Sute de localități fără medic de familie. Rafila: Trebuie să găsim soluţii, stimulente, pentru îndeplinirea unui pachet de servicii medicale preventive

sute de localitati fara medic de familie - FOTO: Freepick
Sute de localități din țară nu au medic de familie. Ministrul Sănătății a anunțat constituirea unui grup de lucru.

Sute de localități din țară nu au medic de familie. Situația este întâlnită, în special, în mediul rural. Din acest motiv, ministrul Sănătăţii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, a anunțat, formarea unui grup de lucru privind reforma asistenţei medicale primare.

”Mâine (vineri – n.r.) avem o întâlnire foarte importantă şi vă anunţ în premieră acest lucru. Ministerul Sănătăţii a organizat un grup de lucru privind reforma asistenţei medicale primare. Din acest grup de lucru fac parte reprezentanţi ai asociaţiilor profesionale ale medicilor de familie, reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, ai Casei de Asigurări, ai organizaţiilor de pacienţi, pentru că tot timpul trebuie să discutăm despre beneficiarii serviciilor medicale.

Este o încercare importantă, încât în cadrul acestui grup pe care l-am organizat să putem să venim cu o soluţie referitoare la rezolvarea problemei asistenţei medicale primare din mai multe puncte de vedere”, a declarat prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, într-o conferință de presă.

Vezi și: Cabinetele medicilor de familie, modernizate. Rafila: Dotarea este esenţială pentru transformarea în furnizori de servicii medicale de complexitate de care oamenii au nevoie în sistem ambulatoriu

Îmbătrânirea medicilor

Ministrul a precizat că una din probleme este legată și de îmbătrânirea medicilor, iar specialiștii tineri nu sunt atrași de condițiile din mediul rural. Astfel, se încearcă găsirea unor soluții.

”Una dintre probleme era legată şi de îmbătrânirea medicilor de familie. În curând vor ieşi la pensie sau unii sunt deja la vârsta pensionării şi mai profesează încă. Să facem această specialitate atractivă, medicul de familie să se transforme dintr-un medic care nu are posibilitatea să facă decât câteva manopere medicale să facă mult mai multe.

Dotarea este una dintre ele. Sigur că trebuie să găsim soluţii, stimulente, pentru îndeplinirea unui pachet de servicii medicale preventive. Este un lucru foarte important şi să încurajăm tinerii medici să poată să îşi deschidă noi cabinete de medicină de familie. Există în momentul de față o prevedere legată de un număr minim de pacienți pe care trebuie să îl ai pe listă ca să poți să închei un contract cu Casa de Asigurări.

Ne dorim să stimulăm această activitate, care trebuie să îndeplinească două deziderate: în primul rând, să avem servicii de asistență primară în toate localitățile din țară sau cât mai aproape de pacienți și al doilea deziderat, medicul de familie să aibă un anumit confort, să mai eliminăm din barierele birocratice și să poată fi remunerat astfel încât această activitate să fie atractivă pentru tinerii medici”, a mai precizat sursa citată. 

Vezi și: Prelevare multi-organ la Spitalul Floreasca. Șase pacienți, a doua șansă la viață. Dobra: Pacientul care trebuia să primească inima are COVID, așa că organul a ajuns în Germania

Medicina de urgență, în DEFICIT de medici. Arafat: Acum avem 978 şi nevoia reală depăşeşte 2.000 de medici / Medicină fără medici nu se poate!

Șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a declarat că sistemul medical de urgenţă din România dispune, în prezent, de 978 de medici specializaţi în medicina de urgenţă, în timp ce nevoile reale ale acestuia ar fi de peste 2.000 de astfel de medici

Mai mult, Raed Arafat a spus că programul de lucru al cadrelor medicale cu studii superioare din unităţile de primiri urgenţe (UPU) este supraîncărcat din cauza deficitului de personal, care determină personalul actual să efectueze un număr foarte mare de ore suplimentare.

"Dacă am avea destul de mulţi medici în UPU, nu s-ar mai plânge nimeni că UPU este o unitate grea, pentru că atunci ar face doar programul lor de lucru, poate o gardă sau două în plus şi gata.

Lipsa de medici face ca cei care există să facă ore suplimentare, sau gărzi, cum spunem noi, în plus. Soluţia ca să ai o UPU atractivă este să ai destul personal şi acest lucru consider că este un aspect la care trebuie să ţinem. Trebuie să înţelegem că unităţile de urgenţe sunt locul în care trebuie să lucreze medicii care termină cu rezidenţiat medicina de urgenţă, în faza asta trebuie să îi concentrăm acolo, şi încă mai avem nevoie mare. Acum avem 978 şi nevoia reală poate chiar depăşeşte 2.000 de medici. Încă este nevoie de generaţii.

Şi mai e un aspect: generaţiile care s-au angajat acum 20 - 30 de ani deja ajung la pensie. Noi acum nu trebuie doar să suplimentăm, ci să înlocuim pe cei care ies la pensie", a declarat Raed Arafat.

Citește mai departe AICI

Creșterea salariilor medicilor, "un fenomen" în România. Buicu, despre planul adoptat de Guvern: Avem 8 medici peste 75 de ani, activi, pe care comunitatea îi dorește

Planul strategic multianual pentru resurse umane în sănătate a fost adoptat prin hotărâre de Guvern. Florin Buicu, deputat PSD, și vicepreședinte al Comisiei pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților, a vorbit în exclusivitate la interviurile DC Medical și DC News despre ce prevede planul. În România există un deficit de cadre medicale. Sunt județe unde numărul de medici este sub media națională. 

”La nivelul anului 2020, deficitul de personal medical era de 18,8% raportat la numărul de posturi din sistemul public de sănătate. Deficitul de personal medical acesta este. În centrele universitare, constatăm un număr crescut de medici, depășind media europeană raportată la 100.000 de locuitori, în schimb, avem județe precum Ialomița, Giurgiu, Prahova la care numărul de medici la 100 de mii de locuitori este sub medie.

Ce își propune această strategie este să găsim modalitatea prin care să devină atractive și aceste zone, care în momentul de față nu sunt acoperite. Am asistat de la perioada scursă de la creșterea salariilor în sănătate, la un fenomen.

O migrație internă în România dinspre centrele universitare, spre centrele reședință de județ și de la nivelul centrelor reședință de județ, către orașele mai mici. Se schimbă roata. Am constatat că multe spitale care nu reușeau să aibă anumite specialități, au devenit atractive pentru medici. Autoritățile locale s-au zbătut să le ofere medicilor și condiții în care își pot desfășura activitatea.

Vorbim de majoritatea centrelor universitare. În această strategie unul dintre obiective este acela de a reuși să modificăm modalitatea de plată a activității medicale, printr-o componentă fixă. Dacă ești medic și stai la spital, oricum timpul tău este petrecut în spital, la care se adaugă o componentă varială în funcție de numărul cazurilor tratate și complexitatea acestora”, a mai precizat sursa citată. 

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel