Sănătatea MINTALĂ se poate asocia cu demența târzie, dar NU o cauzează

Sănătatea mintală se poate asocia cu demența târzie (pexels @Matthias Zomer)
Sănătatea mintală se poate asocia cu demența târzie, din fericire nu o și cauzează. 

Sănătatea mintală se poate asocia cu demența târzie, din fericire nu o și cauzează. 

Un nou studiu de amploare a descoperit o asociere între afecțiunile de sănătate mintală și demența târzie, notează Medical Today News. Potrivit sursei citate, deși cercetările nu au stabilit o legătură de cauzalitate, problemele de sănătate mintală rămân un factor de predicție a demenței. Astfel, o abordarea cu succes a condițiilor de sănătate mintală poate contribui la reducerea probabilității de demență pentru adulții în vârstă.

În 2020, primul an al pandemiei ce pentru mulți a însemnat un impact emoțional foarte puternic, în întreaga lume existau peste 55 de milioane de persoane care trăiau cu demență, cu un număr estimat de 10 milioane de cazuri noi în fiecare an. Experții estimează că cineva dezvoltă această afecțiune la fiecare 3 secunde.

Timp de decenii, cercetătorii au suspectat o legătură între afecțiunile de sănătate mintală la începutul vieții și demența târzie, deși rezultatele acestor investigații au fost inconsecvente. Cercetătorii de la Universitatea Michigan din Ann Arbor, Universitatea Duke din Durham, NC, și Universitatea Auckland din Noua Zeelandă au publicat un studiu pe termen lung efectuat pe 1,7 milioane de persoane din Noua Zeelandă cu vârste cuprinse între 21 și 60 de ani.

Asociere, nu cauză

Deși studiul relevă o asociere statistică puternică între condițiile de sănătate mintală și demență, un studiu longitudinal ca acesta nu poate dovedi că problemele de sănătate mintală anterioare cauzează demența.

Autorul principal al studiului este Dr. Leah Richmond-Rakerd, profesor asistent în cadrul Departamentului de Psihologie de la Universitatea din Michigan. Ea a sugerat pentru Medical News Today câteva motive pentru care ar putea exista o asociere atât de puternică. ”Ar putea exista factori de risc comuni atât pentru (n.r. - condițiile de sănătate) mintală, cât și pentru demență, cum ar fi genetica comună. S-ar putea, de asemenea, ca indivizii să experimenteze o vulnerabilitate a creierului care se manifestă sub forma unor probleme de sănătate mintală mai devreme în viață și care se manifestă ca demență mai târziu în viață”, a transmis Leah Richmond-Rakerd.

Vezi și: Exercițiile care te SCAPĂ de DEMENȚĂ, Parkinson sau Alzheimer. Vlad Ciurea: E foarte important!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel