8 reguli pentru o inimă sănătoasă. Dr. Mihail Pautov: Doar 0,45 % dintre adulți respectă toată lista

8 reguli pentru o inima sanatoasa. FOTO Pexels @ Karolina Grabowska
Care sunt cele 8 reguli pe care trebuie să le respecți pentru sănătatea inimii tale. Cifre îngrijorătoare în rândul adulților.

Dr. Mihail Pautov a explicat, într-un video postat pe canalul său de YouTube, care sunt cele 8 reguli pentru a avea o inimă sănătoasă, și afirmă că dacă aceste nu pot fi respectate în totalitate, măcar o parte este important să le puneți în aplicate.  

”Aceste reguli au fost scrise de AHA, Asociația Americană a Inimii. Ceea ce a făcut AHA a fost să analizeze peste 2400 de studii științifice.

Dieta pe care o recomandă aceștia este dieta DASH. Dacă vrei să nu devii cardiac și să nu devii diabetic trebuie să mănânci ca un cardiac și ca un diabet. Asta nu înseamnă că nu trebuie să mănânci gustos, ci că trebuie să eviți excesul de sare și zahăr. Ceea ce mănânci în această dietă sunt, practic, legume, fructe, cereale, carne, uleiuri sănătoase.

Activitatea fizică. Aici ni se dau niște cifre concrete, este posibil ca tu să mergi de două ori la sală și să crezi că ești sportiv. Surpriză: nu ești. Ai o activitate fizică rezonabilă, când ai 150 de minute pe săptămână de activitate fizică moderată. Adică să mergi alert sau să alergi încet în parc, câte 30 de minute în fiecare zi.

Consumul de nicotină. Această regulă a fost adoptată și au fost incluse și acele vaporizatoare.

Somnul. S-a dovedit științific că atunci când dormi sub 7 ore, ca adult, își afectează inima.

Indicele Masei Corporale (IMC).  Ca să fi sănătos cardiac ai nevoie de un IMC între 18,5 și 24,9. Asta înseamnă că ești normoponderal.

Grăsimile din sânge. Este foarte important să ne facem analizele uzuale, cel puțin acest profil lipidic. Ceea ce trebuie făcut este să scazi din colesterolul total, colesterolul sănătos, ca să vezi cât colesterol nesănătos ai de fapt în sânge, iar o valoare prea mare o să te scoată practic din această listă.

Glicemie. Aici nu vorbim doar de glicemie, ci de hemoglobina glicată, care este cantitatea totală de hemoglobină de care s-a legat glucoză. Cu cât ai mai multă glucoză în sânge, cu atât mai multă se va lipi de această hemoglobină și nu va reieși în analize ca fiind glicemie glicată, dar hemoglobina care este mult prea lipită de această glucoză este un factor de risc pentru diabet și pentru alte boli cardiovasculare. Deci atunci când mergeți la laborator este bine să luați și această hemoglobină glicată.

Tensiunea arterială. Este indicat să fie între 120/80 mm coloana de mercur (Hg). Dacă ai o tensiune mai mare este important să o tratezi”, a explicat dr. Mihail Pautov.2. -imagine fara descriere- (57226436_2151599301544605_8831357061645205504_n_57803700.jpg)

Mai mult, susține acesta, Regula celor 8 înseamnă lucruri esențiale, ușor de intuit. ”Dacă le ai pe toate într-o astfel de listă, probabil că te poți gândi în fiecare zi dacă ai mâncat sănătos pentru inima ta, dacă ai făcut cele 30 de minute exerciții, dacă te-ai expus la nicotină, dacă ai dormit cele 8 ore, dacă ai o greutate rezonabilă sau trebuie să mai scazi din ea. Doar 0,45 % dintre adulți respectă toate cele opt reguli, Doar un adult din 200. Acesta este motivul principal pentru care bolile cardiovasculare omoară cei mai mulți oameni”, a concluzionat dr. Mihail, realizatorul emisiunii Medicool de la Antena 1, citând studiul AHA. 

Dieta DASH reglează hipertensiunea. Bilic: Are beneficii pentru sănătate și SILUETĂ

”Dieta DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) este bazată pe o dietă echilibrată, bogată în legume și cu aport scăzut de sare. Inițial, acest regim era recomandat persoanelor cu hipertensiune, ulterior a fost extins la cei care își doresc o alimentație echilibrată, mai ales când există diabet, obezitate și boli cardiovasculare în antecedentele familiale”, a explicat medicul nutriționist Mihaela Bilic în cadrul emisiunii Doctor de Bine de la PRO TV.

Astfel, indiferent că este vorba de adulți sau de copii, principiile acestei diete pot fi aplicate pe termen lung, ca model de alimentație pentru un stil de viață sănătos.

Care sunt alimentele permise și în ce cantitate

Legume: 3-5 porții pe zi, acolo unde o porție înseamnă un castronel de frunze, verdețuri și crudități.

Fructe: 2-3 bucăți pe zi.

Pâine: 3 felii pe zi sau 3 porții de cereale. O porție înseamnă trei linguri de paste fierte, orez sau quinoa.

Produse lactate: 1-3 porții pe zi. O porție înseamnă un pahar de lapte, un iaurt sau 30 de grame de brânză.

Carne, pește și ouă: 2-4 porții pe zi. O porție înseamnă un ou sau 50 de grame de carne gătită.

Ulei. 2 linguri pe zi, ideal de consumat crud.

Semințe și oleaginoase: 3-5 porții pe săptămână, iar o porție înseamnă două linguri, adică 40 de grame.

Leguminoasele de tipul fasole boabe, mazăre, linte sau năut: 2 porții pe săptămână. O porție înseamnă 5 linguri de boabe fierte.

Zahăr de orice fel. 5 lingurițe pe săptămână, iar sare, mai puțin de o linguriță pe zi.

”Ca reguli generale este recomandat consumul de pește și carne albă, în loc de carne roșie, produse lactate în loc de brânzeturi și cașcaval, și semințe în loc de ulei”, a mai spus nutriționistul. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Cele mai bune 6 ceaiuri care încetinesc îmbătrânirea. Sunt gustoase și pot înlocui cafeaua

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel