Alzheimer și demență: alimentele care țin boala la distanță

Ni se spune adesea să mâncăm mai multe fructe și legume - și pentru un motiv întemeiat. Multe dintre substanțele nutritive găsite în fructe și legume sunt responsabile pentru numeroase beneficii pentru sănătate, în special prevenind o gamă largă de boli, inclusiv boli de inimă și diabet.

Un număr tot mai mare de dovezi sugerează că flavonoidele, un grup de compuși găsiți în aproape fiecare fruct și legumă - inclusiv ceai, fructe citrice, fructe de pădure, vin roșu, mere și leguminoase - pot reduce efectiv riscul de a dezvolta anumite tipuri de cancer, boli de inimă și accident vascular cerebral. Acum, dovezi recente sugerează chiar că dietele bogate în flavonoide pot reduce efectiv riscul de boală Alzheimer și demență.

Se consideră că flavonoizii scad riscul de cancer, făcând celulele canceroase maligne mai puțin capabile să se împartă și să crească. De asemenea, acționează ca antioxidanți, care pot preveni sau încetini deteriorarea celulelor cauzate de molecule instabile. Ele reduc chiar inflamația în organism, care este o caracteristică comună a multor boli cronice. Cele mai multe dintre aceste mecanisme explică beneficiile pentru sănătate raportate în studiile pe animale sau pe celule - iar datele din aceste studii pot fi incredibil de valoroase pentru a înțelege modul în care funcționează flavonoizii asupra corpului uman, notează The Conversation.

Cu toate acestea, studiile anterioare care folosesc modele animale sau celulare nu se traduc în mod necesar oamenilor. La om, chiar și atunci când dietele au un conținut ridicat de flavonoide, acestea nu sunt ușor absorbite în intestin. Flavonoidele sunt, de asemenea, dificil de studiat, deoarece aparțin unui grup foarte divers de compuși chimici. Nu se știe prea mult despre modul în care sunt metabolizați după consumare sau despre potențialul lor de a intra și de a acționa în anumite țesuturi ale corpului, cum ar fi creierul.

Știm că boala Alzheimer și demența sunt cauzate de o serie de factori, printre care genetica, istoricul familial, îmbătrânirea, factorii de mediu, condițiile de sănătate (în special obezitatea și diabetul), rasa și sexul. Acesta este motivul pentru care prezicerea și prevenirea bolii este adesea dificilă.

Dar mai multe studii sugerează că dieta bogată în flavonoide poate ajuta la gestionarea unora dintre simptomele bolii Alzeimer și poate avea beneficii cognitive. Ceea ce poate nu este surprinzător, deoarece Alzheimer și demența sunt ambele legate de boli cronice precum diabetul, bolile cardiovasculare și accidentul vascular cerebral. Flavonoidele s-au dovedit deja benefice în gestionarea și prevenirea acestor boli.

Până acum, studiile s-au străduit să identifice care flavanoide fac diferența. Dar acest ultim studiu a demonstrat care sunt flavonoidele legate de riscul mai mic de boală Alzheimer și demență.

Alzheimer și dieta

Un studiu recent, care este unul dintre cele mai detaliate până în prezent, a descoperit că dietele bogate în flavonoide au scăzut riscul de a dezvolta boala Alzheimer și alte tipuri de demență.

Cercetătorii au urmărit 2.801 de subiecți cu vârste cuprinse între 28 și 62 de ani, pe o perioadă de 19,7 ani. Participanții și-au măsurat consumul de flavonoide. Aceste numere au fost, de asemenea, ajustate statistic dacă participanții au modificat cantitatea de flavonoizi pe care i-au mâncat în medie în timpul studiului.

Cercetătorii au descoperit că un aport dietetic mai mare de flavonoizi pe termen lung este asociat cu riscuri mai mici de boală Alzheimer și demență la adulții americani. Deși studiul nu afirmă cantitatea specifică de alimente bogate în flavonoide sau dacă un grup specific de flavonoizi au fost asociați cu un risc mai mic. Cu toate acestea, arată că persoanele care au mâncat cele mai multe flavonoide, au avut un risc mai mic de a dezvolta boala Alzheimer și demența, în comparație cu cei care au consumat cel mai puțin.

Având în vedere complexitatea flavonoidelor, autorii au analizat efectul diferitelor tipuri de flavonoide din dietă. Ei au descoperit că mâncând o cantitate mai mare de trei clase de flavonoide (în special flavonoli, antocianine și polimeri flavonoizi) aveau un risc mai mic de boală Alzheimer și demență. Flavonolele și antocianinele au avut un efect similar numai pentru Alzheimer.

Alimentele la care s-au uitat includeau sucul de portocale, ceai, portocale, mere, afine, pere și căpșuni. Ceaiul, merele și perele au fost surse comune de flavonoli și polimeri flavonoizi. Antocianinele se găsesc în fructe de pădure și vin roșu.

Deși acest studiu nu explică de ce flavonoizii au acest efect benefic asupra bolii Alzheimer, este clar că un aport dietetic ridicat și lung pe o gamă largă de flavonoizi este asociat cu riscuri mai mici de boală Alzheimer și demență la adulți. Cu toate acestea, studiul nu susține că flavonoidele vindecă Alzheimer și nici nu consumă flavonoide pentru a le preveni.

 

Studiul aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Cel mai bun calmant natural. O singură cană din acest ceai face minuni

Crossuri externe

pixel