10 alimente bune pentru ficat. Consumă-le și te vei simți mai bine. La ce trebuie să ai mare grijă

10 alimente bune pentru ficat - FOTO: Freepik@BillionPhotos
10 alimente bune pentru ficat. Îți poți curăța ficatul chiar în timp ce mănânci. Află ce trebuie să consumi.

10 alimente bune pentru ficat te pot face să te simți mai bine. Ficatul este un centru de putere al unui organ. Acesta îndeplinește o varietate de sarcini esențiale, de la producerea de proteine, colesterol și bilă până la stocarea vitaminelor, mineralelor și chiar a carbohidraților.

De asemenea, descompune toxinele cum ar fi alcoolul, medicamentele, și produsele secundare naturale ale metabolismului. Menținerea ficatului în formă bună este importantă pentru menținerea sănătății.

Iată ce trebuie să consumați pentru a avea un ficat sănătos, potrivit Healthline.

Vezi și: De ce te simți somnoros după ce ai mâncat. Care este marea greșeală pe care o faci. Cum să procedezi pentru a-ți reveni energia

Cafea

Cafeaua este una dintre cele mai bune băuturi pe care le puteți bea pentru a promova sănătatea ficatului. Studiile au arătat că un consum regulat de cafea protejează ficatul de boli, chiar și în rândul celor care au deja probleme cu acest organ.

De exemplu, studiile au arătat în mod repetat că consumul de cafea ajută la scăderea riscului de ciroză sau leziuni hepatice permanente la persoanele cu boli hepatice cronice.

Consumul de cafea poate ajuta, de asemenea, la reducerea riscului de a dezvolta un tip comun de cancer hepatic și are efecte pozitive asupra bolilor hepatice și inflamației. Consumul de cafea este asociat cu un risc mai mic de deces la persoanele cu boli hepatice cronice, cu cele mai mari beneficii observate la cei care beau cel puțin trei căni pe zi.

Aceste beneficii par să provină din capacitatea cafelei de a preveni acumularea de grăsime și colagen, doi dintre principalii markeri ai bolii hepatice. Cafeaua scade, de asemenea, inflamația și crește nivelul glutationului antioxidant. Antioxidanții neutralizează radicalii liberi dăunători, care sunt produși în mod natural în organism și pot deteriora celulele.

Cafeaua crește nivelul antioxidant din ficat, în timp ce scade inflamația. De asemenea, ajută la scăderea riscului de a dezvolta boli de ficat, cancer, și ficat gras.

Vezi și: Mitică Popescu a murit. Ultimele cuvinte înainte de a fi internat în spital: Noroc că sunt călit

Cafea - FOTO: Freepik@fabrikasimf

Ceai

Ceaiul este considerat a fi benefic pentru sănătate, dar dovezile au arătat că acesta poate avea beneficii speciale pentru ficat. Un studiu mai mic, inclusiv persoanele cu boli de ficat gras nonalcoolic a constatat că consumul de ceai verde ridicat în antioxidanți pentru 12 săptămâni îmbunătățit nivelul enzimelor hepatice și poate ajuta, de asemenea, la reducerea stresului oxidativ și depozitele de grăsime în ficat.

În plus, o altă revizuire a constatat că persoanele care au băut ceai verde au fost mai puțin susceptibile de a dezvolta cancer de ficat. Cel mai mic risc a fost observat la persoanele care au băut patru sau mai multe căni pe zi.

O serie de studii pe șoareci au demonstrat, de asemenea, efectele benefice ale extractelor de ceai negru și verde. De exemplu, un studiu la șoareci a constatat că extractul de ceai negru a inversat multe dintre efectele negative ale unei diete bogate în grăsimi asupra ficatului, precum și markeri de sânge îmbunătățiți ai sănătății ficatului.

Cu toate acestea, unii oameni, mai ales cei care au probleme cu ficatul, ar trebui să fie prudenți înainte de a consuma ceai verde ca un supliment. Asta pentru că au existat mai multe rapoarte de leziuni hepatice care rezultă din utilizarea de suplimente care conțin extract de ceai verde.

Ceaiul negru și verde poate ajuta la îmbunătățirea nivelului de enzime și grăsimi din ficat. Cu toate acestea, fiți precauți dacă luați un extract de ceai verde, deoarece poate provoca daune.

Vezi și: Medicamente pentru GRIPĂ în România. LISTA completă de antitermice, antivirale și antiinflamatoare

Ceai - FOTO: Freepik@antonmaster

Grapefruit

Grapefruitul conține antioxidanți care protejează în mod natural ficatul. Cei doi antioxidanți principali găsiți în grapefruit sunt naringenin și naringin. Mai multe studii pe animale au descoperit că ambele ajută la protejarea ficatului.

Efectele protectoare ale grapefruitului sunt posibile prin două moduri, și anume prin reducerea inflamației și protejarea celulelor. Studiile au arătat, de asemenea, că acești antioxidanți pot ajuta la reducerea dezvoltării fibrozei hepatice, o afecțiune dăunătoare în care se acumulează țesut conjunctiv excesiv în ficat. Acest lucru rezultă de obicei din inflamația cronică.

Mai mult decât atât, la șoarecii care au fost hrăniți cu o dietă bogată în grăsimi, naringenin a scăzut cantitatea de grăsime din ficat și a crescut numărul de enzime necesare arderii grăsimilor, ceea ce poate ajuta la prevenirea acumulării excesului de grăsime.

În cele din urmă, la șobolani, naringin a fost demonstrat pentru a ajuta la îmbunătățirea capacității de a metaboliza alcool și contracara unele dintre efectele negative ale alcoolului. Până în prezent, efectele grapefruitului sau sucului de grapefruit în sine, mai degrabă decât componentele sale, nu au fost studiate. În plus, aproape toate studiile privind antioxidanții din grapefruit au fost efectuate la animale.

Cu toate acestea, dovezile actuale indică faptul că grapefruitul este o modalitate bună de a vă menține ficatul sănătos, ajutând la prevenirea deteriorării și inflamației.

Antioxidanţii din grapefruit protejează ficatul prin reducerea inflamaţiei şi creşterea mecanismelor sale de protecţie.

Vezi și: Depresia de ianuarie, cauze și tratament. De ce te simți trist în prima lună a anului. Cum să îți îmbunătățești starea de spirit

Grapefruit - FOTO: Freepik@azerbaijan_stockers

Afine

Afinele conțin antocianine, care sunt antioxidanți care dau fructelor de pădure culorile lor distinctive. Acestea au fost, de asemenea, legate de multe beneficii pentru sănătate. Mai multe studii pe animale au demonstrat că afinele întregi precum și extractele sau sucurile lor, pot ajuta la menținerea sănătății ficatului.

Consumul acestor fructe timp de 21 de zile a protejat ficatul de daune. În plus, afinele au ajutat la creșterea răspunsului celulelor imune și a enzimelor antioxidante. Un alt studiu a constatat că tipurile de antioxidanți găsiți frecvent în afine au încetinit dezvoltarea leziunilor și fibrozei, care este dezvoltarea țesutului cicatricial, în ficatul șobolanilor.

Vezi și: Sinuzita: simptome și tratament acasă. Sinuzita NU înseamnă durere de cap! Sarafoleanu: Nu mai tușiți mult! Greșeala care duce la răgușeală

Afine - FOTO: Freepik@wirestock

Struguri

Strugurii, în special strugurii roșii și violeţi, conțin o varietate de compuși benefici ai plantelor. Cel mai cunoscut este resveratrolul, care are o serie de beneficii pentru sănătate. Multe studii pe animale au arătat că strugurii și sucul de struguri pot avea beneficii asupra ficatului.

Studiile au descoperit că acestea pot avea diverse beneficii, inclusiv scăderea inflamației, prevenirea daunelor, și creșterea nivelului de antioxidanţi.

Struguri - FOTO: Freepik@8photo

Suc de sfeclă roșie

Sucul de sfeclă roșie este o sursă de nitrați și antioxidanți numiți betalaine, care pot aduce beneficii sănătății inimii și pot reduce daunele oxidative și inflamația. Consumul de sfeclă în sine ar avea efecte similare asupra sănătății. Cu toate acestea, cele mai multe studii folosesc suc de sfeclă roșie.

Mai multe studii pe șobolani au arătat că sucul de sfeclă roșie ajută la reducerea daunelor oxidative și a inflamației în ficat, precum și la creșterea enzimelor naturale de detoxifiere. Sucul de sfeclă roșie ajută la protejarea ficatului de daune oxidative și inflamații, crescând în același timp enzimele sale naturale de detoxifiere.

Vezi și: Hreanul cu miere, siropul potrivit pentru tuse. Cum se prepară și care sunt contraindicațiile

Legume crucifere

Legumele crucifere precum varza de Bruxelles, broccoli și verdețurile de muștar sunt cunoscute pentru conținutul ridicat de fibre și gustul distinctiv. Ele sunt, de asemenea, bogate în compuși de plante benefice.

Studiile la animale au arătat varza de Bruxelles și extractul de germeni de broccoli ajută la creșterea nivelului enzimelor de detoxifiere și protejează ficatul de daune.

Un studiu efectuat pe celulele hepatice umane a constatat că acest efect a rămas chiar și atunci când germenii de Bruxelles au fost gătiți.

Un studiu din 2016 a constatat că șoarecii hrăniți cu broccoli au dezvoltat mai puține tumori sau boli de ficat gras decât omologii lor din grupul de control.

Broccoli - FOTO: Freepik@Alex9500

Cum să le preparați

Încercați să le prăjiți ușor cu usturoi și suc de lămâie sau oțet balsamic pentru a le transforma într-un fel de mâncare gustos și sănătos. Legumele crucifere cum ar fi broccoli și varza de Bruxelles pot ajuta la creșterea enzimelor naturale de detoxifiere a ficatului, proteja de daune, și de a îmbunătăți nivelul sanguin al enzimelor hepatice.

Vezi și: 12 beneficii ale uleiului de pește. Ajută ochii, reduce depresia, previne boala Alzheimer și ADHD

Nuci

Nucile sunt bogate în grăsimi, nutrienți precum vitamina E antioxidantă și compuși benefici ai plantelor. Această compoziție este responsabilă pentru mai multe beneficii pentru sănătate, în special pentru sănătatea inimii, dar și potențial pentru ficat.

Un studiu din 2019 a constatat că o dietă mai mare în nuci este asociată cu un risc scăzut de boală a ficatului gras nealcoolic. 

Nuci - FOTO: Freepik@KamranAydinov

Pește gras

Peștele gras conține acizi grași omega-3, care sunt grăsimi sănătoase care ajută la reducerea inflamației și au fost asociate cu un risc mai mic de boli de inimă.

O analiză din 2016 a constatat că acizii grași omega-3 au ajutat la scăderea grăsimii hepatice și a trigliceridelor la cei cu boală hepatică grasă nealcoolică sau steatohepatită nealcoolică.

În timp ce consumul de pește gras bogat în omega-3 pare a fi benefic pentru ficat, adăugarea mai multor grăsimi omega-3 în dieta ta nu este singurul lucru de luat în considerare. Raportul dintre grăsimile omega-3 și grăsimile omega-6 este, de asemenea, important.

Consumul de pește gras bogat în omega-3 are multe beneficii pentru ficat. Cu toate acestea, este la fel de important să vă păstrați raportul omega-6- omega-3 sub control.

Vezi și: De ce apa sfințită nu se strică niciodată. Ce efecte uimitoare are agheasma și ce boli vindecă, potrivit vorbei din popor

 

Pește - FOTO: Freepik@KamranAydinov

Ulei de măsline

Uleiul de măsline este considerat o grăsime sănătoasă datorită numeroaselor sale beneficii pentru sănătate, inclusiv efecte pozitive asupra sănătății inimii și metabolice.

Mai multe studii mai recente au descoperit efecte similare ale consumului de ulei de măsline la om, inclusiv acumularea de grăsime mai puțin în ficat, sensibilitatea la insulină îmbunătățită, și îmbunătățirea nivelului sanguin de enzime hepatice.

Acumularea de grăsime în ficat face parte din prima etapă a bolii hepatice. Prin urmare, efectele pozitive ale uleiului de măsline asupra grăsimii hepatice, precum și alte aspecte ale sănătății, îl fac o parte valoroasă a unei diete sănătoase.

Ulei de măsline - FOTO: Freepik@fabrikasimf

Vezi și: Ceaiul care ameliorează simptomele menopauzei. Are efect antiinflamator și calmant. Este benefic și pentru piele

Ficatul tău este un organ important, cu multe funcţii esenţiale, şi este recomandat să faci tot ce poţi pentru a-l proteja.

Alimentele enumerate mai sus au demonstrat efecte benefice asupra ficatului. Aceste beneficii includ următoarele:

- un risc redus de boli hepatice și cancer

- niveluri mai ridicate de enzime antioxidante și de detoxifiere

- protecție împotriva toxinelor dăunătoare

Încorporarea acestor alimente în dieta ta este o modalitate naturală și sănătoasă de a ajuta la menținerea funcționării ficatului la cele mai bune sale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel