5 alimente interzise în timpul menstruației. Greșelile care îți agravează menstruația

Menstruatie - Foto: Freepik @artursafronovvvv
Cele 5 greșeli alimentare care îți agravează menstruația. Alimente și băuturi de evitat în perioada menstruală.

Vezi și:

XEC, noua variantă COVID. Se răspândește rapid

Semnul banal al AVC-ului. Dr. Sorin Băilă: Nu vezi cu un ochi

Alegerea pernei, impact asupra coloanei. Care este grosimea ideală a pernei în funcție de greutatea pe care o ai și felul în care dormi

Foto: Freepik @hryshchyshen

Menstruația este un proces fiziologic natural care apare la femei și constă în eliminarea mucoasei uterine și a sângelui prin vagin, ca parte a ciclului menstrual.

De obicei, acest ciclu are o durată de aproximativ 28 de zile, dar poate varia între 21 și 35 de zile, în funcție de persoană.

Simptomele asociate menstruației pot include crampe, balonare, modificări de dispoziție și oboseală, fiind influențate de nivelul hormonilor din corp.

În timpul menstruației, unele alimente pot accentua disconfortul și simptomele neplăcute.

Ca dietă recomandată în timpul menstruației, medicii recomandă:

- Beți o cantitate adecvată de apă. Consumul zilnic recomandat de apă este de 2,7 litri, pentru că ajută la refacerea contracției fluidelor corporale de la pierderea de sânge și la reducerea durerilor de cap sau a amețelilor.

Apa poate ameliora balonarea abdominală.

- Alimentele bogate în fier (inclusiv peștele, carnea de pasăre, legumele cu frunze verzi, cum ar fi spanacul și varza) pot reaproviziona fierul pierdut prin sângerarea menstruală.

- Alimentele care sunt bogate în proteine și fibre pot ajuta la controlul nivelului de zahăr din sânge, oferă energie susținută și reduc poftele.

- Omega-3 / Uleiul de pește poate ameliora crampele menstruale, depresia și schimbările de dispoziție, potrivit MedParkHospital.

- Anumite ierburi precum ghimbirul și scorțișoara pot ameliora durerile menstruale. Cu toate acestea, trebuie evitat consumul excesiv.

- Alimente bogate în vitamine și minerale.

5 alimente de evitat în perioada menstruală

O dietă bogată în sare și alimente procesate poate duce la retenție de apă. Sarea poate agrava balonarea menstruală. Cu toate acestea, scăderea cantității de sare pe care o consumați în timpul perioadei poate reduce riscul de balonare.

Apoi, este posibil să vă simțiți nevoia de dulciuri înainte de menstruație. Consumul de alimente zaharoase face ca glicemia să crească și apoi să scadă. De asemenea, poate face ca pofta de mâncare să fie mai intensă. Un studiu a arătat că atunci când oamenii au ales o dietă săracă în carbohidrați și zahăr, poftele lor alimentare au fost reduse semnificativ.

Consumul de carne roșie poate contribui la riscul de dureri în jurul menstruației. Cercetările au constatat că un consum de cantități mari de carne roșie poate crește riscul de endometrioză, o afecțiune cronică care provoacă dureri menstruale semnificative.

Mai mult, alimentele picante pot provoca dureri abdominale. Alimentele picante făcute cu condimente picante conțin adesea capsaicină. Capsaicina este iritantă pentru mucoasa stomacului și poate duce la arsuri la stomac sau diaree. Acest lucru poate agrava diareea legată de menstruație.

Alimentele foarte procesate sunt adesea bogate în sare, grăsimi și zahăr. Acestea pot duce la înrăutățirea simptomelor menstruale. Cercetările arată că gustările bogate în calorii pot contribui la pofta de mâncare și la disconfortul menstrual, potrivit Very Well Health.

2 băuturi de evitat în timpul perioadei menstruale

De asemenea, anumite băuturi pot agrava simptomele perioadei, contribuind la balonare sau dureri de cap.

Consumul excesiv de cafea cofeinizată poate agrava simptomele menstruației, cum ar fi durerile de cap și anxietatea. Cafeaua poate contribui, de asemenea, la diaree și alte simptome gastrointestinale. Dacă vă place să vă începeți ziua cu cafea, este probabil în regulă să continuați cu moderație. 

Alcoolul este o băutură deshidratantă și s-ar putea să nu fie cea mai bună alegere în timpul perioadei. Deshidratarea duce la dureri de cap și balonare. Efectele secundare ale consumului de alcool pot include greață, diaree și dureri de cap.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel