La vârsta a doua, prevenția...
Un nou studiu, condus de Universitatea de Vest și de Institutul de Cercetare a Sănătății Lawson, a constatat că majoritatea pacienților care intră in unitățile de terapie intensiva (UTI) din spital pentru leziuni sau diferite afecțiuni, suferă, de asemenea, de un anumit nivel de disfuncție cognitivă asociată. Rezultatele au fost publicate în revista științifică influentă, PLOS ONE, scrie sciencedaily.com.
Mulți pacienți petrec timp în UTI din motive care nu au nimic de-a face cu o leziune cerebrală cunoscută, iar majoritatea furnizorilor de servicii de îngrijire medicală și îngrijitorii nu au dovezi că ar exista o problemă cu creierul. De exemplu, un pacient ar putea avea o leziune care nu implică creierul, totuși necesită ajutor pentru respirație, pentru a permite chirurgilor să intervină la organele afectate. Pacienții pot avea probleme cu inima sau plămânii, pot contracta o infecție gravă sau pot, pur și simplu, să se recupereze de la o procedură chirurgicală ca un transplant de organe care nu are nimic direct de a face cu creierul.
Pentru acest studiu, cercetătorii de la Școala de Medicină și Stomatologie Schulich și de la Brain and Mind Institute, precu și cercetători de la Lawson au evaluat 20 de astfel de pacienți care, pe măsură ce au părăsit UTI, fiecare a avut deficiențe cognitive detectabile în doua sau mai multe zone cognitive investigate, inclusiv memorie, atenție, luare de decizii și raționament. Asta, cu toate că ei nu au avut nicio leziune care să vizeze creierul.
Descoperirea a fost făcută utilizând teste online, dezvoltate de neurologul occidental Adrian Owen și echipele sale de la Brain and Mind Institute și BrainsCAN, care au fost concepute, inițial, pentru a examina capacitatea cognitivă la pacienții care au suferit leziuni cerebrale, dar în acest scop sunt folosite pentru a detecta deficiențe cognitive la persoanele care au petrecut timp într-o unitate de terapie intensivă, fără să fi suferit o leziune cerebrală. „Mulți oameni petrec timp într-o unitate de terapie intensivă după o leziune cerebrală și, desigur, au adesea deficite de memorie, atenție, luarea deciziilor și alte funcții cognitive ca rezultat”, explică Owen, profesor la Schulich Medicine & Dentistry. „În acest studiu am fost interesați să urmărim pacienții fără un anumit traumatism cerebral sau la creier, după ce au părăsit UTI. Rezultatele au fost uimitoare.”
Motivul pentru care capacitatea cognitivă scade chiar și în cazul vizitelor care nu au legătură cu creierul la UTI variază de la pacient la pacient, dar dr. Kimia Honarmand de la Schulich Medicine & Dentistry spune că lecția care trebuie învățată este că multe afecțiuni afectează funcția creierului, chiar dacă nu sunt afecțiuni care implică direct creierul.
Dacă suferiți de probleme de respirație, creierul dumneavoastră poate fi lipsit de oxigen. Dacă aveți o infecție gravă, inflamația care apare ca rezultat al infecției poate afecta funcția creierului Dacă sunteți supus unei intervenții chirurgicale majore, vi se poate administra medicamente și proceduri care pot afecta respirația, care, la rândul său, pot afecta fluxul de oxigen către creier ", explică dr. Honarmand. "Ceea ce am arătat aici este că toate sau oricare dintre aceste evenimente pot duce la deficite ale funcției cerebrale care se manifestă ca deficiențe în cunoaștere. Și cunoașterea sănătoasă este un factor determinant vital al redresării funcționale".
Dr. Marat Slessarev, Lawson Scientist, afirmă că aceste constatări pot schimba modul în care comunitatea medicală tratează pacienții. "Din punct de vedere istoric, accentul clinic a fost pus doar pe supraviețuire, dar acum putem începe să ne concentrăm asupra supraviețuirii în condiții bune", spune dr. Slessarev, membru asociat al Institutului Brain și Mind și profesor asistent la Schulich Medicine & Dentistry. Aceste teste sensibile vor permite medicilor, atât să detecteze insuficiența cognitivă, cât și să urmarească performanțele cognitive în timp, cea ce este primul pas în dezvoltarea de procese pentru optimizarea recuperării creierului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
La vârsta a doua, prevenția...
O boală tăcută și devastatoare,...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Diabetul nu doare, dar dacă simți...
Printr-un gest care durează doar...
Vitamina D, supranumită ”vitamina...