Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Singurătatea, lipsa somnului sau poluarea: factori de risc pentru sănătate mai puțin cunoscuți
12 iul, 07:26
Factorii de risc pentru bolile de inimă sunt cunoscuți de toată lumea. Despre dietă, mișcare sau fumat se vorbește necontenit. Mai puțin se vorbește despre factori de risc precum poluare, singurătate sau nesomn. 
Depresia

Oricine știe care sunt factorii de risc pentru bolile de inimă. Găsim peste tot informații despre cât de nociv este fumatul sau sedentiarismul și despre cât de gravă poate fi hipertensiunea, depre riscurile pentru diabet sau obezitate, colesterol etc.

Totuși, puțină lume se gândește la alți factori de risc precum poluarea aerului, singurătatea, lipsa spațiului verde, lipsa somnului și stresul. Ele sunt elemente ale vieții noastre, adesea interconectate, care afectează și sănătatea cardiovasculară, arată medicalxpress.com.

"Nu puteți controla unele dintre aceste lucruri, deci poate că nu ne gândim la ele suficient", a spus dr. Amit Khera, directorul Programului de Cardiologie Preventivă la UT Southwestern Medical Center din Dallas. „Acestea ne pot afecta direct, dar, de asemenea, putem contribui la unii dintre acei factori de risc majori. Luați, de exemplu, poluarea aerului. Multe studii au arătat că aerul poluat este un pericol pentru sănătate, în special pentru persoanele în vârstă sau pentru persoanele cu probleme cardiovasculare subiacente.”

Aerul poluat, factor de risc pentru sănătate

„Știm că particulele din aer, atunci când sunt absorbite în plămâni, provoacă inflamații care se reflectă imediat în sistemul cardiovascular”, a spus dr. Donald Lloyd-Jones, președintele departamentului de medicină preventivă de la Universitatea Northwestern Feinberg, Școala de Medicină din Chicago. "Asta are efecte toxice directe."

Pe termen scurt, persoanele vulnerabile sunt îndemnate să rămână în interior sau să poarte măști atunci când calitatea aerului este deosebit de proastă.

Un studiu recent din Danemarca a arătat că beneficiile exercițiilor în aer liber pentru a preveni atacurile de inimă depășesc riscurile de poluare ale aerului, în timp ce un studiu efectuat în SUA publicat în ianuarie în Jurnalul Circulației American Heart Association a arătat că o dietă mediteraneană sănătoasă pentru inimă poate atenua unele dintre daunele cauzate de poluarea aerului.

Dar, referindu-se la efecte pe termen lung, Khera a spus: "Trebuie să fim conștienți de poluarea aerului, astfel încât să putem promova politicile care îl controlează, deoarece afectează sănătatea noastră".

Același lucru este valabil și pentru spațiul verde, ceea ce sugerează studiile că este important pentru sănătatea inimii, datorită conexiunii sale cu activitatea fizică, obiceiurilor alimentare bune și bunăstării mintale.

"Comunitățile fără spații verzi pot avea „deșerturi alimentare” (un termen pentru zone fără acces la alimente proaspete și sănătoase) și probleme sociale", a spus Khera. „Dacă nu vă simțiți în siguranță, este posibil să fiți mai puțin înclinați să faceți o activitate fizică.”

Apoi a continuat: "Dacă oamenii trăiesc într-un mediu dificil, nu le poți spune doar să se mute într-un cartier nou. Oamenii trebuie să fie împuterniciți să facă mai bine comunităților".

Stresul și izolarea socială, greu de măsurat

Lloyd-Jones a spus că stresul și izolarea socială, care pot afecta sănătatea inimii, sunt greu de măsurat, de definit și de tratat.

"Se pare că există o legătură importantă între corp și minte", a spus el. "Este greu să știi cum să intervină în mod eficient. Este ușor de spus că ar trebui să reducem cu toții stresul, dar, evident, este greu de făcut".

Oamenii care suferă de efectele psihologice ale stresului și singurătății, spun Lloyd-Jones, tind să fumeze și să bea mai mult, să aibă obiceiul de a mânca și de a dormi, sunt mai puțin active din punct de vedere fizic și chiar mai puțin susceptibili de a-și administra medicamentele.

Dintre toți factorii de risc periferici pentru care nu se pot face postere și broșuri, Lloyd-Jones a spus că somnul poate fi cel mai semnificativ. "Igiena bună a somnului este incredibil de importantă", a spus el. "Lipsa de somn sau de somn necorespunzator conduce la creșterea tensiunii arteriale, obiceiurile alimentare greșite, problemele de greutate și fibrilația atrială (bătăi neregulate ale inimii, potențial periculoase), mai ales dacă aveți apnee în somn (întreruperea respirației ăn timpul somnului).

Lipsa somnului, factor de risc 

Un studiu publicat în Jurnalul Colegiului American de Cardiologie din ianuarie a constatat că mai puțin de șase ore de somn pe noapte a fost asociată cu acumularea de plăci în artere, cauza principală a bolilor cardiovasculare.

În general, factorii de risc mai puțin cunoscuți pot fi mai greu de evaluat decât cifrele simple precum greutate, tensiune arterială și colesterol. Dar, a spus Lloyd-Jones, ele constituie o parte importanta a evaluarilor de sanatate pentru medici și pacienți.

"Toate acestea constituie într-adevăr un context important în jurul măsurilor fiziologice la care lucrăm cu pacientul", a spus el. "Noi le ignorăm pe riscul nostru".

 


Ştiri Recomandate

Expunerea la nicotină în primii 4 ani de viață, probleme de hiperactivitate și conduită
Test de sânge care arată ritmul personal de îmbătrânire
Locuințe pentru medici, Satu Mare. 13 apartamente ANL repartizate
Dr Stefan Voiculescu despre riscul cancerului de sân, când și de ce apare
Trei cazuri de scarlatină, la o școală din Drăgășani
Antigripal: 29.235 de suceveni s-au vaccinat până la 1 decembrie
Blocul Operator Central al SUUB va fi redeschis. 11 săli de operație moderne
Ministerul Sănătății, ultimele informații despre REZIDENȚIAT 2019
Rujeola, 140.000 de decese în 2018. OMS: Moartea unui copil de o astfel de boală e revoltător
Prognostic hepatita C, simptome și tratament
Dr Ștefan Voiculescu. Foto: DC Medical
EXCLUSIV
Dr Ștefan Voiculescu, totul despre cancerul la sân la Interviurile DC News și DC Medical
Subnutriția copiilor din Africa, redusă de apariția supermarketurilor
3 bebeluși ținuți în incubator au făcut infecție cu stafilococ auriu la Maternitatea Giulești, în primăvară
EXCLUSIV
Robotul cu raze UVC: dezinfecția rapidă a incubatoarelor pentru nou-născuți
Aniridia, boală oculară rară. Posibile medicamente
Rezidențiat 2019. 3.259 de absolvenți vor da examen la UMF Carol Davila București
Operație fibrom uterin, tot ceea ce trebuie să știți despre proceduri și urmări
Robotul cu raze UVC
EXCLUSIV
Robotul cu raze UVC: dezinfecție făcută la Terapie Intensivă, fără să scoți pacienții pe hol
Auz: evoluția acestuia la oameni și mamifere, descifrată cu ajutorul unor fosile
Crucea Roşie, Apel umanitar pentru Albania: De vineri se pot face donaţii de 2 euro prin SMS
Diana Păun: Rezistenţa antimicrobiană, o deficienţă majoră în sistemul sanitar
Ministrul Agriculturii: Medicamentul şi antibioticul nu trebuie considerate mărfuri
Cancer mamar triplu negativ: doi biomarkeri prezic tratamentul potrivit
Ce trebuie să știe fiecare femeie despre glanda tiroidă
Un medicament pentru diabet ar putea fi și tratament anti-îmbătrânire
Boala de reflux gastroesofagian. Cum să-i faceți față de sărbători
Țeapa cu apa alcalină, explicată de chirurgul Mihail Pautov
Taxa clawback va fi „relaxată”, anunțul ministrului Sănătății
Alimentarea cu gaze, reluată la Secția de Psihiatrie a Spitalului Județean Slatina
Victor Costache, despre șpagă: Prevederi în contractele de muncă, o posibilă soluție
Testul de sânge care prezice reacţia pacienţilor la medicamente înainte de administrare
Turistă salvată în urma unei hipotermii severe
Hepatita, eliminată complet până în 2030? Cât ar trebui să se investească și unde
Comentarii