Anxietatea nu doar că îți afectează...
Trucul genial care te scapă de constipație este la îndemâna oricui. Nu trebuie să urmezi vreo dietă complicată sau să iei pastile sau ceaiuri. Pur și simplu trebuie să fredonezi ceva în timp ce stai pe toaletă.
În mod interesant, această pasiune pentru cântat nu este limitată doar la acustica unui duș. Unii oameni au adoptat obiceiul de a cânta pentru a-i ajuta să meargă la toaletă. Deși poate părea ciudat, această practică are dovezi științifice.
Cântatul implică nervul vag. Acest nerv este componenta cheie a sistemului parasimpatic, o rețea de nervi care se întinde în întregul corp și declanșează răspunsul natural de relaxare al organismului după perioade de stres.
Femeie care cântă - FOTO: Freepik
Când cânți sau fredonezi, senzorii din corzile vocale, plămâni și mușchii din spatele gâtului stimulează nervul vag, ceea ce poate ajuta să te relazexi sau să îți încetinești ritmul cardiac și chiar să declanșezi contracțiile necesare pentru mișcările intestinale mai ușoare.
Efectul relaxant al cântatului nu este doar anecdotic. Un studiu din 2013 publicat în Frontiers in Psychology arată că cântatul are un efect biologic calmant, influențând atât respirația, cât și circulația într-un mod care calmează organismul, potrivit Health Digest.
Efectele fiziologice ale cântatului se extind și asupra sistemului digestiv. Ca nerv responsabil pentru starea de "odihnă și digestie" a organismului, nervul vag trimite semnale către tractul gastrointestinal pentru a stimula mușchii netezi ai intestinelor, pentru a intensifica mișcările intestinale și pentru a secreta sucuri care ajută la digestie, conform unui studiu din 2018 publicat în Frontiers in Psychiatry.
Mulți cei care cântă o fac adesea folosind respirația diafragmatică. Cu toate acestea, beneficiile acestei tehnici de respirație depășesc reducerea oboselii vocale și îmbunătățirea calității, a gamei și a rezistenței vocale. Universitatea de Medicină din Michigan subliniază că respirația diafragmatică este recomandată și pentru pacienții cu probleme gastrointestinale pentru a ameliora stresul legat de aceste afecțiuni.
Angajarea diafragmei creează un masaj delicat pentru intestine și stomac. Acest lucru poate duce la ameliorarea simptomelor neplăcute precum durerea abdominală, balonarea, constipația și urgenta, făcând actul de a cânta pe toaletă mai mult decât o obișnuință ciudată, ci și un exercițiu terapeutic potențial.
Vezi și: Kate Middleton, diagnostic. Semnul ciudat pentru care e acuzată de bulimie: E un simptom!
Indiferent dacă știi să cânți sau nu, ridicarea vocii pentru a cânta are multe alte beneficii în afara ajutorului pentru a merge la toaletă mai repede. În primul rând, cântatul poate reduce nivelurile de cortizol, ceea ce poate contribui la reducerea stresului și la stimularea răspunsurilor imunitare ale organismului, conform unui studiu din 2016.
Atunci când cântați, eliberați substanțe chimice numite endorfine, care nu doar vă fac să vă simțiți ridicat și îmbunătățesc starea de spirit, dar pot reduce și percepția durerii.
Dar mai există ceva: cântatul stimulează și eliberarea de oxitocină, un hormon despre care specialiștii raportează că reduce stresul și anxietatea, îmbunătățește relaxarea și întărește legăturile sociale între oameni.
Deci, data viitoare când vă aflați în baie sau pe toaletă, luați în considerare să cântați melodia voastră preferată. Nu numai că vă poate ajuta în procesul digestiv, dar v-ar putea lăsa și mai relaxați și conectați, cu o serie de alte beneficii pentru sănătate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Anxietatea nu doar că îți afectează...
Printr-un gest care durează doar...
Activitatea fizică poate fi aliatul...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Durerea și disconfortul în jurul...
Vitamina D, supranumită ”vitamina...