Substanța care topește colesterolul. Este naturală și previne bolile de inimă

pactina - FOTO: Freepik@cataliniliescu
Substanța care topește colesterolul este 100% naturală. Poate preveni bolile de inimă.

Colesterolul ridicat este principala cauză a bolilor cardiovasculare. Dacă nivelul total de colesterol depășește 200 de miligrame per decilitru (mg/dL), colesterolul este considerat ridicat. Aproximativ 7% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 6 și 19 ani îndeplinesc aceste criterii de diagnostic, la fel și 86 de milioane de adulți cu vârsta de cel puțin 20 de ani.

Cum să menții colesterolul în limite normale

A avea o activitate fizică regulată, reducerea stresului și minimizarea consumului de alcool pot ajuta la menținerea nivelurilor de colesterol în limite normale. Menținerea unei diete sănătoase poate avea același efect. Aceasta include prioritizarea alimentelor bogate în fibre și limitarea celor care conțin grăsimi saturate, sodiu sau zahăr.

Deși fructele conțin zahăr natural, cantitatea este mai mică decât în alimente modificate, cum ar fi cerealele zaharoase sau pâinea ambalată. De fapt, există anumite fructe care pot beneficia persoanelor cu niveluri ridicate de colesterol: fructele bogate în pectină, potrivit Heath Digest.

Fructe - FOTO: Freepik

Ce este pectina

Găsită în mod natural în aproape toate plantele, pectina este o substanță solubilă în apă care se formează prin conversia unei substanțe insolubile cunoscute sub numele de protopectin pe măsură ce fructul se coace. Pectina se găsește în pereții celulari ale lămâilor, merelor și portocalelor, cu un conținut de pectină în coajă cuprins între 0,5% și 3,5%.

Vezi și: De ce nu este bine să ronțăim între mese. Cinci efecte negative ale acestui obicei

Pectina, beneficii pentru sănătate

Acestea includ stimularea metabolismului glucozei, golirea gastrică și capacitatea de a preveni diverse afecțiuni precum cancerul, obezitatea, infecțiile intestinale și altele. 

S-a demonstrat că pectina îmbunătățește metabolismul lipidic al organismului și nivelurile de colesterol datorită capacității sale de a stimula calitatea fibrinei în organism, care joacă un rol important în coagularea sângelui. Într-un studiu, peste 20 de participanți au consumat zilnic 15 grame de biscuiți îmbogățiți cu pectină timp de 21 de zile. La sfârșitul celor trei săptămâni, nivelurile totale de colesterol ale participanților au scăzut în medie cu 5%.

Vezi și: Diferența dintre viroza respiratorie și gripă. Emilian Popovici: Nu poți să duci gripa pe picioare, nici dacă ești Hercules

Specialiștii recomandă celor cu colesterol ridicat să includă în dietă fructe bogate în pectină. În mod specific, mere, căpșuni, struguri și citrice. Desigur, fructele nu reprezintă singurul grup alimentar pe care ar trebui să-l vizezi când încerci să-ți reduci colesterolul LDL.

Cerealele integrale, nucile, peștele gras și leguminoasele sunt alte alimente care pot susține nivelurile sănătoase de colesterol. Dintre aceste categorii, optează pentru vinete și mazăre boabe sau alege ulei de rapiță sau de floarea-soarelui în loc de unt sau untură.

Pe lângă menținerea unei diete echilibrate, amintește-ți să iei orice medicament pentru colesterol conform prescripției medicale. Renunțarea la fumat și menținerea unei greutăți sănătoase pot, de asemenea, să susțină sănătatea colesterolului.

În final, asigură-te că faci examene medicale regulate. Pentru cei care nu prezintă un risc crescut de probleme cardiovasculare, nivelurile de colesterol pot fi verificate doar o dată la patru până la șase ani, conform CDC. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel