România are la dispoziție miliarde de euro ca să câștige din reciclare. Marius Marinoff: „Este în mâna noastră, a celor care suntem în sistem”

Marius Marinoff, la dezbaterea DC Media Group
EXCLUSIV
România are la dispoziție suficienți bani ca să refacă rapid, de la zero, tot sistemul de colectare și reciclare a deșeurilor, a arătat Marius Marinoff, președintele Asociației pentru Reciclarea și Managementul Integrat al Deșeurilor, EXCLUSIV la dezbaterea DC  Media Group intitulată „România și legislația europeană de mediu”. Și ar putea câștiga sume uriașe din asta. Totul cu o condiție!

„Este în mâna noastră, a celor care suntem în sistem, de la autorități la ONG-uri, să susținem o industrie pe care o reprezentă bine domnul Damov. Și suntem norocoși! Avem o industrie a reciclării funcțională: carton, hârtie, plastic, folie, PET, sticlă, am văzut acum câteva zile GreenWEEE-ul tocmai a anunțat că mai face o nouă fabrică. Ce n-a anunțat GreenWEEE-ul este că importă aceste deșeuri pentru că real, noi, în România, preferăm să le aruncăm decât să le transformăm n bani. E trist, este foarte trist.

(...) Este un tandem care este format între reprezentanți Autorităților Publice Locale (APL) mână în mână cu Guvernul, cu Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Dezvoltării și Ministerul Mediului. Degeaba îl avem pe domnul președinte de la Agenția Națională pentru Protecția Mediului care vrea să facă, în momentul în care nu are uneltele necesare să poată să meargă la un președinte de Consiliu Județean și să îl ajute să-și construiască o stație de sortare. Pentru ca să-i vină după aceea niște date despre recuperarea deșeurilor reciclabile, demne de o Românie a lui 2021, mâine, poimâine, 2022”, a explicat Marius Marinoff, președintele Asociației pentru Reciclarea și Managementul Integrat al Deșeurilor, EXCLUSIV, la dezbaterea DC  Media Group intitulată „România și legislația europeană de mediu”. 

Dar care sunt instrumentele care lipsesc pentru ca România să câștige din reciclare, nu să piardă atâția bani? 

„Know-How-ul pe care-l au reciclatorii, pe care-l au ONG-urile, combinat cu bani care astăzi există! Atenție! Mai avem 380 de milioane (de euro, n.r.) necheltuiți din exercițiul POIM 2014-2020, mai avem 3 miliarde care urmează să vină pe 2021-2027, plus din PNRR 1,2 miliarde. Sunt mulți bani.

Ca să refacem tot sistemul din România, să face mâine un sistem complet nou, de la zero, greenfield, 3 miliarde de euro sunt arhisuficienți! În care să luăm și deșeurile colectate separat, să le ducem în reciclare, dar să luăm și deșeurile organice, care nu sunt colectate separat, să luăm și deșeurile  care pot să facă un RDF de calitate, să le folosim pe toate, să facem din tot ce înseamnă deșeu organic – biogaz, să facem din tot ceea ce înseamnă RDF să înlocuim de exemplu cărbunele în Combinatul Energetic Oltenia, într-o mică parte.

Să dăm o energie, să avem produse făcute din reciclabil pentru că avem fabrici care pot să o facă. Soluția e simplă! Să lase la o parte micile interese, să-și dea mână cu mână, și să facă ceva pentru țara asta, pentru că avem banii, avem Know-How-ul, dar ne lipsește unitatea între actorii care sunt în piață”, a spus Marius Marinoff. 

Ce ar trebui făcut urgent ca România să nu mai arunce la gunoi astfel de sume, aflați din video: 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel