Alcoolul nu previne intoxicațiile alimentare. Trendul periculos de pe TikTok. Cum se previn intoxicațiile alimentare corect și sigur

alcool intoxicatie alimentara Foto: Freepik @Nusrat609 @Racool_studio
Deși rețelele sociale promovează ideea că alcoolul poate preveni intoxicațiile alimentare, experții avertizează că această practică este ineficientă și poate fi chiar periculoasă.

Vezi și: Inteligența emoțională: cheia relațiilor sănătoase și a succesului personal. Cum știi dacă ai inteligență emoțională și cum o îmbunătățești

Rețelele sociale au răspândit mitul conform căruia consumul de alcool după consumul de alimente potențial otrăvite sau contaminate poate ajuta la prevenirea toxiinfecțiilor alimentare. Cu toate acestea, experții susțin că aceasta nu este o tactică infailibilă și poate chiar crește riscul de îmbolnăvire.

"Alcoolul este un sterilizator, acest lucru este bine cunoscut. Acesta este motivul pentru care majoritatea dezinfectantelor noastre pentru mâini sunt pe bază de alcool. Dar cum rămâne cu consumul specific de alcool? Ce se întâmplă dacă tocmai ați mâncat ceva și vă întrebați acum dacă a fost bun sau nu și vă îngrijorează posibilitatea unei toxiinfecții alimentare.

Un studiu revizuit de experți din 2002 a arătat că consumul a 40 ml de alcool (cel puțin 10%) poate reduce cu aproximativ 45 % probabilitatea de a suferi de toxiinfecții alimentare, dacă este consumat împreună cu alimentele sau imediat după consum. 

Acum, acest lucru nu este necontestabil, ar trebui să vă ocupați mai întâi de mâncare, dar dacă aveți vârsta legală pentru a consuma alcool, sunteți sănătos și ați consumat niște alimente care credeți că nu sunt bune", conform Thewildamalia în postarea sa pe TikTok.

@thewildamalia #foodsafety #health #sterilization #sanitization #lifehack ♬ original sound - Amalia

Cercetările pe această temă nu sunt concludente, cu eșantioane de dimensiuni mici și rezultate mixte.

"Da, alcoolul ca substanță poate ucide agenții patogeni - gândiți-vă la alcool de frecare sau dezinfectant pentru mâini ca dezinfectant. Dar consumul de alcool, despre care se știe că dăunează sănătății noastre, nu ar trebui să fie remediul de bază pentru a preveni toxiinfecția alimentară”, a explicatat Rabia De Latour, gastroenterolog la NYU Langone.

Experții spun că, deși alcoolul poate ucide agenții patogeni, acesta nu ar trebui să fie remediul de bază pentru prevenirea toxiinfecțiilor alimentare. Alcoolul este utilizat în dezinfectanții pentru mâini și pentru curățarea suprafețelor, dar mediul stomacului este diferit.

Experții explică modul în care alcoolul poate afecta șansele de a suferi o toxiinfecție alimentară și ce trebuie să faceți dacă credeți că ați mâncat mâncare stricată. Sfaturile nu sunt clare, iar experții recomandă să nu folosiți alcoolul ca dezinfectant sau să nu beți alcool după ce ați consumat alimente care nu au fost preparate corect.

Foto: Freepik @marinaghanis98

Consumul de alcool și reducerea șanselor de a face intoxicație alimentară

Mai multe studii au investigat potențialul alcoolului de a preveni toxiinfecțiile alimentare, dar rezultatele nu sugerează neapărat că băuturile alcoolice ar trebui recomandate ca factor de protecție. Studiile nu sunt susținute în mod definitiv, cu unele studii mici, cu putere insuficientă, cu date contradictorii.

De exemplu, un studiu din 2002 a constatat că persoanele care au consumat alcool după ce au fost expuse la Salmonella ohio erau mai puțin predispuse să se îmbolnăvească, dar dimensiunea redusă a eșantionului face dificilă formularea unor concluzii solide.

Un alt studiu din 1992 a constatat că consumul de băuturi cu o concentrație de alcool de cel puțin 10% a fost asociat cu un efect protector la persoanele care au mâncat stridii contaminate.

Există, de asemenea, o idee propusă conform căreia anumite substanțe din vin ar putea fi antibacteriene, însă această teorie nu a fost dovedită și nu ar trebui să justifice consumul de vin pentru prevenirea bolilor.

Un studiu publicat în 2001 în Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry a constatat că vinul nu era eficient în prevenirea bolilor de origine alimentară in vivo la șoareci.

Chiar și studiile care au asociat consumul de alcool cu scăderea riscului de îmbolnăvire nu au dovedit că alcoolul a fost motivul pentru care participanții nu s-au îmbolnăvit. Pe de altă parte, consumul de alcool poate crește șansele de îmbolnăvire, mai ales dacă ați băut mai mult decât cantitatea recomandată.

Cele mai recente orientări nutriționale recomandă ca femeile să nu consume mai mult de o porție de băutură alcoolică pe zi, în timp ce bărbații nu ar trebui să consume mai mult de două.

Citește și: Un nou biomarker ar putea schimba modul în care prevenim bolile de inimă la femei. Anticorpii anti-PC și protecția împotriva atacurilor de cord

Cum să preveniți intoxicațiile alimentare

Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC) recomandă mai multe măsuri de prevenire a toxiinfecțiilor alimentare. Acestea includ spălarea frecventă a mâinilor, gătirea alimentelor la temperatura corectă, refrigerarea promptă a resturilor și evitarea contaminării încrucișate prin păstrarea separată a produselor alimentare în bucătărie.

Deși administrarea unei injecții după consumul de alimente contaminate poate să nu fie o soluție rapidă, aceste măsuri pot ajuta la prevenirea toxiinfecțiilor alimentare. În acest caz, riscul de a consuma alcool în exces depășește beneficiul teoretic al prevenirii îmbolnăvirii. Prin urmare, este esențial să urmați aceste orientări pentru a preveni toxiinfecțiile alimentare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel