5 activități care cresc riscul de obezitate. Sunt afectate în special femeile

5 activitati care cresc riscul de obezitate. FOTO Pexels @ Robin Stickel
Efortul de a scădea în greutate este influențat de cinci tipuri de comportament, cu care mulți se confruntă în viața de zi cu zi. 

Conform cercetărilor efectuate de Cleveland Clinic și de New York University School of Medicine, obezitatea este una dintre principalele cauze de deces care poate fi prevenit în SUA. "Factorii de risc comportamentali modificabili reprezintă o povară substanțială a mortalității în SUA", spune Glen Taksler, potrivit EatThis

Care sunt factorii de risc

Mâncatul prea mult. Aceasta ar putea părea o cauză evidentă a obezității, însă dar studiile arată că oamenii subestimează frecvent cantitatea de calorii pe care o consumă zilnic și, ulterior, sunt confuzi în ceea ce privește creșterea în greutate. ”Studiile arată din nou și din nou că noi, oamenii, avem o mare tendință de a subestima ceea ce am mâncat în timpul zilei și tindem să minimalizăm caloriile din alimentele pe care le consumăm”, spune nutrționistul Kristen A. Carter, pentru sursa citată. ”Adesea, persoanelor care caută să slăbească li se cere să țină un jurnal alimentar chiar înainte de a începe”.

Stresul care conduce viața. Stresul necontrolat poate face ravagii asupra greutății, de cele mai multe ori, spun experții. ”Nu degeaba se numește mâncatul din cauza stresului. Mulți oameni fac față vremurilor grele mâncând pentru a se simți mai bine”, spune Jessica Kennedy, DO.

De altfel stresul cronic poate duce la supraalimentare, creștere în greutate și obezitate.”Dacă efectele stresului se adună și încep să vă provoace suferință mentală și simptome fizice, discutați cu medicul dumneavoastră de familie. Multe semne de stres cronic sunt simptome ale altor probleme de sănătate”, mai spune expertul. 

Somnul insuficient sau neodihnitor. Încercarea de a pierde în greutate sau de a menține o greutate sănătoasă poate deveni foarte dificilă dacă nu se acordă o atebție deosebită somnului. "Ca societate, suntem activi 24/7. Cultura noastră pur și simplu nu vrea să meargă la culcare", spune medicul Amerlon Enriquez, medic specialist în pneumologie și terapie critică și medicină a somnului. 

Somnul insuficient, consecințe pe termen lung asupra siluetei

Prea multe băuturi dulci. Adaosul de zahăr din băuturi consumate în mod frecvent are un imoact important asupra sănătății. ”Sucurile carbogazoase și majoritatea celorlalte băuturi zaharoase sunt doar calorii goale. Doar o singură cutie de suc obișnuit are mai mult zahăr adăugat decât este nevoie într-o zi. Dacă beți un suc în fiecare zi, vă puteți îngrășa cu până la 15 kilograme într-un an - totul din acea singură sursă de zahăr. Dacă deveniți obezi, acest lucru creează mult mai multe probleme decât doar o greutate suplimentară. Aveți mai multă grăsime corporală”, susține Ashley Taliaferro, subliniind că există o multitudine de boli legate de obezitate, în special cele cardiovasculare.

Pierderea masei musculare. Sarcopenia, adică pierderea masei musculare din cauza vârstei, poate duce la obezitate, avertizează experții. "Mușchii ard calorii în mod continuu. Dacă ai mai puțini mușchi, corpul tău arde mai puține calorii, ceea ce poate duce la o creștere mai ușoară în greutate", spune nutriționistul Walter Willett. 

Astfel, pentru a nu risca pierderea masei musculare este nevoie să vă concentrați pe exerciții ușoare, o alimentație potrivită vârstei și stiluli de viață, dar și o suplimentare cu hormoni, în cazul femeilor ajunse la menopauză. Mai mult, exercițiile sunt benefice și pentru o stare de bine pe care le induc asupra sănătății mentale și emoționale. 

Vezi și: Greșeala pe care o fac mulți din cauza oboselii. Ciurea: Ajungem la epuizare 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel