ADHD, ghid de menținere a relațiilor

Tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD) poate să vă compromită cea mai importantă relație pe care o aveți cu o anumită persoană. Distragerea, amânarea și alte simptome ale ADHD precum furia sau frustrarea pot rănit sentimentele partenerului. Vestea bună este, potrivit medicilor, că relația sau căsnicia voastră poate să prospere, dacă vă urmați tratamentul și aplicați tactici adecvate pentru a evita neînțelegerile.

Neatenție

Acesta este principalul simptom al ADHD. Partenerul dvs. cu ADHD nu pare să asculte atunci când vorbiți sau când nu veți urma promisiunile. Vă simțiți ignorat și nedorit. În realitate, partenerul te poate iubi foarte mult, dar e distras de televizor, de telefon sau de propriile gânduri.

Strategii de distragere

În primul rând, spuneți calm partenerului dvs. cum vă simțiți. Sentimentele înăbușite pot duce la resentimente și furie. Dacă conversațiile reprezintă o problemă mare, stabiliți un timp pentru a discuta cu partenerul dvs. față în față, departe de alte distrageri. Dacă sunteți cu ADHD și începeți să vă pierdeți răbdarea, cereți partenerului dvs. să repeta ceea ce a spus. Dacă conversația durează prea mult și mintea se rătăcește, este mai greu să vă reconectați.

Focus

Aceasta este partea inversă a distragerii. S-ar putea să fiți atât de preocupat de ceva încît cu greu vă îndepărtați atenția. Hiperfocusul poate fi un cadou pentru productivitate. Dar necontrolat, poate face ca persoana voastră iubită să se simtă mai puțin importantă decât ceea ce v-a atras atenția. Dacă sunteți predispus la hiperfocus în timpul anumitor activități, cum ar fi jocuri online sau puzzle-uri încrucișate, evitați-le când se apropie orele de masă sau ori de câte ori aveți nevoie să discutați cu partenerul. Setați alarmele și urmăriți timpul petrecut. Ridicați-vă sau mutați-vă pentru a vă întrerupe preocuparea atunci când vă dați seama că sunteți hiperfocusat.

Uitare

V-ați dezbrăcat de la cină și l-ați lăsat pe soțul dvs. blocat la restaurant sau ați uitat să plătiți factura la electricitate. Partenerul dvs. consideră că nu poate avea încredere în dvs. chiar și în ceea ce privește sarcinile de bază. Furia se manifestă de ambele părți. Uitarea și alte simptome ale ADHD nu sunt defecte de caracter. Utilizați un planificator de zi sau mementouri pe un smartphone sau pe un laptop.

,,Cei care aveți un partener cu ADHD, evitați prelegerile și nu etichetați comportamentul ca fiind nepoliticos sau necuviincios. În schimb, colaborați cu partenerul dvs. pentru a-l ajuta să-și amintească”, vă sfătuiesc medicii de la WebMD.com.

Dezorganizare

Partenerul cu ADHD poate sări peste treburi sau poate lăsa munca neterminată. Poate pierde în mod constant cheile mașinii sau documente importante. Dezorganizarea poate cauza stres și astfel se pot pierde timp și bani. Poate că partenerul cu ADHD poate să se ocupe de gătit și de rufe în loc să plătească facturi. Respectați nevoia partenerului ADHD de a păstra obiectele în anumite locuri - poate fi modul lui de a rămâne organizat.

 Impulsivitate

Persoanele care au tipul hiperactiv de ADHD tind să fie și impulsive. Ele acționează adesea înainte de a gândi. O problemă obișnuită este cea legată de cheltuielile impulsive. Unii oameni pot face sex riscant sau pot conduce periculos sau pot dezvălui comentarii inadecvate la petreceri. Auto-controlul poate fi învățat. Puteți să vă ajutați partenerul dvs. Prin jocuri de rol cum să acționeze în situații sociale sau cum să aștepte rândul lor. Tăiați ispitele. Aruncați cataloagele și dezabonați-vă de la e-mailurile comercianților cu amănuntul. Dacă comportamentele impulsive sunt înlăturate și tot persistă, este posibil să aveți nevoie de ajutor de la un terapeut cu experiență în ADHD.

Modificări ale dispoziției

Persoanele cu ADHD au adesea probleme în a controla emoțiile. S-ar putea să vă manifestați furia, asta și pentru că simțiți anxietate și frustrare - precum și bucurie și fericire - mai intens decât alții. O dietă sănătoasă, un somn bun și exerciții regulate pot duce la schimbările de dispoziție.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel