Un bărbat a ajuns în stare gravă la spital după ce a fost zgâriat de PISICĂ. De ce să mergi la medic dacă te zgârie un animal

boala zgarieturii de pisica - FOTO: Freepik@sairaTTS
Un bărbat a ajuns în stare gravă la spital după ce a fost zgâriat de pisică.

Un bărbat în vârstă de 46 de ani, din judeţul Olt, a ajuns la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina în stare gravă la câteva zile după ce a fost zgâriat pe mână de o pisică, el fiind salvat de medicii de chirurgie plastică şi terapie intensivă slătineni în urma a numeroase intervenţii chirurgicale, potrivit directorului medical al unităţii, Florin Popa.

"Pacientul este internat a Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina din data de 29 decembrie, cu sepsis sever cu punct de plecare cutanat. El a stat acasă cu semne de boală de cinci, şase zile.

După internare şi stabilirea diagnosticului, pacientul a necesitat multiple intervenţii chirurgicale salvatoare de viaţă, efectuate de o echipă medicală multidisciplinară de la Chirurgie plastică şi Anestezie şi Terapie Intensivă. Acum pacientul este în perioada de intervenţii de reconstrucţie", a spus medicul de chirurgie plastică Florin Popa, care îl are în grijă pe pacient.

Medicul a menţionat că pacientul va mai rămâne în spital cel puţin 10 zile, timp în care echipa medicală îşi va concentra pe intervenţii de reconstrucţie şi de recuperare, astfel încât bărbatul să îşi poată folosi mâna după vindecare.

De ce să mergi la medic dacă te zgârie un animal

"În cazul unor muşcături sau zgârieturi de animale, mai ales în cazul persoanelor cu antecedente patologice, este necesară prezentarea de îndată la medic pentru evaluare medicală", avertizează Florin Popa.

Să mergi la medic după ce te zgârie o pisică sau un câine este un pas important pentru a preveni posibile complicații și infecții. Iată de ce:

1. Risc de infecție

Zgârieturile pot introduce bacterii din gura sau ghearele animalului în pielea ta. Printre cele mai frecvente bacterii asociate sunt Pasteurella multocida (de la câini și pisici) și Bartonella henselae (care cauzează „boala zgârieturii de pisică”).

O infecție locală poate duce la umflături, roșeață, durere și chiar infecții mai grave, cum ar fi septicemia, dacă nu este tratată la timp.

2. Tetanos

Dacă vaccinul antitetanic nu este la zi, există riscul de a dezvolta tetanos, o boală gravă cauzată de o bacterie care poate pătrunde prin răni deschise.

3. Rabie (mai ales la câini și pisici necunoscute)

Deși rară în multe țări, rabia este o boală mortală care poate fi transmisă prin saliva unui animal infectat, chiar și prin zgârieturi. Dacă animalul nu este vaccinat sau nu este cunoscut, medicul poate recomanda vaccinul antirabic.

4. Boala zgârieturii de pisică

Aceasta este o infecție bacteriană cauzată de Bartonella henselae și poate duce la simptome precum febră, ganglioni limfatici umflați și oboseală.

5. Prevenirea complicațiilor

Medicul poate curăța și dezinfecta corect rana, oferind antibiotice sau alte tratamente dacă este necesar, prevenind complicațiile grave.

Când să mergi de urgență la medic:

- Dacă rana este profundă, sângerează abundent sau se infectează (umflare, puroi, roșeață, febră).

- Dacă animalul este necunoscut, nu este vaccinat sau are un comportament suspect.

- Dacă nu ai făcut un vaccin antitetanic în ultimii 5-10 ani.

Chiar dacă pare o zgârietură minoră, este mai bine să fii precaut și să consulți un medic.

Medicul a adăugat că la Spitalul Slatina au mai fost cazuri de pacienţi care au necesitat internare în urma unor răni provocate de animale, fiind în special vorba de persoane cu boli asociate. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Elveţia vrea să legalizeze donarea de ovule

Crossuri externe

pixel