Toți părinții din sistemul sanitar, majorare de 75% dacă se întrerupe școala copiilor. Discriminare eliminată

Școala online. Foto: Pixabay
Dacă doar unul din părinți își desfășoară activitatea într-o unitate sanitară, acum acesta are dreptul la o majorare în cuantum de 75% în vederea supravegherii copiilor, în situația limitării sau suspendării activităților didactice și pe perioada pandemiei. Iată în ce condiții

Legea nr.  278/2020 repară unele inechități și discriminări din OUG nr 147/2020. Astfel, părintele care lucrează într-o unitate sanitară  poate solicita majorarea de 75%, indiferent de tipul familiei (monoparentală sau biparentală), indiferent dacă celălalt soț lucrează sau nu în unul din domeniile restricționate, private sau publice, sau indiferent dacă celălalt soț lucrează în țară sau în străinătate.

„După întâlnirea din 09 octombrie 2020 dintre Ministrul Muncii și reprezentații Federației „Solidarității Sanitare” solicitările noastre au primit și sprijinul Ministrului Muncii iar FSSR a inițiat un demers național de centralizare a datelor, transmițând tuturor unităților sanitare publice să ne furnizeze date despre numărul salariaților discriminați prin aplicarea OUG 147/2020 ( de ex. să ne furnizeze numărul salariaților care au soțul/soția plecată la muncă în străinătate)”, arată conducerea Federației. 

Prevederea care înlătură tratamentul discriminatoriu: 

LEGE nr. 278 /2020 pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 147/2020 privind acordarea unor zile libere pentru părinți în vederea supravegherii copiilor, în situația limitării sau suspendării activităților didactice care presupun prezența efectivă a copiilor în unitățile de învățământ și în unitățile de educație timpurie antepreșcolară, ca urmare a răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2

Publicată  în  MONITORUL OFICIAL nr. 1166 din 2 decembrie 2020

La articolul 4, alineatul (3) se modifică și va avea următorul cuprins:(3) În situația în care unul dintre părinți își desfășoară activitatea în unul dintre domeniile prevăzute la alin. (1), acesta are dreptul la o majorare acordată suplimentar drepturilor salariale cuvenite, în cuantum de 75% din salariul de bază/salariul de funcție/solda de funcție corespunzătoare unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, corespunzător numărului de zile lucrătoare din perioada prevăzută la art. 1 alin. (1), cu condiția respectării, de către celălalt părinte, a prevederilor art. 1 alin. (2) lit. b). În cazul în care ambii părinți își desfășoară activitatea în unul dintre domeniile prevăzute la alin. (1), doar unul dintre aceștia are dreptul la majorarea acordată, potrivit prezentului alineat, suplimentar drepturilor salariale cuvenite.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel