Somnul, ce efect are asupra SĂNĂTĂȚII MINTALE. Legătura cu demența la vârstnici

Mituri despre somn distruse de cercetători
Un nou studiu realizat la veterani militari a sugerat că somnul sănătos joacă un rol critic în vindecarea leziunilor traumatice ale creierului.

Studiul, publicat în Journal of Neurotrauma, a folosit o nouă metodă care implică imagistica prin rezonanță magnetică dezvoltată la Universitatea din Oregon Health & Science.

Pentru studiu, autorii au folosit RMN pentru a examina extinderea spațiilor perivasculare care înconjoară vasele de sânge din creier. Mărirea acestor spații are loc în timpul îmbătrânirii și este legată de dezvoltarea demenței.

Rezultatele studiului au indicat faptul că cei care au dormit prost au arătat mai multe dovezi ale acestor spații extinse și mai multe simptome post-concuzive.

„Acest lucru are implicații uriașe atât pentru forțele armate, cât și pentru civili”, a declarat autorul principal Juan Piantino, profesor asistent de pediatrie (neurologie) la Școala de Medicină OHSU și la Spitalul de Copii Doernbecher.

Piantino a adăugat: „Acest studiu sugerează că somnul poate juca un rol important în eliminarea deșeurilor din creier după leziuni traumatice ale creierului și, dacă nu dormi foarte bine, s-ar putea să nu-ți curățe creierul la fel de eficient”, potrivit Businessline.

Cercetătorii au remarcat că tehnica lor nouă măsoară schimbările din spațiile perivasculare ale creierului, care fac parte din sistemul de eliminare a deșeurilor din creier cunoscut sub numele de sistemul glimfatic. „Am reușit să măsurăm foarte precis această structură și să aflăm numărul, locația și diametrul canalelor”, a spus Piantino.

Cercetătorii au dezvăluit că, în timpul somnului, această rețea la nivelul întregului creier elimină proteinele metabolice care altfel s-ar acumula în creier.

Studiul a folosit date colectate de la un grup de 56 de veterani înscriși de coautorii Elaine Peskind și Murray Raskind, de la Centrul Clinic de Cercetare, Educație și Clinic al Bolilor Mintale din VA Puget Sound între 2011 și 2019.

„Imaginați-vă că creierul dvs. generează toate aceste deșeuri și totul funcționează bine. Acum obțineți o comotie cerebrală. Creierul generează mult mai multe deșeuri pe care trebuie să le îndepărteze, dar sistemul devine înfundat”, a continuat Piantinio.

El a mai spus că noul studiu sugerează că tehnica ar putea fi utilă pentru adulții în vârstă. „Pe termen mai lung, putem începe să ne gândim să folosim această metodă pentru a prezice cine va avea un risc mai mare pentru probleme cognitive, inclusiv demență”, a spus el.

Îmbunătățirea somnului este un obicei modificabil care poate fi îmbunătățit printr-o varietate de metode. Aceasta include obiceiuri mai bune de igienă a somnului, cum ar fi reducerea timpului petrecut în fața ecranelor (tv, mobil) înainte de culcare, a adăugat Piantino.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel