De ce să apelezi la medicamente...
Premierul României, Marcel Ciolacu, a anunțat că Guvernul a reanalizat subiectul concediilor medicale pentru a treia oară, în încercarea de a corecta problemele semnalate. Potrivit declarațiilor sale, contribuția la asigurările sociale de sănătate (CASS) va fi percepută doar pentru concediile medicale legate de bolile obișnuite, cele care necesită carantină și reducerea cu 25% a timpului de lucru. În rest, toate celelalte indemnizații de concediu medical vor fi scutite de CASS.
Această măsură se aplică indiferent de tipul de concediu medical, fie că este vorba de concediu prenatal, pentru îngrijirea copilului bolnav, pentru afecțiuni oncologice sau pentru boli grave sau cronice. Astfel, persoanele aflate în astfel de situații și care beneficiază de concediu medical vor avea venituri mai mari cu valoarea CASS-ului, respectiv 10%.
"Am decis, pentru a treia oară, să reanalizăm subiectul concediilor medicale ca să putem corecta tot ne-a fost semnalat! Astfel, se percepe CASS doar pentru concediile medicale în cazul bolilor obișnuite, a celor ce impun carantina și reducerea cu 25% a timpului de lucru. În rest, toate celelalte indemnizații de concediu medical sunt scutite de CASS.
Indiferent că e vorba de concediu medical prenatal, pentru îngrijirea copilului bolnav, afecțiuni oncologice sau pentru boli grave ori cronice. Cu alte cuvinte, cei care sunt într-o astfel de situație și au concediu medical, vor avea și venituri mai mari cu valoarea CASS-ului, respectiv 10%", a declarat Marcel Ciolacu, premierul României, la începutul ședinței de Guvern.
La finalul anului trecut a fost adoptată o Ordonanță de Urgență care prevede impozitarea concediilor medicale cu 10 procente. Decizia a stârnit reacții puternice din partea opiniei publice și mai ales din partea asociațiilor de pacienți.
Ca urmare, la data de 4 aprilie, s-a făcut o primă modificare. Guvernul a dispus ca bolnavii de cancer și mamele cu copii bolnavi sau în concediu maternal să fie exceptate de la plata acestei taxe. Cu toate acestea, măsura a fost considerată incompletă și discriminatorie de către asociațiile de pacienți cu boli cronice, care au amenințat că vor acționa în instanță pentru a contesta această decizie.
În urmă cu două zile, s-a adoptat o a doua modificare a sistemului, introducându-se noi excepții de la taxa pentru bolnavi, inclusiv pentru cei cu afecțiuni grave cum ar fi HIV/SIDA, tuberculoză, afecțiuni cardiovasculare, precum și pentru victimele unor traume grave sau persoanele care au suferit intervenții neuro-chirurgicale de urgență.
În prezent, Guvernul pregătește o a treia modificare, deoarece Casa Națională de Asigurări de Sănătate a solicitat o clarificare și o definire mai precisă a conceptului de "boală obișnuită". Ca răspuns, se vor actualiza formularele medicale, introducându-se un cod specific (01) pentru a identifica bolile considerate obișnuite sau normale. Astfel, persoanele care beneficiază de concedii medicale pentru astfel de afecțiuni vor fi în continuare supuse acestei taxe, împreună cu cei aflați în carantină și cei care beneficiază de reducerea cu un sfert a timpului normal de lucru.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
De ce să apelezi la medicamente...
Radiografiile și radiațiile din...
O substanță chimică nou identificată...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este semnul cancerului...
Prediabetul este un semnal de...