Rafila: Până la sfârşitul anului vom avea primele generaţii de intervenţionişti în domeniul accidentelor cerebrovasculare

Rafila - Foto: Freepik & Agerpres
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a spus că "până la sfârşitul anului vom avea primele generaţii de intervenţionişti în domeniul accidentelor cerebrovasculare".

Accidentul vascular cerebral (AVC), cunoscut și sub denumirea de atac cerebral este o afecțiune medicală serioasă care poate avea consecințe devastatoare. AVC-ul apare atunci când fluxul de sânge către o parte a creierului este întrerupt sau redus semnificativ, ceea ce poate duce la daune cerebrale din cauza lipsei de oxigen și substanțe nutritive.

Cu toate că AVC-ul poate fi o afecțiune gravă, există modalități de prevenire și tratament, iar informațiile corecte pot salva vieți.

Există două tipuri principale de AVC:

AVC ischemic: Acest tip de AVC reprezintă aproximativ 85% din toate cazurile și apare atunci când o arteră care alimentează creierul este blocată sau îngustată, reducând astfel fluxul de sânge către o anumită zonă a creierului. Blocarea poate fi cauzată de un cheag de sânge (tromb) sau de acumularea de plăci de aterom (ateroscleroză) pe pereții arterelor.

AVC hemoragic: Acest tip de AVC apare atunci când un vas de sânge din creier se sparge, ducând la sângerare în țesutul cerebral. Sângerarea poate comprima țesutul cerebral din jur și poate cauza daune serioase.

Care sunt cauzele AVC

AVC-urile pot avea numeroase cauze, dar cele mai comune includ:

- Hipertensiune arterială

- Fumatul

- Diabetul

- Nivelurile ridicate de colesterol

- Aritmiile cardiace

"Până la sfârşitul anului vom avea primele generaţii de intervenţionişti în domeniul accidentelor cerebrovasculare"

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat vineri că până la finalul anului România va avea primele generaţii de intervenţionişti în domeniul accidentelor cerebrovasculare.

"Avem un proiect împreună cu Societatea de Cardiologie şi cea de Neurologie, discutăm despre bolile cardiovasculare şi cerebrovasculare.

Strategia Naţională este aproape gata în acest domeniu şi lucrăm tocmai pentru extinderea acestor centre şi în zona de neurologie, pentru că combatarea accidentului cerebrovascular prin metode care să ducă la recuperarea integrală a pacienţilor este o prioritate.

Suntem în perioada de training. Astfel de centre nu necesită doar o decizie administrativă, necesită şi un personal calificat, iar la acest lucru lucrăm, am început module de pregătire şi până la sfârşitul acestui an vom avea primele generaţii de intervenţionişti în domeniul accidentelor cerebrovasculare", a declarat ministrul Alexandru Rafila, potrivit Agerpres.

Mai mult, Alexandru Rafila a spus că va face tot ce ţine de Ministerul Sănătăţii astfel încât începând cu anul şcolar viitor să existe module de educaţie pentru sănătate ca disciplină curriculară.

"Vă promit că voi face tot ce ţine de Ministerul Sănătăţii pentru ca începând de la anul şcolar viitor în şcoala românească să existe module de educaţie pentru sănătate care să nu mai fie facultative şi să fie frecventate de un număr mic de copii, ci să fie o disciplină curriculară permanentă adaptată vârstei, încât fiecare grupă de copii, fie că discutăm de învăţământul primar, gimnazial sau liceal, să aibă acces la aceste informaţii legate de un stil de viaţă sănătos tocmai pentru prevenirea bolilor cardio şi cerebrovasculare", a mai declarat Alexandru Rafila.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Cel mai bun calmant natural. O singură cană din acest ceai face minuni

Crossuri externe

pixel