Regal al poeziei Universității de Medicină şi Farmacie Carol Davila

UMF Carol Davila București. Foto: DC Medical
A doua ediţie a Concursului de creație literară „Vasile Voiculescu” , dedicat exclusiv studenţilor Universităţii de Medicină şi Farmacie “Carol Davila”, şi-a desemnat câştigătorii în cadrul unei gale de excepţie ce a avut loc joi seara, 31 octombrie, 2019, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” din Bucureşti .

Eveniment cu o puternică încărcătură emoţională , gala de decernare a premiilor a reunit , într-un adevărat regal al poeziei, aproximativ 150 de studenţi şi profesori, dar şi artişti ai Ateneului Român.

Anul acesta, componența juriului a fost una de excepție avându-i în prim-plan pe scriitorul și jurnalistul Dan Cipariu, poetul și scenaristul Florin Iaru, profesorul şi scriitorul Bogdan O. Popescu, prorector al UMF „Carol Davila", precum și câștigătorul primei ediții a Concursului „Vasile Voiculescu" din 2018, absolvent al UMF "Carol Davila", poetul și medicul Ioan Mirea. Dacă la startul acestei competiţii, demarată la începutul lunii octombrie, s-au înscris iniţial 72 de studenţi cu aproximativ 200 de poeme, selecţia juriului a adus în finala Concursului 10 creaţii poetice de excepţie ale studenţilor medicinişti, se arată într-un comunicat de presa al Universității de Medicină şi Farmacie Carol Davila.

La această ediție a Concursului de creație literară „Vasile Voiculescu" podiumul a fost ocupat de către studentele UMF „Carol Davila ", Amalia Georgiana Cernat-Ștefan (premiul I), Oana Brîndușe (premiul II) și Cătălina Ceaușescu (premiul III). Valoarea acestor premii a totalizat 1.800 de euro, la care organizatorii au adăugat și multe volume de specialitate, dar și beletristică oferite de către Editura Universitară "Carol Davila".
"Lucrul surprinzător pentru mine a fost numărul mare al participanților. Sigur surprinzător și mai puțin surprinzător pentru că știu că în România sunt cel puțin 20.000 de poeți care nu citesc, fiecare dintre ei, măcar o carte de poezie pe an. Dar supriza a fost aici că am întâlnit voci lirice care au și viziune și tehnică și lectură și un tip de pasiune pentru această meserie sau îndeletnicire sau nebunie, care probabil îi va duce mai departe. Am fost impresionat, în primul rând, de niște versuri sau de niște calupuri ale textelor lor, care erau extrem de expresive și care conțineau în ele însele o întreagă istorie a persoanei care scrie. Din punctul ăsta de vedere, e un concurs care ar trebui să fie, într-un fel sau altul, urmat de alte facultăți, de alte universități, pentru că e o mare nevoie în România de artiști, de oameni care să gândească altfel decât majoritatea sau decât marea majoritate a populației, oameni care să își pună probleme de existență, de destin, de stil, de transformare, de viziune. Numai cu ei se poate construi, într-un fel sau altul, un viitor cât de cât acceptabil. Fără ei am fi o populație ca acum 10.000 de ani, niște agricultori care mai vânează din când în când și câte o zebră " a declarat poetul Florin Iaru.
La rândul său, poetul Dan Mircea Cipariu a subliniat că "sunt foarte bucuros că prietenul meu Bogdan O. Popescu, care este și un om de știință strălucit, dar și un scriitor care contează în ierarhiile literare din ultimii 20 de ani, a gândit acest proiect, aflat la ediția a doua, prin care reușește să pună în pagina realității două scopuri importante. Primul este faptul că el exersează imaginarul și imaginea poetică pentru niște viitori profesioniști ai medicinei, profesioniști care au nevoie în cercetarea lor și de o imagine poetică și de actul creativității, ori această formulă de a sonda realitatea prin poezie mi se pare de bun augur. Al doilea scop este că pentru fiecare dintre cei care au scris aceste poeme, dar și pentru cei care le-au ascultat astăzi la concurs, au însemnat un act profund de terapie și de salvare sufletească și iată, găsesc și mai profund acest demers de a ne găsi geografiile interioare și de a ne salva sufletește" .
„Eu sunt extrem de bucuros. În Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I" din Bucureşti au fost seara trecută cu mult peste 100 de studenti care au ascultat poeziile colegilor lor . Mă bucur că, împreună cu bunii mei prieteni, Florin Iaru și Dan Mircea Cipariu am reușit să așezăm încă un eveniment în calendarul universității noastre, confirmând peste timp ideea că medicii se îndreaptă nu doar spre știință, ci și spre artă și cultură. Felicit Societatea Studenților în Medicină din București pentru entuziasm și profesionalism. Va urma cu siguranță la anul o nouă ediție" a declarat preşedintele juriului, prof.dr. Bogdan O. Popescu, prorector al UMF "Carol Davila" din Bucureşti.
„Mă bucur nespus că am ajuns cu Concursul de Creație literară "V. Voiculescu" la a doua ediție. Maturitatea și noutatea au fost prezente din belșug în seara premierii, fiind un deliciu să audiem poeziile finaliste. Sunt foarte încântată de direcția în care o ia acest demers al studenților mediciniști de a se familiariza cu poezia până devin ei înșiși poezie. Mulțumesc pe această cale organizatorilor, juriului, trupei de teatru MD Drama și nu în ultimul rând participanților, care au adus în concurs texte în diferite stiluri, teme și limbi!" a declarat Amalia Georgiana Cernat-Ștefan, studentă în anul 6, câștigătoarea premiului I

"Concursul de creație literară vine în întâmpinarea studenților care nu se limitează doar la medicină în timpul liber rămas pe lângă facultate. Cred că este vital să îți menții pasiunile din zona artistică cât mai vii, pentru a rămâne cât de cât fidel ție însuți pe parcursul acestor ani în care orarul încărcat și volumul de studiu pot fura cu ușurință din lumea ta interioară. De aceea consider că astfel de inițiative sunt necesare și mă bucur că există oameni care își asumă responsabilitatea de a le crea și a ne aduce pe toți puțin mai aproape" a precizat Oana Brîndușe, studentă în anul 3, câștigătoarea premiului al doilea.
"Concursul ne-a arătat că în literatură nu își are loc sentimentul de competiție și ceea ce se ridică deasupra noastră este starea de a fi noi înșine cu textele noastre și de a avea curajul de a ne arăta public în cele mai personale momente. Și pentru asta mulțumesc!" menționează Cătălina Ceaușescu, studentă în anul 6, câștigătoarea premiului al treilea.
Poeziile intrate în concurs au fost prezentate publicului în lectura actorilor amatori ai trupei de teatru a UMF „Carol Davila" din Bucureşti, magia concursului fiind completată de un microrecital realizat de către artişti ai Ateneului Român .

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel