8 boli comune care apar după 40 de ani. La ce să ai mare grijă și care sunt semnele

8 boli comune care apar după 40 de ani - Foto: Freepick
Care sunt cele 8 boli comune care apar după vârsta de 40 de ani. Iată la ce trebuie să ai mare grijă.

8 boli comune care apar după 40 de ani. Odată ce treci de 40 de ani, sănătatea ta s-ar putea schimba peste noapte. Din sănătos tun, poți să te trezești că ai probleme sau că dezvolți o boală cronică de care habar n-aveai. Evident, nu este valabil pentru toată lumea, dar trebuie să ai mare grijă de tine încă de la vârstele fragede.

Conform statisticilor, următoarele boli sunt cele mai frecvente după ce treci de 40 de ani:

8 boli comune care apar după 40 de ani: Pietre la rinichi

Pietrele la rinichi (numite și calculi renali, nefrolitiază sau urolitiază) sunt depozite dure formate din minerale și săruri care se formează în interiorul rinichilor.

Dieta, greutatea corporală excesivă, unele afecțiuni medicale și anumite suplimente și medicamente se numără printre numeroasele cauze ale pietrelor la rinichi. Pietrele la rinichi pot afecta orice parte a tractului urinar, de la rinichi la vezica urinară. Adesea, pietrele se formează atunci când urina devine concentrată, permițând mineralelor să se cristalizeze și să se lipească între ele.

Cel mai BUN tratament anti-cancer. Cele 2 alimente pe care pacienții cu cancer să NU le mai mănânce niciodată: Rezultate uluitoare după 2 luni. Celulele canceroase NU se mai multiplică

Eliminarea pietrelor la rinichi poate fi destul de dureroasă, dar pietrele nu provoacă de obicei daune permanente dacă sunt recunoscute în timp util. În funcție de situația dumneavoastră, este posibil să nu aveți nevoie de nimic altceva decât să luați medicamente pentru durere și să beți multă apă pentru a elimina o piatră la rinichi. În alte cazuri - de exemplu, dacă pietrele se blochează în tractul urinar, sunt asociate cu o infecție urinară sau provoacă complicații - poate fi necesară o intervenție chirurgicală.

8 boli comune care apar după 40 de ani: Infecțiile urinare și incontinența urinară

Atât bărbații, cât și femeile pot prezenta mai multe infecții după vârsta 40 de ani.

O infecție a tractului urinar este o infecție în orice parte a sistemului urinar. Sistemul urinar include rinichii, ureterele, vezica urinară și uretra. Cele mai multe infecții implică tractul urinar inferior - vezica urinară și uretra.

Femeile prezintă un risc mai mare de a dezvolta o infecție urinară decât bărbații. Dacă o infecție este limitată la vezica urinară, poate fi dureroasă și enervantă. Dar pot apărea probleme grave de sănătate dacă o infecție urinară se extinde la rinichi.

Pe de altă parte, incontinența urinară - pierderea controlului vezicii urinare - este o problemă comună și adesea jenantă. Gravitatea variază de la scurgerea ocazională de urină atunci când tușești sau strănuți până la nevoia de a urina atât de bruscă și de puternică încât nu ajungi la timp la toaletă.

Deși apare mai des pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, incontinența urinară nu este o consecință inevitabilă a îmbătrânirii. Dacă incontinența urinară vă afectează activitățile zilnice, nu ezitați să vă adresați medicului. Pentru majoritatea oamenilor, simple modificări ale stilului de viață și ale dietei sau îngrijiri medicale pot trata simptomele incontinenței urinare.

8 boli comune care apar după 40 de ani: Perimenopauză

Odată trecute de 40-45 de ani, unele femei vor începe să aibă simptome de perimenopauză.

Perimenopauza înseamnă "în jurul menopauzei" și se referă la perioada în care corpul face tranziția naturală către menopauză, marcând sfârșitul anilor de reproducere. Perimenopauza se mai numește și tranziția la menopauză.

Femeile încep perimenopauza la vârste diferite. Este posibil să observați semne de progresie spre menopauză, cum ar fi neregularitatea menstruală, cândva în jurul vârstei de 40 de ani. Dar unele femei observă schimbări încă de la 35 de ani.

Nivelul de estrogen - principalul hormon feminin - din corp crește și scade în mod neuniform în timpul perimenopauzei. Ciclurile menstruale se pot prelungi sau scurta și este posibil să începeți să aveți cicluri menstruale în care ovarele nu eliberează un ovul (ovulează). De asemenea, este posibil să aveți simptome asemănătoare menopauzei, cum ar fi bufeurile, problemele de somn și uscăciunea vaginală. Sunt disponibile tratamente care ajută la ameliorarea acestor simptome.

Odată ce ați trecut prin 12 luni consecutive fără menstruație, ați ajuns oficial la menopauză, iar perioada de perimenopauză s-a încheiat.

8 boli comune care apar după 40 de ani: Alergii la mâncare

Dezvoltarea unei alergii alimentare poate să apară și după 40 de ani, mai ales dacă e vorba de fructe de  mare sau nici (inclusiv alune). 

Alergiile alimentare nu apar doar în copilărie. "Alergologii constată că mai mulți adulți dezvoltă alergii alimentare decât înainte", a declarat David Erstein, MD, alergolog și imunolog certificat. Măruntaiele și nucile sunt principalii infractori. Există o mulțime de speculații cu privire la ceea ce determină această creștere.

Printre unele posibilități se numără utilizarea pe scară largă a antibioticelor și administrarea de AINS, care pot perturba mediul gastrointestinal, dar există un singur caz în care a fost găsită cauza specifică a unei alergii, a declarat Dr. Erstein - mușcăturile de căpușă stea singuratică pot duce la o alergie la carnea roșie.

În afară de evitarea mușcăturilor de căpușe, nu există cu adevărat alte modalități de a evita dezvoltarea unei noi alergii, dar să fii atent la simptome te poate ajuta să îți dai seama dacă ai una. Dacă observați semnele unei reacții alergice la alimente - inclusiv dificultăți de respirație, crampe la stomac sau urticarie, conform Colegiului American de Alergologie, Astm și Imunologie - Dr. Erstein a recomandat să vizitați un alergolog pentru a obține confirmarea, potrivit Health.

8 boli comune care apar după 40 de ani: Osteoartrita

În jurul vârstei de 40 de ani, poate să apară osteoartrita, pe măsură ce cartilajul din jurul articulațiilor se uzează, apar dureri și disconfort.

Osteoartrita este cea mai frecventă formă de artrită, afectând milioane de oameni din întreaga lume. Aceasta apare atunci când cartilajul protector care amortizează capetele oaselor se uzează în timp.

Deși osteoartrita poate afecta orice articulație, afecțiunea afectează cel mai frecvent articulațiile de la nivelul mâinilor, genunchilor, șoldurilor și coloanei vertebrale.

Simptomele osteoartritei pot fi, de obicei, gestionate, deși deteriorarea articulațiilor nu poate fi inversată. Menținerea activă, menținerea unei greutăți sănătoase și administrarea anumitor tratamente ar putea încetini progresia bolii și ajuta la îmbunătățirea durerii și a funcției articulare.

8 boli comune care apar după 40 de ani: Hipertensiunea

Hipertensiunea arterială este o afecțiune frecventă care afectează arterele corpului. Se mai numește și hipertensiune arterială. Dacă aveți tensiune arterială ridicată, forța sângelui care împinge împotriva pereților arterelor este în mod constant prea mare. Inima trebuie să lucreze mai mult pentru a pompa sângele.

Tensiunea arterială se măsoară în milimetri de mercur (mm Hg). În general, hipertensiunea arterială reprezintă o tensiune arterială de 130/80 mm Hg sau mai mare.

Majoritatea persoanelor cu tensiune arterială ridicată nu prezintă niciun simptom, chiar dacă valorile tensiunii arteriale ajung la niveluri periculos de ridicate. Puteți avea tensiune arterială ridicată ani de zile fără niciun simptom.

Câteva persoane cu tensiune arterială ridicată pot avea:

- Dureri de cap

- Dificultăți de respirație

- Sângerări nazale

Cu toate acestea, aceste simptome nu sunt specifice. De obicei, ele nu apar decât atunci când tensiunea arterială ridicată a ajuns într-un stadiu sever sau care pune viața în pericol.

8 boli comune care apar după 40 de ani: Cancer de piele

Cancerul de piele, atât carcinomul cu celule bazale, cât și celulele scuamoase, sunt provocate de expunerea la soare. În mod similar, melanomul este cauzat de expunerea la soare, împreună cu o moștenire genetică. 

De aceea, trebuie să-ți verifici periodic alunițele ca să vezi din timp dacă își modifică textura, forma, culoare.

În plus, nu uita să folosești protecție solară tot timpul, nu doar la plajă.

8 boli comune care apar după 40 de ani: Depresie sau anxietate

Deși majoritatea tulburărilor de sănătate mintală apar mai devreme, după 40 de ani se pot agrava sau declanșa anxietatea legată de situația financiară, de faptul că părinții sunt în vârstă, de creșterea copiilor, de aspectul fizic în schimbare etc.

Toate acestea acționează ca factori de stres după 40 de ani și pot exacerba probleme de bază, cum ar fi depresia și anxietatea. 

Cum știi că părinții sau bunicii tăi au DEPRESIE. Atenție la acest SEMN, se manifestă cu totul diferit. Prada: Prima armă împotriva bolii, un adevărat BALSAM

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel