A aflat că are cancer pe creier în stadiul 2. Amorțeala, semnul înșelător: RMN-ul a declanșat semnale de alarmă. Spre șocul meu, biopsia a arătat că am și scleroză multiplă

A aflat ca are cancer pe creier - Foto: Freepick @pereslavtseva @kasa1982
A aflat că are cancer pe creier, deși inițial a fost diagnosticat cu scleroză multiplă. Povestea lui e incredibilă.

Anthony este unul dintre pacienții care au luptat cu cancerul, un cancer pe creier, detectat greu, simultan cu o scleroză multiplă. 

O tumoare cerebrală este o creștere a celulelor din creier sau din apropierea acestuia. Tumorile cerebrale pot apărea în țesutul cerebral. De asemenea, tumorile cerebrale pot apărea în apropierea țesutului cerebral. Locațiile apropiate includ nervii, glanda pituitară, glanda pineală și membranele care acoperă suprafața creierului.

Tumorile cerebrale pot începe în creier. Acestea se numesc tumori cerebrale primare. Uneori, cancerul se răspândește în creier din alte părți ale corpului. Aceste tumori sunt tumori cerebrale secundare, numite și tumori cerebrale metastatice.

Există multe tipuri diferite de tumori cerebrale primare. Unele tumori cerebrale nu sunt canceroase. Acestea se numesc tumori cerebrale necanceroase sau tumori cerebrale benigne. Tumorile cerebrale necanceroase pot crește în timp și pot apăsa pe țesutul cerebral. Alte tumori cerebrale sunt cancere cerebrale, numite și tumori cerebrale maligne. Cancerele cerebrale pot crește rapid. Celulele canceroase pot invada și distruge țesutul cerebral.

"Povestea mea începe cu amorțeala. Într-o zi, în 2012, trei dintre degetele de la mâna stângă și-au pierdut brusc sensibilitatea. Mi-am făcut imediat o programare la medic. Senzația fusese restabilită până când medicul meu a putut să mă vadă, dar soția mea m-a convins să continui cu programarea.

Am făcut o radiografie pentru a vedea dacă coloana vertebrală prezenta semne de deteriorare, poate din cauza conducerii camionului. Când pe film au apărut câteva pete suspecte, medicul mi-a recomandat un RMN al creierului.

RMN-ul a declanșat semnale de alarmă.

Imaginea a arătat leziuni în creierul meu și o pată mare în partea din față. Medicul meu m-a îndemnat să merg imediat la un neurolog. După mai multe teste, neurologul a crezut că am scleroză multiplă, care, după cum am înțeles, poate arăta asemănător cu cancerul", povestește Anthony.

Cancer pe creier, simptome


Semnele și simptomele unei tumori cerebrale depind de mărimea și localizarea tumorii cerebrale. Simptomele pot depinde, de asemenea, de cât de repede crește tumora cerebrală, ceea ce se numește și gradul tumorii.

Semnele și simptomele generale cauzate de tumorile cerebrale pot include:

- Durere de cap sau presiune în cap care este mai rea dimineața.

- Dureri de cap care apar mai des și par mai severe.

- Dureri de cap care sunt uneori descrise ca dureri de cap de tensiune sau migrene.

- Greață sau vărsături.

- Probleme oculare, cum ar fi vedere încețoșată, vedere dublă sau pierderea vederii pe părțile laterale ale vederii.

- Pierderea senzației sau a mișcării unui braț sau a unui picior.

- Probleme cu echilibrul.

- Probleme de vorbire.

- Senzație de oboseală foarte accentuată.

- Confuzie în chestiuni de zi cu zi.

- Probleme de memorie.

- Dificultăți  în a urma comenzi simple.

- Schimbări de personalitate sau de comportament.

- Convulsii, mai ales dacă nu există antecedente de convulsii.

- Probleme de auz.

- Amețeli sau senzația că lumea se învârte, numită și vertij.

- Senzația de foame foarte mare și creșterea în greutate.

"Dorind să cunoaștem toate opțiunile noastre, eu și soția mea am decis să căutăm o a doua opinie. Din nou, după mai multe teste, cel de-al doilea neurolog a considerat, de asemenea, că am scleroză multiplă.

Soția mea și cu mine am decis să urmăm sugestia medicului de a începe un tratament.

Viața s-a liniștit pentru o vreme. Am început să iau medicamente pentru scleroză multiplă și m-am consultat cu neurologul meu în mod regulat. Dar, trei ani mai târziu, lucrurile au luat o întorsătură. Ne mutasem, pentru că mama mea era bolnavă și voiam să fim aproape de ea.

Rețeta mea medicală trebuia reînnoită, iar medicul pe care l-am consultat a vrut să facă un nou RMN pentru a se asigura că afecțiunea mea nu progresează. La acel moment, analizele mele nu arătau că aveam scleroză multiplă, ci o posibilitate de cancer. A vrut să mă consulte imediat un neurochirurg", spune Anthony.

Biopsia a arătat că avea cancer cerebral de gradul 2, dar și scleroză multiplă

 

"În timpul primei mele vizite la neurochirurg, soția mea și cu mine ne-am simțit îngrijorați. Medicul a confirmat că aveam cancer la creier și mi-a spus că acesta putea fi îndepărtat printr-o procedură chirurgicală. Am intrat în panică. Urma să fiu operată pe creier. Gândul la acest lucru era foarte înfricoșător. Eu eram speriat, soția mea era speriată.

La scurt timp după aceea, am vorbit cu niște prieteni de la biserica noastră despre situația prin care treceam. După aceea, o femeie pe care nu o cunoșteam s-a apropiat de noi, dorind să ne spună povestea ei. Ne-a spus cum soțul ei fusese tratat.

După ce i-am auzit experiența, ne-am gândit că merită să încercăm.

Pe măsură ce timpul a trecut și am continuat să analizăm opțiunile mele, am decis să mergem mai departe, deoarece am simțit că la acel centru de care auzisem, care era departe de copiii noștri și de mama mea, care avea tot cancer, vom primi cele mai bune îngrijiri.

Chiar înainte de prima mea programare, medicul meu și neurologul mi-au revizuit scanările și m-au sunat pentru a-mi cere să vin pentru o biopsie pentru a vedea dacă am scleroză multiplă sau cancer. În acel moment, biopsia nu fusese încă efectuată.

După efectuarea biopsiei, neurologul meu a confirmat că aveam astrocitom oligodendrogliom de gradul 2, o formă de cancer cerebral. Spre șocul nostru și mai mare, s-a dovedit că, de fapt, aveam atât cancer, cât și scleroză multiplă.

Pentru tratament, mi-a recomandat mai întâi o intervenție chirurgicală, urmată de chimioterapie și radioterapie.

Am suferit operația în noiembrie 2015, iar a doua zi am simțit că degetele de la mâini și de la picioare funcționau foarte bine. Am ieșit din secția de terapie intensivă. Am petrecut trei zile la un hotel și totul a decurs fără probleme. Neurochirurgul meu era încrezător că a îndepărtat cancerul în întregime. Și, făcând acest lucru, am simțit că abia dacă lăsase în urmă vreun semn de operație.

Incizia a fost cât se poate de minimă.

Capul meu a fost ras puțin, dar abia se observa dacă îmi pieptănam părul cum trebuie. Iar atunci când a interacționat cu mine, neurochirurgul meu a fost sincer și direct, dar și cald și atent", povestește Anthony.

"Am făcut 42 de runde de chimioterapie și 30 de runde de radioterapie. Experiența mea cu cancerul cerebral m-a schimbat"

 

În următoarea lună și jumătate, am făcut 42 de runde de chimioterapie și 30 de runde de radioterapie. Amber îi educă acasă pe copiii noștri și a continuat să facă acest lucru în această perioadă. Dar de fiecare dată când făceam chimioterapie, unul dintre fiii noștri venea cu mine pentru a petrece timp împreună. În majoritatea zilelor, luam prânzul, iar apoi jucam baschet la sala de sport. Mergeam în excursii pe teren. Făceam tot ce era disponibil.

Am avut ceva greață, dar medicamentele au menținut-o ușoară. Am urmat sfaturile radio-oncologului meu, care mi-a recomandat să rămân cât mai activ, să mă odihnesc atunci când eram obosit și să îmi urmez rutinele normale.

VEZI ȘI: Cum scapi de greață dacă faci chimioterapie. Trucurile pe care sigur nu le-ai știut. De ce să NU mai mănânci în bucătărie

Am lucrat cu un nutriționist și cu un medic oncolog naturist pentru a putea urma o dietă care să mă ajute să tolerez tratamentul.

Copiii noștri au fost informați cu privire la tot ceea ce am trecut, iar medicii mei nu au ezitat să îi includă.

Astăzi mă simt foarte bine. Mă întorc la control la fiecare 90 de zile pentru teste imagistice și probabil că voi continua cu această rutină și în anii următori. Dar ne-am întors la viața noastră obișnuită - să fim împreună, să lucrăm și toate celelalte. Simt cu adevărat că Dumnezeu a făcut un miracol în viața mea - totul s-a întâmplat la momentul potrivit. Și am avut mulți oameni care s-au rugat pentru familia mea și pentru mine, ceea ce simt că a avut, de asemenea, un impact.

Experiența mea cu cancerul cerebral m-a schimbat", a conchis el.

Scleroza multiplă - ce este și ce simptome are

 

Scleroza multiplă (SM) este o boală potențial invalidantă a creierului și a măduvei spinării (sistemul nervos central).

Semnele și simptomele sclerozei multiple variază foarte mult de la un pacient la altul și depind de localizarea și gravitatea leziunilor fibrelor nervoase din sistemul nervos central. Unele persoane cu SM severă își pot pierde capacitatea de a merge independent sau de a se deplasa deloc. Alte persoane pot experimenta perioade lungi de remisiune fără simptome noi, în funcție de tipul de SM pe care îl au.

Nu există un tratament pentru scleroza multiplă. Cu toate acestea, există tratamente care ajută la accelerarea recuperării după atacuri, la modificarea cursului bolii și la gestionarea simptomelor.

Simptomele comune includ:

- Amorțeală sau slăbiciune la unul sau mai multe membre, care apare de obicei pe o parte a corpului la un moment dat

- Furnicături

- Senzații de șoc electric care apar la anumite mișcări ale gâtului, în special la aplecarea gâtului înainte (semnul Lhermitte)

- Lipsă de coordonare

- Mers nesigur sau incapacitatea de a merge

- Pierderea parțială sau completă a vederii, de obicei la un ochi la un moment dat, adesea cu durere în timpul mișcării ochilor

- Vedere dublă prelungită

- Vedere încețoșată

- Vertij

- Probleme cu funcția sexuală, intestinală și urinară

- Oboseală

- Vorbire greoaie

- Probleme cognitive

- Tulburări ale dispoziției

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Dr. Doru Negru
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel