Află mai multe despre acest compus...
Uleiul de semințe de struguri are un gust neutru (nu fructat) și o culoare deschisă. Punctul său relativ ridicat de fum, de 215 grade Celsius, astfel îl face o alegere versatilă pentru metode de gătit la temperatură mai ridicată și, datorită aromei sale neutre, poate fi ușor utilizat la coacere sau ca sos pentru salate și paste.
Unele studii sugerează că uleiul de semințe de struguri poate fi aplicat local pentru beneficii pentru piele și păr. În plus, conținutul ridicat de acizi grași mono și polinesaturați îl fac un ulei mai sănătos pentru inimă, în comparație cu cele cu conținut ridicat de grăsimi saturate sau trans. Uleiul de struguri poate face parte dintr-o dietă sănătoasă.
Informații nutriționale despre uleiul de semințe de struguri valabile pentru 1 lingură (15 ml) de ulei de semințe de struguri:
Calorii: 120
Grăsime: 14g
Sodiu: 0mg
Carbohidrați: 0g
Fibră: 0g
Zahar: 0g
Proteine: 0g
Carbohidrați
Chiar dacă strugurii au carbohidrați, singurul macronutrient conținut de uleiul din semințe de struguri sunt grăsimi.
Grăsimi
120 de calorii dintr-o lingură de uleiul de struguri provin din grăsimi. Grăsimile sale saturate sunt destul de scăzute în comparație cu multe alte uleiuri, la doar 10% din totalul său. (O lingură conține 1,5 grame de grăsimi saturate sau 8% din doza zilnică recomandată.)
Restul acizilor grași din uleiul de semințe de struguri sunt de aproximativ 18% mononesaturat și 70% polinesaturat. Acizii grași Omega-6 furnizează cea mai mare parte a acestor grăsimi polinesaturate. În timp ce acizii grași omega-6 sunt considerați o grăsime mai prietenoasă cu inima, unele cercetări sugerează că o dietă bogată în omega-6 poate crește inflamația. Cu toate acestea, cheia este echilibrarea omega-6 cu un aport ridicat de acizi grași omega-3.
Proteină
Din nou, uleiul de struguri este grăsime pură, adică nu conține proteine.
Vitamine si minerale
Deoarece este adesea comercializat ca aliment sănătos, s-ar putea să vă așteptați ca uleiul din semințe de struguri să fie plin de vitamine și minerale. Cu toate acestea, nu este chiar așa. Micronutrientul principal pe care îl veți găsi în acest ulei este vitamina E, care este comună pentru multe uleiuri. În schimb, majoritatea beneficiilor sale pentru sănătate provin din conținutul de grăsimi nesaturate din acest ulei.
O lingură de ulei din semințe de struguri poate conține de la urme minuscule de vitamina E la aproximativ 8 mg, 2 sau 53% din DZR.
Cantitatea de vitamina E dintr-un anumit lot de ulei depinde de soiul de struguri folosit și de condițiile de mediu pe parcursul creșterii sale.
În plus, uleiul din semințe de struguri poate conține anumiți compuși fenolici antioxidanți, cum ar fi flavonoizi, carotenoizi și tanini. Acestea vor varia, de asemenea, în funcție de marcă și de metoda de extracție.
Beneficii pentru sănătate
Există mai multe beneficii pentru sănătate ale uleiului din semințe de struguri, inclusiv îmbunătățirea sănătății inimii, a sănătății pielii și a proprietăților de vindecare.
Sănătatea inimii
Pentru sănătatea inimii, cel mai bine este să înlocuiți grăsimile saturate cu grăsimile nesaturate - iar uleiul din semințe de struguri este cu siguranță bogat în așa-numitele PUFA (acizi grași polinesaturați). Comparativ cu opțiunile cu conținut ridicat de grăsimi saturate, cum ar fi untul, uleiul de semințe de struguri este de departe un ulei de gătit mai bun pentru sistemul cardiovascular.
Poate netezi și hidrata pielea
Dincolo de avantajele sale sub formă comestibilă, uleiul din semințe de struguri poate oferi, de asemenea, beneficii atunci când este aplicat local. Unele cercetări sugerează că acizii săi grași pot crește hidratarea pielii și pot reduce rugozitatea și descuamarea.
Poate favoriza vindecarea rănilor
Acizii grași Omega-6, cum ar fi acidul linoleic din uleiul de semințe de struguri, sunt cunoscuți pentru rolul lor în vindecarea rănilor și pot ajuta la accelerarea reparării țesuturilor.
Ar putea avea activitate antimicrobiană
Sunt necesare mai multe studii pentru a determina efectele antimicrobiene ale uleiului de semințe de struguri, dar cercetările limitate au arătat că ar putea ucide unii agenți patogeni. Acest lucru are probabil legătură cu compușii fenolici ai uleiului, cum ar fi rezervatrolul, care poate inhiba dezvoltarea bacteriilor precum Staphylococcus aureus și Escherichia coli.
Potrivit pentru multe diete speciale
Ca aliment, uleiul din semințe de struguri este potrivit pentru o serie de diete speciale. Îl puteți include cu încredere în planurile de alimentație fără gluten, fără lactate, cu conținut scăzut de carbohidrați și vegane.
Alergii
Nu se cunoaște ca uleiul de struguri să fie un aliment alergenic.
Efecte adverse
Conținutul de ulei de semințe de struguri în acizi grași omega-6 este un punct de controversă. Deși cercetarea pare să indice că acidul linoleic din uleiul de semințe de struguri nu stimulează inflamația, unele studii au exprimat îngrijorarea că o dietă bogată în omega-6 ar putea crește riscul apariției diferitelor boli cronice, cum ar fi artrita reumatoidă, bolile inflamatorii intestinale și bolile de inimă. Cu toate acestea, este important de menționat că principala preocupare în cazul omega-6 este din cele găsite în alimentele procesate sau prăjite.
În schimb, mulți experți în nutriție recomandă concentrarea asupra raportului dintre omega-6 și omega-3 din dietă ca factor mai important pentru o sănătate optimă.
Deoarece dieta standard americană înclină către mai mulți acizi grași omega-6, alimente cu conținut mai mare de omega-3, cum ar fi peștele gras sau semințele de chia, alături de uleiul din semințe de struguri pot ajuta la echilibrarea acestui lucru.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Află mai multe despre acest compus...
Autodiagnosticarea pe internet poate...
Depresia postpartum este o condiție...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Cercetătorii au realizat o...
Proteinele sunt macronutrienți vitali...