Stai picior peste picior? Ce poți să pățești

stai picior peste picior - FOTO: Freepik@gpointstudio
Stai picior peste picior? Vezi cum te afectează.

Stai picior peste picior? Află că poți dezvolta anumite boli. Cum îți place să stai când ești la birou? Ce zici de masa de cină? Autobuzul? Mulți oameni se simt mai confortabil stând cu un picior încrucișat peste celălalt. Sigur, piciorul tău poate amorţi din când în când, dar este confortabil şi funcţionează pentru tine. Dar îți face mai mult rău decât bine?

Oamenii au crezut mult timp că statul picior peste picior aduce deservicii sănătănății. Se spune că provoacă vene varicoase, complicații la naștere pentru femeile însărcinate și hipertensiune arterială. Continuați să citiți pentru a afla ce spune știința despre fiecare dintre aceste afirmații.

Statul picior peste picior, riscuri

Dr. Răzvan Darea, specialist Recuperare Medicală-Medicină Fizică Sportivă a explicat pe pagina sa de Facebook care sunt riscurile de a sta picior peste picior.

”Ştii că uneori, fără să îţi dai seama chiar, îţi încrucişezi picioarele: acasă, în autobuz, la restaurant. Dacă ai auzit şi tu deja zvonul potrivit căruia statul picior peste picior poate cauza vene varicoase, trebuie să ştii că această afirmaţie este pe jumătate adevărată.

Există unele dovezi care arată că dacă stai cu picioarele încrucişate (picior peste picior), acest obicei poate duce la apariţia venelor în formă de pânză de păianjen, "surorile" mai mici ale venelor varicoase, spun medicii. Acest lucru se datorează presiunii pe care această poziţie (picior peste picior) o exercita asupra picioarelor şi soldurilor tale, poziţie care poate determina venele să se "hrănească" cu sânge şi, astfel, să devină mai vizibile decât în mod normal.

Vezi și: Vedetă, momente cumplite: Sângele a pătruns în stomac, e perforat. A ascuns diagnosticul 23 de ani

Venele în formă de pânză de păianjen sunt similare cu venele varicoase, dar sunt mai mici. Ele se găsesc mai aproape de suprafaţa pielii şi adeseori sunt roşii sau albastre. Ele pot să apară pe picioare, dar totodată pot să apară şi pe fată. Venele acestea variază ca dimensiune şi, aşa cum le spune şi numele, adeseori seamănă cu pânza unui păianjen.

Aşadar, ideea pe care trebuie să o reţii este ca statul picior peste picior nu cauzează vene varicoase, ci presiunea care se exercita în timpul încrucişării picioarelor este cea care poate provoca modificări vizibile. Varicele rezultă dintr-o problemă intrinsecă a venelor tale, care nu are legătură cu faptul că stai picior peste picior. Chiar şi aşa, dacă eşti predispusă la varice, evita pe cât posibil să stai multe ore cu picioarele încrucişate când stai jos”, a explicat medicul pe pagina sa de socializare.

Sarcina și statul picior peste picior

În timpul sarcinii, corpul trece printr-o varietate de schimbări fizice. Pe măsură ce uterul se întinde, centrul de greutate se deplasează înainte.
Durerile de spate și crampele sunt toate frecvente în timpul sarcinii. În timp ce stai cu picioarele încrucișate nu va răni copilul, aceasta poate contribui la umflarea gleznei sau crampe la picior. Dacă simţiţi că vi se umflă gleznele sau aveți sau crampe la picioare, încercați să stați cu ambele picioare pe podea sau ridicate pe un scaun, notează Healthline.

Vezi și: Psihiatru, mesaj DUR pentru părinți: Dați naștere unei generații de monștri! Trăim în epoca copiilor desfrânați și needucați. Așteptările lor sunt prea mari și viața e prea dură

Hipertensiune arterială

Când ți se testează tensiunea arterială, de obicei ți se cere să așezi ambele picioare pe pământ. Acest lucru se datorează faptului că trecerea unuia dintre picioare peste celălalt poate provoca o creștere temporară a tensiunii arteriale. Un studiu publicat în Journal of Clinical Nursing a constatat o creștere semnificativă a tensiunii arteriale atunci când participanții au stat picior peste picior.

Un alt studiu, publicat în Journal of Hypertension, a descoperit o creștere puțin mai mare a tensiunii arteriale atunci când participanții și-au încrucișat picioarele punând glezna pe genunchi. În timp ce aceste studii susțin afirmația că statul picior peste picior vă poate ridica tensiunea arterială, acestea au arătat doar o creștere temporară. Cu toate acestea, dacă aveți deja hipertensiune arterială, încercați să evitați să petreceți perioade lungi de timp cu picioarele încrucișate doar pentru a fi în siguranță.

Vezi și: Explozie de boli și cancere de piele. Greșeala zilnică ce ne distruge. Semnul de pe piele că ai Helicobacter Pylori: Foarte grav e că a crescut melanomul

Varice 

Timp de mulți ani, au circulat zvonuri că statul picior peste picior poate provoca vene varicoase. Acesta este un mit. Varicele sunt acele vene bombate, răsucite, asemănătoare cordonului, care îți ies din picioare. Deși sunt adesea albastre, ele pot fi, de asemenea, roșii.

Acestea se găsesc de obicei pe coapse. Oricine se poate confrunta cu vene varicoase, dar ele tind să fie mai frecvente la femeile mai în vârstă și femeile însărcinate. Varicele se formează din cauza unei probleme cu supapele din vene, care lucrează foarte mult pentru a pompa sângele spre inimă. Pe măsură ce sângele se mișcă în sus, supapele cu sens unic se deschid și se închid, împiedicând scurgerea sângelui înapoi în jos.

Când aceste supape sunt slăbite sau deteriorate, cu toate acestea, forța gravitațională trage sângele înapoi în jos. Acest lucru este cunoscut sub numele de insuficiență venoasă. Venele devin varicoase atunci când acel sânge este susținut, colectează și provoacă bombare.

Postură

În timp ce cele mai multe dintre miturile comune despre statul picior peste picior nu sunt în întregime adevărate, există un efect secundar posibil, care este adesea ignorat - postura greșită.  Statul pe scaun pentru perioade lungi de timp cu piciorul peste genunchi poate determina rotirea și înclinarea pelvisului.

Acest lucru poate provocă dureri în partea inferioară a spatelui. Aceasta ar putea duce, de asemenea, la o nealiniere a coloanei vertebrale în timp. Când ai o postură necorespunzătoare, mușchii tăi sunt forțați să compenseze. Acest lucru înseamnă că muncesc mai mult atunci au nevoie, ceea ce poate duce la durere și rigiditate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cum au fost afectați diabeticii de COVID. Ce s-a aflat abia acum

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel