Un grup de experți în sănătate publică critică OMS pentru gestionarea iresponsabilă a politicilor anti-fumat

Fumatul dăunează sănătății
Un grup de experți internaționali în domeniul sănătății publice semnează vocal și public o scrisoare deschisă adresată Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și cere explicații urgente pentru felul iresponsabil în care aceasta gestionează politicile anti-fumat și dezaprobă fără echivoc, dar și fără dovezi științifice, toate alternativele sigure și testate ce reduc considerabil efectele nocive ale fumatului.

Grupul de experți își exprimă îngrijorarea față de mai multe aspecte care se regăsesc într-un comunicat de presă emis de OMS cu ocazia Zilei Mondiale fără Tutun și consideră că atitudinea organizației este neadecvată, bazată pe știință viciată și o analiză defectuoasă, dar și compromisă de interese speciale.

Comunicatul de presă și materialele OMS se referă în mod specific la renunțarea la tutun, iar mesajul-cheie transmis este „Renunță la tutun pentru a fi câștigător!”. Cu toate acestea 98,9% dintre decesele asociate cu tutunul sunt cauzate de fumat, nu de utilizarea tutunului în forme alternative. Spre exemplu, Suedia are cea mai scăzută rată a fumatului în rândul adulților (7%) din lumea dezvoltată, deși are rate de utilizare a tutunului similare cu norma din alte țări europene. Datorită prevalenței scăzute a fumatului, Suedia are rate mai scăzute de boli asociate cu fumatul în rândul bărbaților, principalii utilizatori de snus. Mesajul experților în sănătatepublică este: „Dacă OMS dorește să facă o diferență trebuie să se concentreze pe prevenția fumatului. Produsele din tutun și nicotină fără fum înlocuiesc fumatul și sunt parte a soluției, nu a problemei.”

O mare parte din comunicatul de presă al OMS este dedicată respingerii vapatului ca alternativă la fumat și o metodă eficientă de a renunța la fumat.  Comunicatul de presă al OMS precizează: „Dovezile științifice privind țigările electronice ca mijloace de sprijinire a renunțării sunt neconcludente și există o lipsă de claritate legată de eventualul rol al acestor produse în renunțarea la fumat.  Trecerea de la produsele din tutun convenționale la țigări electronice nu înseamnă renunțare.” În realitate studiile, datele, tendințele, cercetările arată clar că țigările electronice sunt un tratament eficient pentru dependența de tutun iar utilizarea lor ar trebui inclusă și încurajată în toate regimurile de tratament. Țigările electronice sunt deja incluse în protocoalele standard pentru a trata dependența de tutun. 

Ce afirmații ale OMS demontează grupul de experți în sănătate publică, aflați pe DC News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție
Sirop de tuse, contaminat. OMS, avertizare globală

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel