Durerea este un fenomen complex,...
Când vine vorba de protejarea inimii, alegerea alimentelor potrivite pentru micul dejun este importantă.
Deși unele opțiuni aparent nesănătoase, precum șunca sau gogoșile, sunt de evitat, există și alimente care pot părea inofensive sau chiar benefice, dar care pot ascunde riscuri pentru sănătatea cardiovasculară.
Medicii cardiologi explică ce alegeri alimentare sunt prietenoase pentru inimă și care ar trebui evitate dimineața.
Dr. Melissa Tracy, cardiolog și director medical al unei clinici de reabilitare cardiacă, spune că există un aliment pentru micul dejun în special pe care îl evită pentru că nu este tocmai sănătos pentru inimă, chiar dacă mulți oameni cred că este bun.
"Ingredientele și etichetele produselor alimentare trebuie analizate cu atenție înainte de a alege această opțiune de mic dejun ce pare a fi sănătoasă. Granola poate fi sănătoasă, însă poate fi și încărcată cu grăsimi și zaharuri în exces.
Același lucru este valabil și pentru alternativa săracă în grăsimi la iaurtul cu lapte integral. Nimic nu este gratuit. Opțiunile de iaurt cu conținut scăzut de grăsimi și fără grăsimi au mai multe carbohidrați care pot fi transformați în grăsimi, precum și aditivi nesănătoși”, explică Dr. Melissa Tracy.
Medicul cardiolog spune că unele iaurturi și granola sunt încărcate cu zahăr adăugat, un lucru important având în vedere că cercetările științifice arată că o dietă bogată în zaharuri adăugate este asociată cu un risc mai mare de boli cardiovasculare.
Pentru a vă asigura că combinația de iaurt și granola este cu adevărat sănătoasă pentru inimă, medicul cardiolog spune că este important să citiți lista de ingrediente și eticheta nutrițională, optând pentru produse fără zahăr adăugat. În schimb, folosiți fructele de pădure ca o modalitate naturală de a adăuga dulceață, care sunt un aliment sănătos pentru inimă, deoarece sunt pline de antioxidanți.
Dr. Sergio Waxman spune că un alt tip de mic dejun care este adesea încărcat cu zahăr adăugat sunt cerealele. "Cerealele zaharoase au o valoare nutritivă minimă și, de fapt, vă pot crește nivelul colesterolului și al trigliceridelor”, spune el.
Mai mult, el explică faptul că, atunci când o persoană mănâncă cereale zaharoase la micul dejun, va experimenta o criză instantanee de zahăr și apoi o scădere ulterioară a nivelului de zahăr.
"Această fluctuație bruscă afectează de fapt nivelurile de insulină și poate pune o persoană la un risc crescut de diabet, obezitate și, în cele din urmă, boli de inimă”, spune el.
Cardiologul Dr. Yaz Debull, MD, este, de asemenea, precaut de cerealele de mic dejun atunci când vine vorba de alimentația pentru sănătatea inimii.
"În general, cerealele au un conținut ridicat de carbohidrați și un conținut ridicat de zahăr. Acest lucru duce adesea la un aport caloric ridicat pe zi. Acest lucru poate contribui la creșterea progresivă în greutate, care în cele din urmă afectează negativ inima în timp”, spune el.
Asta nu înseamnă că toate cerealele pentru micul dejun sunt nesănătoase. Puteți alege cereale pentru micul dejun făcute din cereale integrale și care au o cantitate decentă de fibre, un nutrient legat de scăderea riscului de boli cardiovasculare.
"În general, atunci când vine vorba de consumul de alimente, inclusiv micul dejun, moderația este cheia. Ca cardiolog, subliniez adesea că [alegerile pentru micul dejun] sunt mai puțin despre tipurile de alimente și mai mult despre extensivitatea versus moderația în consum. În general, menținerea unei diete sănătoase înseamnă menținerea unui echilibru bun între consumul de carbohidrați, grăsimi și proteine. Un exces din oricare dintre acestea poate fi dăunător pentru sănătatea generală”,spune Dr. Debull.
Un mic dejun preferat de Dr. Tracy este un sandwich cu unt de arahide și jeleu.
"Folosesc pâine integrală, unt de arahide organic care conține doar arahide și sare și conservă de zmeură organică”, spune ea, care recomandă și "ovăzul lăsat peste noapte, o omletă vegetariană, pâinea prăjită din cereale integrale cu avocado și budinca cu semințe de chia sunt alte opțiuni de luat în considerare".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Durerea este un fenomen complex,...
Fructoza din surse procesate poate favoriza creșterea tumorilor...
Dieta mediteraneană, cu accent pe...
Când primești diagnosticul de cancer la sân sau doar suspiciunea...
Diabetul nu doare, dar dacă simți...
Când refuzi ceva gratuit, plătești...
Un studiu recent a demonstrat că...
Magneziul, un mineral indispensabil,...