Schimbările extreme de temperatură...
Perioada pandemiei, în care a fost obligatorie purtarea măștii, a avut efecte atât pozitive, cât și negative asupra românilor, care potrivit unui studiu își motivează neprezentarea la medicul stomatolog și pentru faptul că ”nu au probleme”.
Cu masca pe față, unii au neglijat în totalitate ceea ce ține de dantură, în timp ce alții și-au rezolvat problemele, iar masca i-a ajutat să treacă mai ușor peste momentul în care poate nu au avut un dinte frontal, pe perioada tratamentului, sau au fost nevoiți să poarte aparat dentar.
De altfel, acesta este o ”modă” sănătoasă, existând și tineri adulți care pun accent pe aspectul estetic al danturii, nu doar pe aspectul sănătății dentare.
”Noi avem o abordare științifică în tot, inclusiv când vine vorba De ce nu merg românii la stomatolog. Și facem un studiu în fiecare an, deja avem patru ani de studii, și în care, primul motiv, dacă vă vine să credeți sau nu, este Eu nu am probleme stomatologice.
Asta ne ține de fapt pe noi departe de stomatolog este această impresie despre sine că Dinții mei sunt perfecți, nu am nevoie de stomatolog. De ce am impresia asta? Pentru că atunci când mă uit în oglindă, dimineața, imaginea despre sine se updatează zilnic. Și atunci eu pot să am niște dinți care încep să se depărteze foarte încet, iar acest lucru să pară ca fiind normal”, a declarat dr. Ionuț Leahu, medic stomatolog, la Vorbește lumea de la Pro TV, legat de motivul pentru carese amână mersul la un cabinet stomatologic.
Potrivit medicului, pacienții din această categorie de abordare ajung la medic în momentul în care le cade, spontan, primul dinte. ”Acesta este principalul motiv. Cam 60% dintre oamenii întrebați au răspuns asta. La stomatolog, de fapt, adevărul adevărat este că ești pacient toată viața. Deci tu alegi dacă ești genul acela de pacient care înțelege acest lucru și mergi din 6 în 6 luni și atunci am o relație bună cu stomatologul, sau decis să las 10 ani în care să nu merg la stomatolog, că oricum nu mă doare nimic, și atunci ajungem în situații de acestea mai complexe”, a mai spus medicul.
Vezi și: Bruxismul, determinat de anxietate și stres. Ortodont: Tratamentul este unul pluridisciplinar
Amânarea mersului la stomatolog, la timp, are și câteva riscuri, chiar costuri, financiare și de sănătate, pentru că un dinte care nu este reparat la timp poate să vă dea peste cap și sănătatea, dar și bugetul. Chiar și așa, medicul are vești bune pentru cei care amănă prezentarea la specialist.
”În ziua de astăzi, realitatea este nu e niciodată prea târziu. Doar că, ce se întâmplă, concret? Devenind mai complicat, este mai costisitor și se împuținează opțiunile. Adică mai sunt pacienți care după ce ți-au pierdut complet dinții, au purtat poate o proteză mobilă sau poate au primit o intervenție care nu a reușit din prima și ajung într-o situație dificilă, în care trebuie să le punem niște implanturi speciale, cum sunt implanturile zigomatice, care se ancorează în osul zigomatic, și în care lucrarea nu seamănă cu niște dinți naturali. Când zâmbește pacientul, zici că sunt, dar el cum simte acea lucrare în gură nu se compară cu dinții naturali. Adică este un dispozitiv de mâncat, zâmbit, vorbit, dar atât.
Ce pierdem cu această amânare, pierdem de fapt un lucru pe care nu poate fi înlocuit niciodată. Odată ce pierdem dinții naturali, ce primim înapoi sunt dispozitive”, a subliniat medicul.
Totodată, mai spune medicul, tehnologia în acest domeniu a avansat atât de mult încât nu mai există limite în ceea ce privește montarea acestor dispozitive, însă experiența unui pacient care a trecut prin mai multe astfel de intervenții este una greu de suportat.
De asemenea, susține medicul, ceea ce se schimbă la pacienții care își amână vizita la medic și ajung când se complică lucrurile, ”nu se schimbă doar zâmbetul, doar partea albă, ce vedem, se schimbă și buzele, felul în care arată buzele sau mustața. Punem accent nu doar ca dinții să fie albi și frumoși, ci toată partea aceasta a feței să fie echilibrată, iar asta înseamnă de multe ori tehnici speciale de reconstrucție osoasă, pentru că buza este susținută de os și nu doar de dinți.
Și atunci, aici este o chestiune pe care o urmărim de fiecare dată și le cerem pacienților să zâmbească la prima consultație. Iar ei zâmbesc, așa timid, și atunci trecem la faza umrătoare când le spunem Rânzește pentru a vedea cât de mult se mobiliează buza în sus, ce ne arată pacientul din gingia și ce a mai rămas pe acolo, pentru că în felul acesta ne dăm seama ce avem noi de făcut pentru a obține rezultate”, a mai spus medicul.
Vezi și: Cum să scap de frica de dentist. Medic: Nu mai sunt tehnicile din trecut
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Schimbările extreme de temperatură...
Pacienții cu dizabilități, abandonați...
Uite trucul simplu care îți usucă...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
A început sezonul accidentelor pe...
Multitasking-ul poate părea eficient,...