Rafila: Nu poţi să atragi un medic să lucreze într-o localitate cu un anunţ într-un ziar sau pe la un avizier

Alexandru Rafila
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a vorbit despre anunțurile de angajare a medicilor în spitale.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă organizată la Iaşi, că este necesar ca şi autorităţile din localităţile mici să se implice în atragerea medicilor tineri, afirmând în acest sens că "nu este suficient să pui un anunţ pentru un post".

Aflat la Iaşi, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că a crescut foarte mult numărul de medici rezidenţi.

"Avem în momentul de faţă, în România, 21.000 de medici rezidenţi. În momentul de faţă, România este una dintre ţările din Uniunea Europeană în care reforma de resurse umane se desfăşoară rapid, cu sprijinul universităţilor. Ne dorim însă ca aceşti medici rezidenţi, în momentul când termină specialitatea, să rămână în ţară şi mai ales să meargă în altfel de localităţi decât în centrele universitare", a declarat ministrul Sănătăţii.

Conform acestuia, în Bucureşti sunt aproape de trei ori mai mulţi medici decât media Uniunii Europene, iar în centre universitare precum Iaşiul şi Clujul aproape de două ori, fapt care este în contradicţie cu multe alte localităţi sau judeţe unde numărul de medici nu atinge nici măcar jumătate din media Uniunii Europene.

"Singurul lucru care poate face posibilă atragere a tinerilor medici să profeseze şi în localităţi care aparent sunt mai puţin atractive este legată de implicarea autorităţii locale, care trebuie să aibă o politică proactivă, să aibă un contact permanent cu Universitatea de Medicină şi Farmacie sau Facultatea de Medicină cea mai apropiată, să invite tinerii rezidenţi în localitatea care ei au servicii medicale, să vadă care sunt condiţiile de muncă, care sunt condiţiile sociale şi în felul în care pot să îi atragă", a spus ministrul Rafila.

El a exemplificat cu cazul unui oraş din Maramureş, unde primarul a reuşit să atragă mai mulţi medici tineri.

"Eu am fost într-o localitate mică, într-un oraş din judeţul Maramureş, Vişeu se numeşte. Şi acolo erau mulţi medici tineri. L-am întrebat pe primar cum a făcut. A mers la Cluj, a discutat cu cei de la Cluj, au adus medici tineri să vadă cum lucrează. Aveau clădiri noi, facilităţi foarte bune pentru pacienţi şi medicii tineri s-au dus acolo. E un lucru lăudabil, dar repet lucrul ăsta, ca să atragi un medic să lucreze într-o localitate nu e suficient un anunţ într-un ziar, sau pe la un avizier, "scoatem un post la concurs". Bun, şi mai departe? Nu cred că cineva îşi proiectează viaţa profesională şi personală doar în legătură cu un anunţ. Trebuie să interacţionezi cu tinerii medici şi să-i convingi de ce să vină într-o comunitate. Şi încă ceva, în momentul când vin, trebuie să devină parte a comunităţii", a mai afirmat ministrul Alexandru Rafila, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Tratamentul pentru AVC ischemic - Foto: Freepik @user19987712
EXCLUSIV
Tratamentul pentru AVC ischemic. Dr. Cristian Pandrea: dizolvă cheagul de sânge

Crossuri externe

pixel