Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Cancerul de sân poate fi depistat precoce cu ajutorul screeningului. Astfel, la Maternitatea Brașov se derulează o campanie care se adresează femeilor cu vârste de peste 50 de ani pot face teste gratuite pentru depistarea cancerului mamar, în cadrul programului de screening care se derulează în această perioadă la Maternitatea Brașov.
“Programările se fac online, pe site-ul Maternității. Poate participa orice femeie peste 50 de ani, cu bilet de trimitere de la medicul de familie. Serviciile sunt decontate de către Casa de Asigurări, includ mamografie și ecografie de sân. Pacienta, practic, stă două ore, până se finalizează investigațiile și se dau pe loc toate rezultatele. Avem sute de femei care au trecut prin acest program de screening până acuma”, a precizat directorul Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie, dr. Mircea Preda, potrivit Radio România Brașov.
Vezi și: Cele mai bune băuturi care te ajută să slăbești. Le poți consuma dimineața, chiar și pe stomacul gol
Directorul Maternității a amintit și de programul de monitorizare gratuită a sarcinii, cu toate investigațiile specifice, de care au beneficiat deja circa 600 de gravide din județul Brașov
“Cu toate investigațiile, analize, amiocenteze, morfologii, programul acesta se va finaliza la 31 decembrie 2023. De asemenea, mai avem un program de follow-up pe partea de neonatologie, pe care îl pregătim în viitorul apropiat. Se va desfășura în ambulatoriul spitalului. Prin acest program vor fi monitorizați toți nou-născuții care au fost cu probleme la naștere, prematuri sau probleme neurologice, pe o perioadă de 5 ani după naștere”, a mai precizat dr. Mircea Preda, directorul Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie din Brașov.
Vezi și: O legumă te ajută să slăbești, îți prelungește tinerețea și te protejează de boli
Screening-ul pentru cancerul de sân este necesar pentru a depista anumite anomalii. Frecvența la care ar trebui realizată această investigație depinde de vârsta femeii, dar și de alți factori particulari. Medicul Ștefan Voiculescu, medic primar chirurgie generală, a explicat ce factori trebuie avuți în vedere.
”Screeningul pentru cancerul de sân ar trebui început la vârsta de 40 de ani pentru cineva din populația generală care nu prezintă niște riscuri deosebite. Dacă există factori familiali sau personali de risc, dar nu genetici riscul ne îndrumă să facem această depistare începând cu vârsta de 35 de ani.
Pentru pacientele care au un risc genetic înalt, discutăm de paciente cu gene BRCA pozitive sau alte modificări genetice importante cu încărcătură serioasă în familie de cancer de sân, ovar și alte cancere endocrine, depistare ar trebui să înceapă cu cinci ani mai devreme decât cel mai timpuriu cancer de aceste organe petrecut în familie.
Screeningul general, cel care se face ca politică de screening în multe state și sperăm să se ajungă în România, de la 40 de ani, se face mamografic. Aceasta din cauza vitezei deosebite cu care poate fi făcut acest screening mamografic.
Atât ecografia cât și RMN-ul necesită o perioadă mult mai mare pentru realizarea examenului și nu sunt adaptate unui screening unui adevărat sens al cuvântului, dar sunt folosite pentru paciente cu risc aflate în grupuri populaționale speciale și pentru cele cu risc genetic este recomandată folosirea RMN-ului. Pentru cele cu risc crescut negenetic, cel puțin în perioada sub 40 de ani, este folosită ecografia.
În depistarea generală, examenele sunt anuale. Asta poate fi stratificat văzând că nu există modificări sau că aceste modificări sunt stabile cel puțin doi ani. Intervalul ar putea fi mărit la doi ani. Niciodată la mai mult de atât.
Dar sunt situații în care am dori să facem examene la 6 luni cum ar fi pacientele cu risc genetic înalt, la care RMN-ul este recomandat o dată la șase luni. Dacă depistăm ceva care este neclar, putem să solicităm examene o dată la șase luni”, a explicat dr. Ștefan Voiculescu, la Digi 24.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...