Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Alzheimer și alte boli ale creierului, declanșate de procesele inflamatorii
22 noi, 17:46
Inflamația antrenează evoluția bolilor neurodegenerative ale creierului, inclusiv a Alzheimer, și joacă un rol major în acumularea proteinelor tau în neuroni, arată un nou studiu.
Demența și boala Alzheimer sunt favorizate de unele obiceiuri

Rezultatele acestui nou studiu realizat de o echipă internațională de cercetare condusă de Centrul German pentru Boli Neurodegenerative (DZNE) și Universitatea din Bonn se bazează pe analizele țesutului cerebral uman și studii ulterioare de laborator. În cazul particular al Alzheimer, rezultatele relevă o legătură până acum necunoscută între Abeta (Amyloid beta) și patologia tau. Mai mult, rezultatele indică faptul că procesele inflamatorii reprezintă o țintă potențială pentru terapii viitoare.

Proteinele Tau stabilizează de obicei scheletul unui neuron. Cu toate acestea, în boala Alzheimer, demența fronto-temporală (FTD) și alte „tauopatii" aceste proteine sunt modificate chimic, se detașează de citoschelet și se lipesc împreună. În consecință, stabilitatea mecanică a celulei este compromisă într-o asemenea măsură, încât aceasta moare. În esență, „patologia tau" dă neuronilor lovitura fatală. Studiul actual condus de prof. Michael Heneka, director al Departamentului de Boli Neurodegenerative și Gerontopsihiatrie de la Universitatea din Bonn și un cercetător senior la DZNE, oferă noi informații despre motivul transformării proteinelor tau. După cum se dovedește, procesele inflamatorii declanșate de sistemul imunitar al creierului sunt o forță motrice.

Un comutator molecular

Un complex sofisticat de proteine, " NLRP3 inflammasome ", joacă un rol central pentru aceste procese, relatează cercetătorii, în studiul publicat în jurnalul Nature. Heneka și colegii său au studiat deja această macromoleculă, care se află în interiorul celulelor imune ale creierului, în lucrări anterioare. Este un comutator molecular care poate declanșa eliberarea de substanțe inflamatorii. Pentru studiul actual, cercetătorii au examinat probe de țesut din creierul bolnavilor cu demența fronto-temporală decedați (FTD), celulele de creier cultivate și șoarecii care au prezentat caracteristici ale Alzheimer și FTD.

„Rezultatele noastre indică faptul că inflammasomii și reacțiile inflamatorii pe care le declanșează, joacă un rol important în apariția patologiei tau", a spus Heneka. În special, cercetătorii au descoperit că inflammasomul influențează enzimele care induc o hiperfosforilare a proteinelor tau. Această schimbare chimică le determină în cele din urmă să se separe de schela neuronilor și să se strângă împreună. „Se pare ca procesele inflamatorii mediate de inflammasome sunt de o importanta centrala pentru majoritatea - daca nu toate - bolile neurodegenerative cu patologie tau".

O legătură între beta-amiloide și Tau

Acest lucru se aplică în special bolii Alzheimer. Aici intră în joc o altă moleculă: „beta amiloid" (Abeta). În Alzheimer, această proteină se acumulează și în creier. Spre deosebire de proteinele tau, acest lucru nu se întâmplă în interiorul neuronilor, ci între ei. În plus, depunerea Abeta începe în fazele timpurii ale bolii, în timp ce agregarea proteinelor tau apare mai târziu.

În studiile anterioare, Heneka și colegii săi au putut demonstra că inflammasome poate promova agregarea Abeta. Aici vine legătura cu descoperirile recente. „Rezultatele noastre susțin ipoteza cascadei amiloide pentru dezvoltarea Alzheimer. Conform acestei ipoteze, depozitele de Abeta duc în final la dezvoltarea patologiei tau și, astfel, la moartea celulelor", a spus Heneka.

„Studiul nostru actual arată că inflammasomul este legătura decisivă și până acum lipsă în acest lanț de evenimente, deoarece puntează dezvoltarea de la patologia Abeta la patologia tau. Dă mai departe ștafeta, ca să zic așa." Astfel, depozitele de Abeta activează inflammasomul. Ca urmare, este promovată formarea de depozite suplimentare de Abeta. Pe de altă parte, se produc modificări chimice la proteinele tau care rezultă în agregarea lor.

Un posibil punct de plecare pentru terapii

„Procesele inflamatorii promovează dezvoltarea patologiei Abeta, și așa cum am putut acum să arătăm, de asemenea, patologia tau. Astfel, inflammasomul joacă un rol cheie în Alzheimer și alte boli ale creierului", a spus Heneka, care este implicat în Centrul de excelență „ImmunoSensation", de la Bonn și care predă și la Universitatea din Medicină din Massachusetts. Cu aceste descoperiri, cercetătorul în neuroștiințe vede oportunități pentru noi metode de tratament.

„Ideea de a influența patologia tau este evidentă. Un viitor medicament ar putea aborda exact acest aspect prin modularea răspunsului imun. Odată cu dezvoltarea patologiei tau, abilitățile mentale scad din ce în ce mai mult. Prin urmare, dacă patologia tau ar putea fi blocată, aceasta ar fi o pas important spre o terapie mai bună".


Ştiri Recomandate

Grijă ce mâncați de sărbători! Comercianți de la un târg de Crăciun, amendați
Vicepreședintele Comisiei pentru sănătate din Senat: E nevoie de schimbarea legii rezidențiatului
Lapte praf, mii de cutii în depozitul DSP Olt. Cum ajunge la beneficiari
Ambulatoriul Spitalului Siret, extins și modernizat cu milioane de euro. Va avea jacuzzi și saune
Rezidențiat. Reacția studenților la propunerea Ministerului Sănătății
Aparatură medicală performantă la Spitalul Județean Brăila. Valoarea investiției
Nelu Tătaru, președintele PNL Vaslui, secretar de stat în Ministerul Sănătății
Raed Arafat, susținut de zeci de medici. Aceștia amenință cu proteste
Antigripal, peste 70% dintre locuitorii din Olt vaccinați
Amenzi de circa 79.000 de lei date de DSP Suceava
Ambulanțe noi la ISU Olt. Cât de vechi erau cele înlocuite
Firea: Demararea lucrărilor la Spitalul Metropolitan, în martie 2020
Spitalul de Pneumoftiziologie Galați, investiție de peste 6 milioane de lei
Copil de cinci luni, mort de pneumonie după ce a fost diagnosticat cu roșu în gât
Dr Florentina Ioniță – Radu, ultimul anunț despre REZIDENȚIATUL în spitalele militare
UPGRADE ROMÂNIA: Sănătate prin sport. Sportul, mina de aur a economiei. DEZBATERE
Infecții respiratorii: societățile medicale propun MS realizarea unui protocol terapeutic
Nașterea în apă, cât de sigură este pentru copil și mamă
Radiologie, Cluj: instalație nouă digitală, achiziționată
Dr Horațiu Moldovan, care sunt spitalele private unde se va face REZIDENȚIATUL
Victor Costache: Rezidențiat în spitale județe, militare și private. Rezidenții ALEG unde învață!
Vaccinurile antigripale destinate persoanelor la risc, utilizate aproape 83%
SUUB, prelevare de organe: patru persoane primesc o șansă la viață
Debridat, medicament pentru copii, retras din toate farmaciile din România
Boli cu dizabilități intelectuale: genetica, posibilă soluție
Boli cardiovasculare: vârsta, factor de risc mai mare decât colesterolul
Șocul cardiogen: care sunt șansele de supraviețuire în cazul unui infarct
Diabet, greutate: pierderea în greutate, protecție împotriva diabetului
Fibroza chistică: rolul geneticii în declanșarea afecțiunii
Cât de mult alcool crește riscul de cancer
Boala Alzheimer, două noi medicamente au rezultate uimitoare
Substanțe toxicele din fiecare casă. Obiectul la care nu te-ai gândi
Efectele neașteptate ale unor medicamente pentru anxietate asupra adolescenților
SJU Focșani, aprobare pentru a fi transferat din subordinea MS la CJ Vrancea
Narcisismul, cum se schimbă în timp
Comentarii