29 Octombrie, Ziua Mondială a Accidentului Vascular Cerebral (AVC). Ministerul Sănătății, decizie pentru pacienți: Vor fi ajutați să-și recâștige mobilitatea

29 Octombrie, Ziua Mondială a Accidentului Vascular Cerebral (AVC). Ministerul Sănătății, decizie pentru pacienți - Foto: Freepik @gpointstudio
29 Octombrie - Ziua Mondială a Accidentului Vascular Cerebral.

Accidentul vascular cerebral (AVC) este una dintre cele mai grave amenințări la adresa sănătății umane, dar este adesea subestimat sau ignorat. Ziua Mondială a Accidentului Vascular Cerebral, care este marcată pe 29 octombrie în fiecare an, ne atrage atenția asupra acestei probleme serioase și este concepută pentru a promova conștientizarea, prevenția și tratamentul AVC.

Ce este un accident vascular cerebral?

Un accident vascular cerebral se întâmplă atunci când alimentarea cu sânge către o parte a creierului este întreruptă brusc sau atunci când un vas de sânge din creier se rupe, ducând la moartea țesutului cerebral.

Există două tipuri principale de AVC:

- AVC ischemic - cel mai comun tip de AVC și apare atunci când un cheag de sânge sau o acumulare de plăci de grăsime blochează un vas de sânge, reducând fluxul de sânge către creier.

- AVC hemoragic - apare atunci când un vas de sânge din creier se rupe, cauzând sângerare și daune la nivelul creierului.

Ministerul Sănătății, schimbă abordarea în cazul AVC

"Ministerul Sănătății schimbă radical abordarea tratamentului și recuperării pacienților cu AVC.

Ziua Mondială a Accidentului Vascular Cerebral este un moment simbolic care atrage atenția asupra importanței programelor de prevenție, diagnostic, tratament acut și reabilitare adecvate pentru o patologie care schimbă în mod radical viețile a zeci de mii de români în fiecare an.

Anul acesta, Ministerul Sănătății a introdus un ATESTAT DE STUDII COMPLEMENTARE care vizează pregătirea medicilor pentru realizarea procedurilor neurointervenționale, precum tratamentul endovascular al AVC (trombectomia mecanică).

Ministerul Sănătății a publicat în transparență decizională actele normative pentru un NOU program de Acțiuni Prioritare, prin care se va aloca finanțare directă pentru neuroreabilitarea precoce a pacienților cu AVC în secțiile de neurologie.

Anumite categorii de pacienți care în prezent nu beneficiază de inițierea procesului de reabilitare în faza acută a patologiei, atunci când neuroplasticitatea creierului încă permite recuperarea funcțională, vor fi ajutate să-și recâștige mobilitatea, îmbunătățindu-și astfel calitatea vieții.

STRATEGIA NAȚIONALĂ PENTRU COMBATEREA BOLILOR CARDIOVASCULARE ȘI CEREBROVASCULARE va mări accesul la prevenție și la tratament pentru pacienții cu AVC.

Comisiile de specialitate de cardiologie și neurologie ale Ministerului Sănătății, împreună cu experți din cadrul societăților profesionale și societăților internaționale de profil au lucrat la această strategie aflată în următoarea perioadă în etapa de consultare publică.

Bolile cerebrovasculare reprezintă una dintre principalele cauze de deces și dizabilitate în România. Anual, peste 60.000 de români suferă un accident vascular cerebral. În cursul acestui an, Ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila a semnat declarația Stroke Action Plan for Europe (SAP-E), reafirmând angajamentul României pentru combaterea acestei boli, prin implementarea politicilor de sănătate ce urmăresc scăderea numărului de cazuri de AVC și tratarea acestora în centre specializate (unități “stroke”)", arată Ministerul Sănătății într-o postare pe pagina de Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Diferența dintre RMN și CT: ce trebuie să știi despre fiecare

Crossuri externe

pixel