90% din cazurile de hernie de disc NU SE OPEREAZĂ! Reechilibrarea musculară, posibila soluție. STUDII

Kinetoterapie asistată online
Atunci când află că au hernie de disc majoritatea oamenilor se gândesc la intervenții complicate care rezolvă problema pe viață. Iată dovezile științifice de ultimă oră care arată că mare parte din herniile de disc nu au indicație chirurgicală, explică fizioterapeutul Alexandru Ilie. 

Conform unui studiu publicat în Jurnalul American de Neuroradiologie (link direct studiu) hernia de disc este un fenomen fiziologic și în niciun caz nu trebuie să sperie. Asta deși un număr extrem de mare de oameni prezintă deja acestă afecțiune, însă în multe aceasta nu este activ-simptomatică cum o numesc medicii.

Studiul în cauză, care a avut 3.110 subiecți asimtomatici evaluați prin RMN, arată următoarea prevalență a herniei de disc în populație, în funcție de vărstă: 

- 30% din cei cu vârsta cuprinsă între 20 și 29 de ani prezintă hernii de disc,
- 40% din cei cu vârsta cuprinsă între 30 și 39 de ani prezintă hernii de disc,
- 50% din cei cu vârsta cuprinsă între 40 și 49 de ani prezintă hernii de disc,
- 60% din cei cu vârsta cuprinsă între 50 și 59 de ani prezintă hernii de disc,
- 69% din cei cu vârsta cuprinsă între 60 și 69 de ani prezintă hernii de disc,
- 77% din cei cu vârsta cuprinsă între 70 și 79 de ani prezintă hernii de disc.

Altfel spus henia de disc este o deteriorare ce nu trebuie să ne sperie și în nici un caz să trimită cu gândul la operație. Această ultimă afirmație vine de la AANS, Asociația Neurochirurgilor din SUA care arată că: „90% din herniile de disc nu au indicație chirurgicală” (link direct sursa informației).

Ceea ce este de făcut indiferent că avem o hernie de disc activă, simptomatică sau asimptomatică, tot conform AANS este să recurgem la un tratament bazat pe exerciții fizice medicale oferite de disciplina medicală numită Fizioterapie.

„Tratamentul de bază în păstrarea sub control a herniilor de disc și chiar a remisiei acestora este bazat pe reechilibrare musculară” spune expertul în fizioterapie Alexandru Ilie, care este co-fondatorul primei platforme de fizioterapie asistată online din România, RestartiX, cu programe dedicate afecțiunilor discale cum este hernie de disc pe care le poți face fără a mai fi nevoie să te deplasezi la un centru de fizioterapie.

Conform studiului realizat de mai mulți fizioterapeuți români printre care se numără și Alexandru Ilie, și care a fost publicat, în 2020, în Journal of Sport and Kinetic Movement (link direct studiu) programele de acest  gen de telemedicină, disponibile în premieră și în România, au dovedit că pot avea un puternic impact în creșterea calității vieții tuturor celor ce sufereau de dureri de spate, 95% din aceștia reducând la jumătate durerea lombară exclusiv prin kinetoterapie online. Asta e util cu atât mai mai mult în plină pandemie, când riscul de infectare cu SARS-CoV-2 e mare. 

„În concluzie, hernia de disc nu trebuie să mai fie o sursă de frică în viața noastră. Această afecțiune poate fi gestionată foarte eficient prin tratament bazat pe mișcare medicală realizată în mod constant, iar intervenția chirurgicală trebuie să fie pentru fiecare dintre noi ultimul gând pe care îl avem față de acest diagnostic”, afirmă fizioterapeutul Alexandru Ilie.

Cum îți provoacă statul pe scaun hernie de disc, află din VIDEO: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel