Rafila, anunț: Strategia Naţională pentru Combaterea Bolilor Cardiovasculare şi Cerebrovasculare este finalizată. Va fi implementată până la jumătatea anului

Alexandru Rafila
Ministrul Sănătății a făcut anunțul important legat de Strategia Naţională pentru Combaterea Bolilor Cardiovasculare şi Cerebrovasculare.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că Strategia Naţională pentru Combaterea Bolilor Cardiovasculare şi Cerebrovasculare va fi aprobată de Guvern şi implementată până la jumătatea acestui an.

"Este finalizată Strategia Naţională pentru Combaterea Bolilor Cardiovasculare şi Cerebrovasculare. În curând o vom introduce pentru aprobare prin Hotărârea Guvernului României și stabilește un parcurs clar pentru acești pacienți.

Să nu uităm că AVC este de cele mai multe ori invalidant sau mortal, accesul la resurse terapeutice, fie că ne referim la una mai accesibilă, tromboliza și trombectomia, care necesită personal calificat, este în plină desfășurare", a declarat ministrul Alexandru Rafila, într-o conferință de presă, la deschiderea oficială a Forumului Naţional de Neurologie "Împreună pentru viitorul neurologiei", cu tema Strategia Naţională pentru Combaterea Bolilor Cardiovasculare şi Cerebrovasculare (SNBCC).

"Strategia Naţională pentru Bolile Cerebrovasculare, care, din punct de vedere tehnic, din punct de vedere profesional, este finalizată.

Mai necesită nişte adaptări pentru că aceste strategii au un anumit format pe care trebuie să îl respectăm atunci când le promovăm ca şi hotărâri ale Guvernului României.

Mai este de lucru la partea administrativă şi la modul în care este structurată această strategie. Sunt convins că într-un interval de timp nu foarte lung, până la jumătatea acestui an, vom avea această strategie aprobată de Guvernul României şi implementată", a mai spus Alexandru Rafila.

Potrivit ministrului, pentru a creşte numărul de centre în care se efectuează trombectomii trebuie să crească şi numărul de specialişti care le efectuează.

"Ceea ce am reuşit să facem cu Societatea Română de Neurologie, cu Societatea de Cardiologie şi cu colegii din alte specialităţi este să putem să dezvoltăm această competenţă, acest atestat, care este serios, este de un an de zile, este lung şi care permite medicilor din mai multe specialităţi, nu doar radiologilor intervenţionişti, care sunt liderii - şi trebuie să respectăm acest lucru - acestor proceduri care se aplică cu succes pacienţilor. Trebuie să creştem numărul. O primă estimare este că o să avem 25 de noi specialişti. Discutăm despre nişte centre care trebuie să aibă cel puţin patru sau cinci angajaţi calificaţi să facă trombectomii", a mai spus Alexandru Rafila.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel