Această vitamină îți protejează...
Cele două cazuri au fost confirmate până pe 1 august, a informat Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP).
Cazurile au fost raportate la o persoană din categoria de vârstă 60 - 69 de ani şi la o persoană de 80 de ani.
Cele două persoane sunt din Bucureşti şi judeţul Mureş.
Direcţia de Sănătate Publică Mureş a confirmat un caz de encefalită virală acută cu virus West Nile în cazul unui bărbat, pacientul fiind internat, iar evoluţia sa "lent favorabilă".
"Vă comunicăm faptul că în judeţul Mureş a fost confirmat un caz de encefalită virală acută cu virusul West Nile, în mediul urban, la un pacient de sex masculin, grupa de vârstă 75-84 ani. Pacientul este sub supraveghere medicală internat în spital, evoluţia este lent favorabilă. Menţionăm că encefalita virală acută cu virus West Nile este o boală infecţioasă produsă de virusul West Nile care este transmisă prin înţepătură de ţânţar.
La om, în majoritatea cazurilor, infecţia are manifestări subclinice, iar când acestea sunt tipice, spectrul clinic şi severitatea pot fi foarte variate", a precizat DSP, într-un comunicat de presă, potrivit Agerpres.
Potrivit DSP, între factorii favorizanţi pentru apariţia cazurilor se numără modificările de ordin climatic (temperaturi ridicate, valurile de căldură ce urmează ploilor abundente), precum şi intensificarea circulaţiei de călători şi mărfuri.
"Pentru prevenirea îmbolnăvirilor se recomandă: evitarea expunerii la ţânţari, purtarea de îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi, utilizarea substanţelor chimice repelente împotriva ţânţarilor, evitarea pătrunderii ţânţarilor în casă, utilizarea substanţelor insecticide în locuinţă/ în jurul locuinţei conform recomandărilor producătorului, asigurarea desecării bălţilor de apă din jurul gospodăriei, îndepărtarea recipientelor de apă stagnantă şi a gunoiului menajer", a arătat DSP Mureş.
Potrivit INSP, recomandările pentru populaţie sunt următoarele:
- să evite expunerea la ţânţari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi;
- să utilizeze substanţe chimice repelente pentru ţânţari;
- să împiedice pătrunderea ţânţarilor în casă (prin plase de protecţie la ferestre)
- să asigure desecarea bălţilor din jurul gospodăriei;
- să îndepărteze recipientele de apă stătută şi gunoiul menajer din gospodărie, a informat Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP).
Encefalita cu virusul West Nile este o encefalită infecțioasă cauzată de virusul West Nile.
Virusul nu se transmite de la persoană la persoană, deși există o mică proporție de cazuri raportate în care transmiterea s-a produs în urma transplantului de organe, alăptării și transfuziei de sânge.
Virusul febrei West Nile a fost descoperit pentru prima dată în Africa în 1937. De atunci, s-a constatat că virusul este răspândit nu numai în Africa, ci și în sudul Europei, Orientul Mijlociu, America și chiar în unele părți ale Orientului Îndepărtat. În 2002, virusul West Nile a fost declarat endemic în SUA.
De atunci, virusul s-a răspândit pe continentul nord-american în Canada (unde este acum endemic) și în Caraibe, deși în America Latină au fost raportate foarte puține cazuri. Recent, au apărut focare și în Europa, iar în 2016 acestea au inclus Ungaria, Serbia, Austria, Italia, România, Ucraina și Spania. Supravegherea are loc în prezent în sud-estul Regatului Unit, însă virusul nu a fost găsit la niciun țânțar din această țară, potrivit Encephalitis International.
Simptomele encefalitei cu virusul West Nile
Perioada de la infectare până la apariția simptomelor infecției cu virusul West Nile este, de obicei, de 3 - 14 zile. Majoritatea (80%) persoanelor care sunt infectate nu prezintă niciun simptom. Infecțiile ușoare sunt frecvente și includ o temperatură ridicată, dureri de cap și de corp, adesea cu erupții cutanate și glande limfatice umflate.
Până de curând, se credea că problemele cerebrale în urma infecției cu virusul West Nile erau rare. Cu toate acestea, în ultimii ani, virusul cauzează diferite tipuri de boli care afectează sistemul nervos central, inclusiv meningită (inflamație a mucoasei creierului), encefalită (inflamație directă a creierului) și mielită (inflamație a măduvei spinării). Aproximativ 1 din 100 de persoane infectate cu virusul vor dezvolta complicații cerebrale ca urmare a infecției. Deși bolile grave pot apărea la persoane de orice vârstă, persoanele cu cel mai mare risc de îmbolnăvire gravă sunt cele cu vârsta de peste 50 de ani și cele care sunt imunocompromise (persoane al căror sistem imunitar nu funcționează la fel de bine cum ar trebui).
Encefalita rezultă atunci când virusul invadează creierul, provocând leziuni și un răspuns inflamator (umflare). Simptomele și semnele encefalitei West Nile variază de la slăbiciune musculară și paralizie, confuzie ușoară și modificări comportamentale (care pot fi confundate cu isteria) la convulsii (crize) și comă profundă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Această vitamină îți protejează...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Trei factori de risc majori duc la...
Zgomotul alimentar, o preocupare...