România aruncă la gunoi cel puțin 500 de milioane de euro pentru că nu reciclează. Marius Marinoff: îngropăm o resursă!
16 noi 2021 / 18:37

Pentru că România nu coletează separat și nu reciclează pierde anual sute de milioane de euro. Foto: Pixabay
EXCLUSIV
Marius Marinoff, președintele Asociației pentru Reciclarea și Managementul Integrat al Deșeurilor, a vorbit la dezbaterea DC Media Group intitulată „România și legislația europeană de mediu”, despre banii pe care România i-ar putea câștiga din reciclare. La cel mai mic preț per tonă de deșeu, asta ar însemna 500 de milioane de euro, bani care în acest moment îi aruncăm, la propriu și la figurat, la gunoi!

Din tonele de gunoi pe care le produc în fie care an românii, circa 2,8 milioane sunt reciclabile. Pentru fiecare tonă, România ar putea primi undeva între 250-300 de euro, iar asta înseamnă că, pentru că nu reciclează decât foarte puțin, țara noastră aruncă efectiv la gunoi cel puțin 500 de milioane de euro, după cum a arătat Marius Marinoff, președintele Asociației pentru Reciclarea și Managementul Integrat al Deșeurilor, EXCLUSIV la dezbaterea DC  Media Group intitulată „România și legislația europeană de mediu”. 

„Mi-ar face plăcere, în primul rând, să spun că e din bine în mai bine, dar este exact opusul. Mergem din rău în mai rău, vedem în continuare, și nu pot să fac decât să subliniez ceea ce a spus domnul Damov, că îngropăm o resursă, avem niște procente care sunt complet ireale. Vorbim de deșeurile industriale, dar în realitate România astăzi generează 297 de kilograme per capita, adică aproape 7 milioane de tone de gunoi pe an, din care vreo 2,8 milioane sunt reciclabile. Noi spunem că recuperăm 13% din ele, dar în realitate nu este așa.

Pandemia COVID-19 a făcut să scadă și mai mult cantitățile de deșeuri reciclabile care se recuperează. Ca atare, îngropăm o resursă. O resursă care, dacă facem un calcul simplu, între prețul de vânzare al ei și banii pe care astăzi îi iau organizațiile de implementare cu răspundere extinsă producătorului, aruncăm în medie 250-300 de euro pe tonă. Or, dacă înmulțim 2 milioane cu banii ăștia o să vedeți cam câți bani România aruncă la groapă, iar noi ne plângem că astăzi nu avem bani pentru una și pentru alta. De la sistemul de deșeuri, sistemul medical”, a explicat Marius Marinoff.  

El spune că deși avem la dispoziție finanțări de miliarde de euro pentru dezvoltarea industriei de colectare și reciclare, banii nu sunt folosiți și riscăm să-i pierdem și pe aceștia. 

G Ad:

„Am obținut finanțări de 3 miliarde de euro pentru multianualul 2021-2027, nu i-am folosit. Tergiversăm să folosim ultimii 380 de milioane de euro disponibili pentru refacerea SMITH-urilor existente care sunt făcute să meargă doar pe deșeurile din colectare separată, în loc să poată să funcționeze, la nevoie, și pe anumite deșeuri,că acesta este adevărul în România, le colectăm într-un singur sac sau în doi, în cel mai fericit caz, în mare parte a țării.

Avem două exemple de bune practici, la Covasna și la Oradea, în rest stăm cam prost, chiar foarte prost. Adică, real, îngropăm bani, ne așteptăm să vină o zână magică să rezolve problema. Nu se va întâmpla lucrul ăsta”, a conchis Marius Marinoff. 

Ce ar trebui făcut urgent ca România să nu mai arunce la gunoi astfel de sume, aflați din video: 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Ştiri Recomandate

5 motive să mănânci broccoli dacă vrei să slăbești
DCMedia Group angajează redactori
3 efecte negative ale luminii albastre: cum te poți proteja
Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Crossuri parteneri