuci, localizată posterior de vezica urinară, ce face parte din sistemul reproducător masculin. Prostata înconjoară uretra, parte componentă a sistemului excretor renal. Funcția de bază a prostatei este de a produce lichidul seminal, care constituie conținutul spermatic.

Odată cu înaintarea în vârstă, prostata unui bărbat crește în dimensiuni. În unele cazuri poate conduce la o condiție benignă cunoscută drept hipertrofia prostatei, care blochează uretra. În acest caz, simptomele sunt asemănătoare cu cele ale cancerului de prostată.

Cancerul de prostată este cel mai des întâlnit tip de cancer la bărbați, după cancerul de piele. În jur de 60% dintre cazurile diagnosticate sunt la bărbații cu vârstă de peste 65 de ani. Vârsta medie a diagnosticării este de 66 de ani, această afecțiune fiind întâlnită rar la bărbații sub 40 de ani, potrivit SANADOR.

"În momentul de față, în diagnosticul adenocarcinomului prostatic, care din păcate este destul de frecvent în populația masculină, rezonanța multiparametrică de prostată a devenit obligatorie.

De ce a devenit oarecum obligatorie? Pentru că poate să descopere niște leziuni extraordinar de mici, poate să le caracterizeze, să le ofere un scor de la 1 la 5 în funcție de gradul de malignitate pe care ar avea potențial să-l aibă și nu în ultimul rând, permite o foarte, foarte bună demarcare a acestor leziuni.

Când spun demarcare mă refer la posibilitatea de efectuare de fusion biopsy", a declarat medicul Adrian Dijmărescu, în exclusivitate pentru DC Medical.

Simptomele adenocarcinomului de prostată pot include nevoia frecventă de a urina, urinare și ejaculare dureroasă.

Ce este fusion biopsy?

Fusion biopsy este o procedură de biopsie care combină imaginile de la o scanare RMN și de la o ecografie pentru a crea o imagine detaliată 3D a prostatei. Această procedură facilitează vizualizarea unei zone anormale de țesut pentru a ghida acul de biopsie în zona anormală.

O mostră de țesut poate fi apoi îndepărtată și verificată la microscop pentru a detecta semne de cancer. O biopsie de fuziune poate ajuta la găsirea celulelor canceroase de prostată care pot fi ratate cu alte tipuri de biopsii.

Aceasta poate ajuta la depistarea cancerului într-un stadiu incipient și la planificarea tratamentului cancerului. De asemenea, se numește biopsie ghidată prin fuziune cu ultrasunete RMN.

"Fusion biopsy reprezintă suprapunerea imaginilor obținute prin rezonanță magnetică prin softul unui ecograf prin care se biopsiază ulterior și astfel se pot ținti leziuni profunde sau leziuni de dimensiuni foarte, foarte mici.

Suprapunerea acestor imagini reduce foarte mult posibilitate unei biopsii fals negative", a mai spus medicul.

PET-CT: ce este și cât de important este

"PET-CT este foarte important în cazul în care avem un pacient cu o patologie fie prostatică, fie reno-urinară, într-un stadiu avansat, mai ales în stadiul în care suspicionăm metastaze la distanță sau în cazul pacienților care sunt în curs de tratament oncologic și apar anumite modificări.

În acest caz, PET-CT rămâne cea mai bună metodă pentru a descoperi potențiale recidive sau potențiale metastaze de dimensiuni foarte mici la distanță".

Cancerul de prostată - Simptome

În stadiile inițiale ale bolii, simptomele pot lipsi complet. După creșterea acesteia în dimensiuni, se pot constata următoarele:

- Polachiurie (Poliakiurie) - micționări frecvente, în mici cantități, deseori asociate cu nicturie (senzație de urinare pe parcursul nopții)

- Durere la urinare (disurie) sau ejaculare

- Disfuncții erectile

- Hematospermie (prezența sângelui în spermă)

- Hematurie (prezența sângelui în urină)

- Oligurie (scăderea presiunii jetului urinar).

Vezi mai multe în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel