Sfecla roșie, ideală pentru reducerea hipertensiunii induse de sare

Sfecla rosie
Adăugarea unor cantități mici de sfeclă rosie, suc de sfeclă sau de nitrat alimentar din țelină și spanac, în mâncărurile sărate, poate contribui la prevenirea hipertensiunii arteriale, arată un studiu preliminar realizat pe cobai.

Deși descoperirile realizate pe animale s-ar putea să nu se replice identic la oameni, cercetătorii care au realizat studiul recent publicat în jurnalul Hypertensiunea al American Heart Association speră să găsească un nou instrument care să ajute la lupta împotriva epidemiei dietelor bogate în produse sărate, pentru că sarea în exces este un factor de risc major pentru hipertensiune.

Hipertensiunea, o problemă la nivel global

La nivel global, majoritatea oamenilor consumă aproximativ de două ori nivelul recomandat de sare, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. Consumul mare de sodiu și nu suficient de potasiu poate contribui la hipertensiunea arterială și crește riscul de boli de inimă și de accident vascular cerebral.

Experții au încurajat multă vreme oamenii nu numai să mănânce mai puțină sare, dar și să mănânce mai multe fructe și legume bogate în potasiu, ceea ce diminuează efectele sodiului asupra sănătății cardiovasculare. Dar oamenii nu respectă întotdeauna acest sfat.

„Avem aceste campanii educaționale de ani buni, dar oamenii nu mănâncă mai mult potasiu, iar aportul mediu de sare în populația americană la oameni hipertensivi a crescut efectiv", a spus dr. Theodore W. Kurtz, autorul principal al studiului, profesor de medicină de laborator la Universitatea din California, San Francisco, citat de Asociația Americană a Inimii. „Trebuie să venim cu noi modalități de prevenire a hipertensiunii arteriale induse de sare".

Suc de sfeclă și nitrați din spanac sau țelină

Pentru acest studiu, cobaii sensibili la sodiu au primit sare împreună cu cantități mici de suc de sfeclă sau un suplimente de nitrat dietetic (nitrat anorganic) extras din legumele rădăcinoase și cu frunze, cum ar fi spanacul, salata verde și țelina. Cercetătorii au descoperit că atât sucul, cât și suplimentul de nitrat au fost de peste 100 de ori mai puternici decât potasiul în protejarea șobolanilor împotriva creșterilor tensiunii arteriale induse de sare.

Dacă aceste rezultate ar putea fi reproduse la om, ar putea oferi o metodă pentru reducerea tensiunii arteriale mari induse de sare, pur și simplu prin adăugarea unui concentrat de nitrat la anumite alimente sărate, a spus Kurtz.

„Sugerăm că producătorii alimentelor pline cu sare - sos de soia, sos tomat și sos pentru grătar - ar putea adăuga o cantitate foarte mică de extract dintr-o legumă bogată în nitrați, iar acest lucru ar proteja împotriva hipertensiunii arteriale induse de sare fără a reduce sarea sau a modificara gustul produsului", a spus Kurtz, care este consilier, membru al consiliului de administrație și acționar al unei companii care deține brevete pentru extracte vegetale bogate în nitrați.

Citește și: Dr. Anca Hâncu: sfecla, leguma-vedetă de Sărbători. Sfaturile nutriționistului

Cunoașterea modului în care nitrații alimentari afectează sănătatea s-a dezvoltat foarte mult din 1998, când a fost acordat premiul Nobel pentru descoperirea că oxidul nitric este o moleculă de semnalizare în sistemul cardiovascular și poate reduce tensiunea arterială. De atunci, oamenii de știință au aflat că nitrații alimentari acționează ca un precursor al oxidului nitric.

„Acesta este un studiu important care ar putea avea valoare în abordarea unei epidemii de sodiu, care contribuie la o creștere uluitoare a bolilor cardiovasculare și accidentului vascular cerebral la nivel global", a spus dr. Stephen Juraschek, specialist în medicină internă la Beth Israel Deaconess Medical Center din Boston, spitalul didactic al Harvard Medical School.

Juraschek, care nu a fost implicat în cercetare, a declarat că rezultatele au fost limitate de natura pe termen scurt a studiului și că trebuie urmate de studii clinice riguroase la om.

Nu lua suplimente, ai dieta DASH

El a mai spus că oricare ar fi beneficiile lor, suplimentele alimentare cu nitrat probabil nu vor capta niciodată toate beneficiile consumului de diete bogate în fructe și legume, cum ar fi dieta mediteraneană sau DASH, care reprezintă abordări dietetice pentru oprirea hipertensiunii. Ambele diete sunt prezentate în ghidurile recente ale AHA și ale Colegiului American de Cardiologie, ca ideale pentru a preveni bolile de inimă și accidentul vascular cerebral. Legumele rădăcinoase și verzi, cu frunze, sunt caracteristici ale dietei DASH.

Citește și: 10 diete cele mai populare. Ce mănânci în fiecare și cât de bune sunt

"Inovația este importantă, dar are o parte dificilă, este complicat să reducem o dietă sănătoasă până la un singur element. Toți trebuie să ne creștem consumul de fructe și legume, care au beneficii care depășesc doar tensiunea arterială și bolile cardiovasculare", a spus Juraschek.

„Cu toții vrem să știm care este glonțul de argint care ar putea repara tensiunea arterială. Dar cred că o abordare holistică și consumul de alimente nutritive este încă cel mai bun răspuns", a copletat specialistul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel